De koopjesjagers van Galapagos

Galapagos koos zoals wel meer biotechbedrijven in de Benelux voor een hybride businessmodel. Op die manier genereert het via zijn dienstenactiviteit inkomsten om het eigen geneesmiddelenonderzoek te financieren. Het onderzoeksplatform dat Galapagos aanbiedt, bleek al van in de beginjaren opvallend succesvol. Het Mechelse bedrijf leek met gemak onderzoekscontracten af te sluiten met grote spelers in de farmawereld. Zo waren er al vroeg contracten met bijvoorbeeld Pfarmacia, Wyeth, Vertex en zelfs GFK. Die reputatie van contractonderzoeker is de jongste tijd echter alleen maar groter geworden omdat het bedrijf sinds de beursgang twee belangrijke overnames verrichtte.

In oktober 2005 kocht Galapagos het Britse Biofocus en in juni van dit jaar kwamen daar ook de operationele activiteiten van het Amerikaanse Discovery Partners International (DPI) bij. De overname van Biofocus – kostprijs 30 miljoen euro – financierde Galapagos via een aandelenruil. De meeste analisten vonden dat een eerlijke prijs. De servicetak van Galapagos, die vooral in Leiden geconcentreerd zat, kreeg er in één klap een chemietak bij. Bovendien was Biofocus een pak groter dan Galapagos. Een koopje, waar het nieuwe bedrijf ook een beursnotering op AIM in Londen aan overhield. Op de omzet had die operatie al meteen een grote invloed: Biofocus draaide voor de overname immers een omzet van ongeveer 20 miljoen euro, terwijl Galapagos minder dan de helft inkomsten genereerde.

De DPI-activiteiten nam Galapagos in juni van dit jaar over. Die overname werd cash betaald, maar was met 4,3 miljoen euro ook een flink stuk goedkoper. Oorzaak is de aard van de transactie. Tot november 2005 was DPI een belangrijke contractonderzoeker voor Pfizer, maar toen dat contract afliep, slaagde het bedrijf er niet in om op zijn elan door te gaan. Het bedrijf onderging een herstructurering en zit momenteel midden in een fusieproces met sectorgenoot Infinity. Daarbij kwamen de operationele activiteiten van DPI in de etalage terecht. Voor de verkopende aandeelhouders was het van belang om zoveel mogelijk activa in één transactie te verkopen; de prijs was van secundair belang.

“Het orderboekje van Biofocus zat vol en om onze eigen programma’s op schema te houden, hadden we extra capaciteit nodig. De prijs maakte DPI voor ons opnieuw een ideale deal,” zegt Onno van de Stolpe.

Daarnaast tekende Biofocus DPI in juni een samenwerkingsakkoord met enkele sectorgenoten uit India. Waarom? “Sommige stappen in drugs discovery kan je gewoon beter uitbesteden in het oosten,” zegt Van de Stolpe. “Dat is goedkoper en de kwaliteit is er goed. Daarom hebben we onze samenwerking in India nodig. We bieden nu aan de grote farmaconcerns de combinatie van Indiase low cost en Europese high value.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content