De innoverende engel

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Humanovation helpt kmo’s te innoveren. De prototypes van de tweede editie staan tot 2 juni in C-Mine in Genk. Een derde editie komt er niet.

Van mens tot product

Op deze verwarmde zitblok kunnen mensen langer buiten blijven zitten. Het is een voorbeeld van een prototype dat vertrekt vanuit de klant. De vzw Humanovation werd opgericht door de stad Genk en Designregio Kortrijk om kmo’s te helpen innoveren door gebruik te maken van people centered design: de klant centraal stellen bij productdesign, bedrijfs-organisatie of interne en externe communicatie in plaats van producten met veel reclame in de markt te duwen.

Humanovation begeleidde vier jaar 60 kmo’s uit Limburg en West-Vlaanderen bij drie trajecten: bedrijven leren hoe ze design kunnen gebruiken; productcocreatie, waarbij zes Limburgse bedrijven in één team samenwerken met zes designers; en een andere vorm van productcocreatie, waarbij vijf bedrijven uit Kortrijk werden gekoppeld aan telkens één designer.

Walvis

Dit grote prototype heet ‘walvis’. Er kan een fietsenstalling, carport of buitenwerkruimte mee worden gemaakt. Het wordt niet op de markt gebracht, maar toont hoe zes bedrijven samenwerkten.

Voor bedrijven is het even belangrijk om te innoveren en nieuwe producten te bedenken als de efficiëntie van bestaande producten te verbeteren.

Betontegels met reclame

Deze betontegels met digitale precisiebedrukking komen binnenkort op de markt. Op de foto staan tegels die bedrukt zijn met met een oranje infofiche en een groen graspatroon. De digitale drukkerij Burocad onderzocht technologie om te drukken op materialen waarop dat nog niet kon, zoals vilt, mdf of verpakkingen, zodat het van dat materiaal nieuwe reclamedragers kan maken. Ook voor het Genkse Global Impact, dat innoveert met basistextiel als sokken of ondergoed, leidde het traject tot nieuwe producten.

Creatieve economie

Het is haast symbolisch dat de prototypes van Humanovation in C-Mine staan. Dat bevindt zich op de vroegere mijn van Winterslag. Zeker sinds de sluiting van Ford Genk wil Humanovation een kleine schakel zijn in de transitie van een industriële naar een creatieve economie. Tijdens de eerste editie (2009-2011) namen 30 bedrijven deel aan het project, tijdens de tweede editie 24 ondernemingen. Er zijn niet voldoende middelen voor een derde editie.

Flexibel gridsysteem

Het beton- en terrastegelbedrijf Marlux uit Tessenderlo en het metaalverwerkend ingenieursbedrijf Werkhuizen Hengelhoef uit Genk hebben een patent aangevraagd voor dit gridsysteem met terrastegels en accessoires. Je ziet onder meer vier glazen tegels en waterbakken met verlichting, maar het systeem heeft ook tegels met een stopcontact of met een opening om er een tafel in te plaatsen. Door het gridsysteem kan de gebruiker de tegels en de accessoires gemakkelijk van plaats veranderen.

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content