DE KEUZE VAN KLEES

Romeo y Julieta

De roots van dit merk gaan terug tot in 1875, toen Alvarez en García een eigen fabriekje opstartten en vrijwel meteen de hele wereld afleurden met hun exclusieve rookwaar. Met verbluffend succes trouwens. De Romeo y Julieta-sigaren wonnen bij hun debuut zowat alle prijzen die er op wereldtentoonstellingen te winnen vielen. Romeo y Julieta wordt steevast geassocieerd met Winston Churchill. Niet verwonderlijk, de Churchill is namelijk een van de populairste sigaren uit het brede assortiment.

Montecristo

Montecristo is zonder twijfel hét beroemdste merk onder de Cubaanse sigaren. En dat terwijl de MenendezCompagnie het label pas in 1930 lanceerde. Daarmee lijkt het merk te bogen op een even fabuleuze carrière als die van haar fictieve naamgever, Graaf Monte Cristo, het hoofdpersonage uit de populaire roman van Alexandre Dumas. Toch is de reden van het succes allicht een stuk prozaïscher: Montecristo kon van bij zijn introductie immers rekenen op de marketingmachine van Dunhill. Wat er ook van moge wezen: met haar exquise, matig sterke smaak heeft Montecristo zich alvast ontwikkeld tot de standaardnorm voor elk sigarenmerk met enig renommee.

Partagas

DonJaimePartagas zette zijn naam voor het eerst op de sigarenbandjes in 1845. Na zijn dood bleef de merknaam in tact, voorgoed de legende ingeschreven door EvelynWaugh die de Partagas-sigaren talloze keren vermeldde in haar opus magnum ‘Brideshead Revisited’. Het label staat nog steeds bekend om zijn uitgesproken, intense smaak. En dat ondanks de tientallen varianten waaruit het assortiment is opgetrokken. Dat Partagas nog steeds erg populair is bij de echte aficionado’s, mag trouwens ook blijken uit de talloze vervalsingen die her en der opduiken. Daarom een gouden tip: controleer of alle sigaren wel in een vakkundig gepolijst doosje steken en omsloten worden door de officiële stempel. Indien niet: fake!

De Klees-sigaren

Toen hij vroeger Cuba aandeed, kwam Pierre Klees steevast terug met sigaren die speciaal voor hem waren gemaakt. Ze hebben ook een eigen naam, die van Klees’ torcedor om precies te zijn. We kunnen de naam niet prijsgeven, gezien het de brave man (een veteraan van diep in de zeventig) allicht een hoop sores met het Castro-regime zou opleveren. De bandloze Klees-havanna – meestal een dubbele corona, niet steeds vlekkeloos afgewerkt, wel uitstekend qua smaak en van een unieke compositie – is uiteraard niet in de handel verkrijgbaar. Vooralsnog blijft het een relatiegeschenk voor de topmanagers en politici waarmee Klees geregeld rond de tafel zit. Zo is sigarenkenner en premier van Spanje José Maria Aznar alvast een overtuigd liefhebber. “Hij vindt ze de beste ter wereld,” stelt Klees trots.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content