De kleinste mp3-speler

De iPod Shuffle is het kleinste model uit de iPod-reeks van de elektronicagigant Apple. Onlangs werd een derde versie van deze kleine mp3-speler op de markt gegooid. Dat nieuws klonk ons als muziek in de oren.

De allereerste iPod Shuffle werd in januari 2005 gelanceerd. Dit kleinood moest het stellen zonder display. Een song selecteren of checken welke muziek afgespeeld werd was dus onmogelijk. Apple speelde echter handig in op dit gebrek: met de iPod Shuffle konden muziekliefhebbers zich nu net laten verrassen door de willekeurig gekozen tracks. Vandaar dus de naam: ‘Shuffle’.

De tweede generatie van dit toestel werd een heel stuk kleiner, en ook de nieuwe versie zet de traditie voort. Met afmetingen van 4,5 op 1,7 centimeter is de iPod Shuffle vandaag kleiner dan een gemiddelde aansteker. Een display is nog steeds afwezig, en op het toestel zelf vindt u slechts één knop meer met drie functies: willekeurig afspelen, op volgorde afspelen en uitschakelen. En de overige bedieningstoetsen dan? Die treft u aan op het snoer van de oortjes, ergens ter hoogte van uw nek. Dat is wel even wennen. De multifunctionele knop dient om muziek af te spelen of te pauzeren, naar de volgende song over te stappen of terug te keren naar de vorige track. Daarnaast vindt u op het snoer nog twee knopjes om het volume te regelen. Omdat het toestel zelf dus geen bedieningsknoppen meer bevat, is het gebruik van andere oortjes of een hoofdtelefoon dus geen goed idee. Want dan zit u zonder volumeregeling of controle van uw jukebox. Andere fabrikanten werken intussen al wel aan compatibele hoofdtelefoons, en ook Apple zelf gaat een speciale adapter ontwikkelen.

Praten helpt

Het meest spectaculaire aan de nieuwe iPod Shuffle is de ingebouwde stem. Inderdaad: dit toestelletje kan praten. Door een druk op de knop vertelt het u welk nummer afgespeeld wordt, en wie de uitvoerder is. Hierbij wordt de muziek niet onderbroken maar slechts even gedempt. De informatie wordt gehaald uit de mp3-tags die bij elke track horen. Leuk is dat er rekening gehouden wordt met de taal van het nummer. Een Nederlandstalige song wordt dus doorgaans aangekondigd in het Nederlands. Momenteel worden veertien talen ondersteund. Perfect werkt deze technologie echter nog niet: sommige namen worden verkeerd uitgesproken of foutief geïnterpreteerd. Maar handig is het wel. Ter info: de computerstem vertelt u ook wanneer de batterij opgeladen moet worden.

Om gebruik te maken van deze functie, dient u de zogenaamde VoiceOver-kit te installeren. Dat doet u door uw iPod Shuffle op iTunes aan te sluiten. U kunt dan in één moeite liedjes overzetten via de AutoFill-functie. Het is trouwens ook mogelijk om afspeellijsten vanuit iTunes te importeren. Dat neemt echter heel wat tijd in beslag. Bovendien is het meegeleverde usb-kabeltje – met een lengte van amper 4,5 centimeter – wel erg kort voor handig gebruik. (T)

Meer voor minder geld

De eerste generatie iPod Shuffle moest het stellen met een intern geheugen van 512 megabyte. Daarvoor betaalde u destijds 99 euro. De tweede versie werd uitgebreid naar twee gigabyte en kostte 89 euro. En voor de nieuwste iPod Shuffle betaalt u vandaag 75 euro. Die heeft een geheugencapaciteit van vier gigabyte: goed voor een duizendtal nummers. Door de erg beperkte afmetingen is de autonomie wel afgenomen. Volgens Apple zit u goed voor een tiental uur (de vorige versie had nog een autonomie van twaalf uur), en dat bleek bij onze tests inderdaad zo te zijn. Alle informatie over de nieuwe iPod Shuffle vindt u op www.apple.com/benl/ipodshuffle/.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content