De koningin der badsteden staat er weer

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Oostende kruipt uit het dal. Dat valt ook te merken aan de vastgoedprijzen. De appartementenmarkt floreert en afgaande op het enthousiasme van de project-ontwikkelaars is het feest nog niet voorbij.

Treurnis op het voetbalveld, euforie op de vastgoedmarkt. Voetbalclub KV Oostende werd vorig seizoen een maatje te klein bevonden voor de eerste klasse, maar op het vastgoedterrein speelt de kuststad opnieuw mee in de hoogste regionen. De referentieprijs voor een appartement klom er het voorbije jaar met 14 % tot 155.726 euro. De ferme prijsklim van 2003 (+26 %) wordt dus meer dan bevestigd. Twee jaar terug was Oostende nog de op één na goedkoopste badplaats, intussen is de stad opgerukt naar de vijfde plaats in de prijsrangschikking van de kustgemeenten.

Filip Dermul van Agence Dermul bevestigt de sterk stijgende tendens en illustreert dit met de prijszetting van het Commodoreproject op de zeedijk. “Pro- jectontwikkelaar Bart Versluys durfde het aan om voor dit project een vierkantemeterprijs van 5000 euro te vragen,” zegt Dermul. “Dat was ongezien in Oostende en het zorgde voor nogal wat beroering. Maar vandaag is die prijs wel de norm of toch minstens een referentiepunt voor nieuwe appartementen met frontaal zeezicht.”

Toch speelt er volgens Dermul meer dan het ‘lef’ van één projectontwikkelaar. Hij meent dat de koningin der badsteden een nieuw elan heeft gevonden: “De stad heeft veel geïnvesteerd in het openbaar domein en dat begint zijn vruchten af te werpen. Er zit ook een lijn in het beleid. Iets wat vastgoedinvesteerders en projectontwikkelaars wel kunnen waarderen: ze werken immers bij voorkeur in een stabiele omgeving. Onderschat ook niet het belang van symboolprojecten zoals de renovatie van het Casino-Kursaal. Oostende is weer mondain.”

Ook Luc De Vleminck zaakvoerder van Agence Vanbeckevoort looft de inspanningen van het stadsbestuur. “Vooral de succesvolle opstart van een aantal PPS-projecten (nvdr û publiek-private samenwerking) heeft voor een nieuwe dynamiek gezorgd.” De Vleminck verwijst onder meer naar het Triptiekproject (een appartementencomplex in de Van Iseghemlaan, de herbestemming van het Feest- en Kultuurpaleis aan het Wapenplein en de herinrichting van het oude postgebouw) van ING Real Estate en Wilma Project Development en naar het Militair Hospitaal dat Van- haerents Promotions zal ombouwen tot een residentieel complex met een tweehonderdtal wooneenheden.

Mooie vooruitzichten

Zal de Oostendse remonte zich ook de volgende jaren voortzetten? Filip Dermul toont zich optimistisch: “De interesse voor Oostende is en blijft groot. Van de residentie Nieuw Helmond ( nvdr – het eerste deel van het Triptiekpoject) is al 75 % van de appartementen verkocht. Nochtans is men met de bouw nog maar aan bodemplaat -1.” Bij de kopers ziet Filip Dermul veel beleggers die het vastgoed hebben herontdekt. En ook oudere mensen die een appartement aan de kust als een laatste stap beschouwen voor het rusthuis. “Oostende is in trek bij het oudere publiek, juist omdat het een echte stad is,” zegt hij. Tot slot stelt Dermul ook vast dat veel ex-Oostendenaars terugkeren. “Men zegt hier wel eens: ‘De zee roept’; dat blijkt te kloppen.”

Luc De Vleminck ontwaart een nieuwe categorie kopers: de beleggers-genieters: “Mensen die kopen om hun vakanties en weekends hier door te brengen, maar die ook rekenen op een mooie meerwaarde. Het verklaart ook de toegenomen vraag naar iets ruimere appartementen.” De Oostendse vastgoedmarkt zou ook profiteren van de ontwikkeling van de industriezone Plassendale. “Die industriële activiteit zorgt niet alleen voor tewerkstelling, we zien ook dat veel werknemers, vooral managers, de Oostendse vastgoedmarkt afschuimen,” zegt De Vleminck. Toch waarschuwt hij voor een overaanbod: “We moeten opletten dat we niet euforisch worden. Het lijkt me aangewezen om de vele projecten te faseren.”

De villamarkt hinkt achterop

Op de villamarkt kon Oostende het herstel van 2003 (+10 %) niet bevestigen. De referentieprijs daalde in 2004 met 6 % tot 260.692 euro. In het topjaar 2000 was dat nog 297.472. Filip Dermul beaamt dat het op de villamarkt moeilijker gaat, maar de prijsdaling schrijft hij vooral toe aan de ‘kwaliteit’ (kleinere eenheden op kleinere percelen) van de verkochte villa’s. “Ik zou eerder spreken van een stagnatie van het prijsniveau,” zegt hij. Dat Oostende, in tegenstelling tot Knokke, Koksijde en De Haan, eigenlijk geen echte tweedeverblijfsvillamarkt heeft, is volgens Dermul een mogelijke verklaring. “In Knokke, Koksijde of De Haan profiteert de villamarkt mee van de toenemende vraag naar tweede verblijven. Dat heb je in Oostende niet. Er is hier dus geen ‘externe’ prijsdruk op de villamarkt.”

Laurenz Verledens

Twee jaar geleden was Oostende nog de op één na goedkoopste badplaats; intussen is de stad opgerukt naar de vijfde plaats in de prijsrangschikking van de kustgemeenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content