DE KOPPELAARSTER

Bedrijven, ondernemers of ex-ondernemers die starters aan het nodige kapitaal (en advies) helpen, krijgen het wazige etiket business angel opgekleefd. Begin juni zette de Gentse Vlerick School voor Management het Business Angels Network ( BAN) in de steigers. Onlangs trok dit Vlaamse netwerk Hilde Goossens (32 j.) aan als manager.

“Het BAN is een go-between tussen ondernemers die op zoek zijn naar financiering en investerders die op zoek zijn naar interessante projecten,” legt Goossens uit. “We willen bedrijven, wanneer het nuttig is en wanneer het kan, in elkaars armen drijven. In andere landen, niet in het minst in de VS, slaat de formule al langer aan. Toen de Vlerick School bij wijze van steekproef een bevraging deed naar de interesse voor een gelijkaardig project in Vlaanderen, kwam de respons spontaan op gang.”

Kunnen de bedrijven niet beter bij de banken of andere klassieke investeringskanalen terecht? De manager wijst erop dat starters wel eens tussen wal en schip vallen. Banken vinden het risico te groot, de investeringsmaatschappijen zien de kleine bedrijven niet altijd staan. “De inbreng situeert zich bij de huidige dossiers in een vork tussen de 4 tot 5 miljoen en de 40 tot 50 miljoen frank. Naast starters, kijken we ook uit naar groeiers.”

Goossens moet het project bekender maken bij Vlaamse ondernemers, de ingediende dossiers screenen, de partijen dichter bij elkaar brengen en prospecteren. “Over pakweg een jaar zouden we 30 business angels in het bestand willen hebben en 100 bedrijven die een inbreng zoeken. Angels moeten immers zelf een keuze maken.” Momenteel telt het netwerk al 16 investeerders, waarvan alleen vermeld wordt dat ze behoren tot de kring van het Impulscentrum Groeimanagement voor Middelgrote Ondernemingen van de Vlerick School. De initiatiefnemers, de Gentse professoren Sophie Manigart, Hans Crijns en Hubert Ooghe, stonden ook al bij de bakermat van het Impulscentrum.

Hilde Goossens is het vierde kind uit een Gents gezin, waar vader zelfstandige was. Ze studeerde economie aan de Universiteit Gent (1984-1989) en vulde aan met een jaar Vlerick. In 1991 werd ze assistent bij professor Ooghe. Na dat jaar vertrok ze naar Paribas. In 1995 volgde ABN Amro, waar ze eveneens account manager corporate banking was. “De best mogelijke ervaring,” vindt Goossens. “Maar een nieuwe professionele uitdaging is altijd meegenomen.”

Naast haar nieuwe job vindt ze nog tijd voor freelance consulting (corporate finance) bij het Gentse kantoor Verbaere, De Clercq & Partners. In de spaarzame uren vrije tijd leest ze rechtbankthrillers van John Grisham. Vier jaar geleden huwde ze Bernard Vandekerckhove, kaderlid bij Acyclon in Ieper. Veertien maanden geleden werd Xavier geboren. Voor hem past moeder haar kookkunst, haar favoriete hobby, graag aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content