‘De koudwatervrees voor de cloud is verdwenen’

Een goed jaar geleden, in volle coronacrisis, stapte Sophie Decock van Google Cloud Belux over naar VMware, dat is gespecialiseerd in virtualisatie en de digitale transformatie van organisaties. Daar werd ze countrymanager Belux. Decock noemt haar eerste 365 dagen “heel bijzonder”. “De ommezwaai is me bevallen. Ik krijg voldoening door het werken met mensen. Ik kan nog veel leren, onder meer over het bouwen van een team.”

Begeleidt het bedrijf u daarbij?

SOPHIE DECOCK. “Bij VMware bestaan daarvoor programma’s. Daarnaast werk ik met een coach. Het is goed om ook met mensen van buiten VMware te werken. Die kijken met een ander perspectief naar het bredere plaatje. Ik vind het heel belangrijk om authentiek te zijn. Toen ik hier begon, wist ik niet of ik anders zou zijn in een managersrol. Dat is gelukkig niet het geval.”

VMware is gespecialiseerd in de transformatie van organisaties tot digitale bedrijven. Hoe belangrijk was dat, nu mensen thuis moesten werken door corona?

DECOCK. “Al voor corona keken veel bedrijven naar innovatie en manieren om competitief te blijven en te groeien. De coronacrisis heeft de digitale transformatie in een stroomversnelling gebracht. VMware kan daar een grote rol spelen. Veel bedrijven vertrekken niet van een wit blad. De meeste hebben al traditionele applicaties. Hoe kunnen we die klaarmaken voor de cloud? Daarnaast zijn er nieuwe applicaties die al in de cloud zitten. We moeten die twee werelden met elkaar verbinden. Dat is de reden waarom ik naar VMware ben gegaan. Er zijn op dat gebied nog veel stappen te zetten. De cloud is de toekomst, maar ik geloof dat enkele zaken bij de klant zullen blijven. We gaan naar een hybride cloud, een combinatie van de twee.”

Ik kan nog veel leren, onder meer over het bouwen van een team

Is corona op dat gebied een blessing in disguise geweest?

DECOCK. “In bepaalde sectoren is de cloud een must geworden. Andere maken nu een inhaalbeweging. Toen ik nog bij Google Cloud Belgium zat, wisten bedrijven nog niet hoe ze het moesten aanpakken. Toen kwam covid en moesten ze wel springen. De koudwatervrees is verdwenen.”

Hebt u zelf veel van thuis gewerkt?

DECOCK. “Bijna altijd. Dat geeft een andere dynamiek. In de toekomst zullen we twee of drie dagen per week op het bedrijf zijn. Niet om het gewone werk te doen, maar voor de community. Ik noem dat belonging, de mensen het gevoel geven dat ze ergens bij horen.

“Ik heb het ook wel wat gehad met thuiswerken. Toen de maatregelen werden versoepeld, hebben we bijvoorbeeld met tien medewerkers samen geaperitiefd buiten. Nu er meer kan, moeten we weer meer samen zijn om te spreken en te sparren.”

Met welk gevoel kijkt u terug op het eerste jaar?

DECOCK. “Ik kan nog altijd lachen. Het is een leertijd geweest en ik heb moeten spartelen. Het water stond me soms aan de lippen en dan moet je leren hoe je daarmee moet omgaan. Dat is ook het leuke: je komt jezelf tegen. Ik heb wel eens getwijfeld. Maar dan denk je ‘waarom doe ik dit?’ en dat geeft weer moed en energie. De collega’s helpen ook. Ik wil niet op een voetstuk staan. We zullen er samen geraken.”

Sophie Decock

Is: countrymanager Belux bij VMware

Vrije tijd: lopen, familie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content