DE JONGSTE GROOTSTE

Van de 10 afdelingen van Benev (Belgisch Nederlandse Vereniging) is de Kempense de jongste én… ook de grootste. Als je mekaar beter kent, kan je ook beter zaken doen, zo heet het.

In 1950 liepen de Belg Jules Meulenberghs en de Nederlander Cornelis van Haaren mekaar in Antwerpen tegen het lijf, met eenzelfde idee in het achterhoofd : de culturele verschillen tussen noord en zuid blootleggen om ze weg te werken. Zij gaven de impuls tot de oprichting van Benev op 28 april ’50. Anno 1996 beogen pakweg 2200 leden van Benev ( Belgisch-Nederlandse Vereniging) het bevorderen van vriendschap en samenwerking tussen Belgen en Nederlanders. Benev is actief in de Kempen maar ook in Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent, Hasselt, Luik, Middelburg, ‘s Gravenhage en Groningen.

Wie kan lid worden van Benev ? Jan Verhoeven, secretaris Benev Kempen en nationaal ondervoorzitter : “Iedereen die de vriendschapsgedachte tussen Nederlanders en Belgen ondersteunt. Ons eerste doel was meer Belgen bij onze afdeling betrekken. De Nederlanders zijn hier al massaal lid. In Oud-Turnhout en omstreken wonen er vrij veel Nederlanders. Het percentage Belgische leden zakte onder de 25 %. Dat hebben we kunnen opkrikken tot 35 %. Zo kregen we de verhouding Belgen-Nederlanders wat meer in evenwicht. Nu zijn er van de 500 leden bijna 180 Belgen. En we zien een grotere toestroom van Belgen dan van Nederlanders. Ten tweede wilden we de gemiddelde leeftijd verlagen. De start van de Benev Business Breakfast Meetings heeft ertoe bijgedragen dat diverse dertigers en veertigers zich hebben aangemeld.

Plannen heeft Benev genoeg. Verhoeven : “Dit jaar willen we naar 12 afdelingen, met zusterorganisaties in Eindhoven en Maastricht. In 2000 vieren we in Antwerpen, onze eerste afdeling, ons 50-jarig bestaan.”

Graaf Daniel Le Grelle (73j.), voorzitter-coördinator van Benev, stelt : “Economisch is Benev van niemand afhankelijk. 50 jaar vriendschap tussen Nederlanders en Vlamingen moet worden gevierd. Vriendschap begint cultureel, met de taal. Ken je mekaar beter, dan ga je ook beter zaken doen. Vlamingen blijven Bourgondiërs. Daarom hebben Nederlanders ons zo graag. Wat mij betreft komt er ook nog een Benev-afdeling in Namen, de zetel van de Waalse regering. Ook die stad moeten de Nederlanders leren kennen. Meer dan ooit geloof ik in de noord-zuid-vriendschap. Hoe kunnen wij anders komen tot economische samenwerking ?”

WALTER CAMBRE, JAN VERHOEVEN, MARLEEN DINGEMANS, FRANS VAN DER LOOP, CHRISTIAN SCHUERMANS (BENEV KEMPEN) Noord-zuid-vriendschap als basis van economische samenwerking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content