De ideale zakenlunch

Toprestaurant of brasserie? Lunch of zesgangenmenu? En ‘s middags of ‘s avonds? Vier managers over de ideale zakenlunch.

L ieve Verplancke is arts en leidt het Amerikaanse farmabedrijf Bristol-Myers Squibb Belgium. Zij is moeder van drie kinderen en echtgenote van Theo Dilissen, de topman van Real Software en Trends-Manager van het Jaar.

Ondanks haar drukke bezigheden neemt de vrouwelijke manager geregeld de tijd om te kokkerellen. Voor de kinderen bereidt zij verse soepen en voor familie en vrienden af en toe volledige maaltijden. Daarbij kiest zij meestal voor smakelijke bereidingen die snel op tafel staan. Kookt Lieve Verplancke zelf, dan geeft zij de voorkeur aan gezonde, vermakelijke wokgerechten of bereidingen met vis, gestoomde groenten en deegwaren. ‘s Zomers zijn samengestelde salades troef.

De topvrouw van Bristol-Myers Squibb Belgium kookt en eet graag. Zakenlunches horen bij haar beroep en zijn dan ook allesbehalve een corvee. Lieve Verplancke zou zowel ‘s middags als ‘s avonds met een zakenrelatie kunnen gaan eten, maar heeft de frequentie uit praktische overwegingen wat teruggeschroefd. De arts-manager neemt minder snel een uitnodiging aan en geeft er de voorkeur aan zelf gastvrouw te zijn. De ene keer kiest ze voor een snelle lunch, de andere keer opteert ze voor een uitgebreide dis. Willen haar gasten liever ‘s avonds uit eten gaan, dan past Lieve Verplancke haar agenda aan. Ze polst op voorhand welk soort restaurant en type keuken haar zakenrelaties verkiezen. Zo’n uitgebreid etentje dient dan vooral om de langlopende contacten te onderhouden. ‘s Zomers gaat haar voorkeur naar restaurants met een goede keuken en een tuinterras.

De Bijgaarden (Van Beverenstraat 20, 1702 Groot-Bijgaarden) is een van haar favoriete adressen: de keuken is er traditioneel en van een constante kwaliteit, er is een zaaltje waar nog iets kan worden besproken, de eetzaal heeft allure, tussen de verschillende tafels is er voldoende ruimte en tijdens warme dagen kunnen de gasten terecht op een aangenaam terras. Bovendien ligt het eethuis in de nabijheid van de ring en is dus makkelijk te bereiken. Tijdens de zomer trekt Lieve Verplancke vaak naar Lasne, waar nog heel wat mooie plekjes te vinden zjn. Een van haar favorieten is La Maison Basse (route d’Ohain 161, 1380 Lasne): je kunt er ontspannen genieten van goede brasseriegerechten en de tuin heeft veel weg van een schilderij. Logeren er buitenlandse gasten in de stad, dan inviteert Lieve Verplancke bij voorkeur op een mooie plek. Op de Brusselse Zavel is L’Ecailler du Palais Royal (Bodenbroekstraat 18, 1000 Brussel) een van haar voorkeursadresjes: je eet er goed en als je buiten komt, snuif je zo de sfeer op van het plein, de kerk en de terrasjes. Ook het naburige Italiaanse restaurant Castello Banfi (Bodenbroekstraat 12) is een goed adres, waar het eten altijd verzorgd is. Voor gasten die in het Radisson SAS-hotel logeren en niet ver willen gaan, wacht The Sea Grill (Wolvengrachtstraat 47, 1000 Brussel). Ook daar zijn de gerechten, de bediening en het comfort hoogstaand.

Ambiance gewenst

Johan Blijweert is gedelegeerd bestuurder bij J.B. Carrosserie, het grootste onafhankelijke carrosserieherstelbedrijf in ons land. Blijweert is een selfmade man, die op zijn vijftiende ging werken als leerjongen bij een uitdeuker en op zijn 21ste zijn eigen zaak begon. Eten is voor deze notoire gastronoom van groot belang. Zijn slogan is: ‘als je niet eet, sterf je en als je toch moet eten, kan je beter goed eten’.

Vraag je deze joviale manager wat ‘goed eten’ betekent, dan antwoordt hij prompt: ‘Je hebt goed gegeten als je bij het afrekenen het gevoel hebt dat je kwaliteit hebt gekregen voor je geld’.Goed eten hoeft dus niet noodzakelijk duur te zijn.

Johan Blijweert heeft een heel ruime culinaire belangstelling en staat open voor ontdekkingen. Zakenlunches zijn voor deze lekkerbek dagelijkse kost. Toch gaat hij nooit uit eten om een zaak binnen te halen. Tafelen gebeurt meestal naderhand, wanneer een zaak tot een goed einde is gebracht. Zo heeft de klant nooit het gevoel dat hij is omgekocht. Een dergelijke zakenlunch dient veeleer om de klant beter te leren kennen, wat van pas kan komen op de dag dat er problemen rijzen. Als je iemand goed kent, dan geef je hem makkelijker een tweede kans. Door de persoonlijke contacten reageert de klant sneller wanneer er iets dreigt mis te lopen, waardoor het meestal nog mogelijk is om de zaken te corrigeren.

Johan Blijweert is meestal de uitnodigende partij. Met sommige langetermijnklanten en leveranciers heeft hij afgesproken dat er om beurten wordt uitgenodigd. Minstens één keer per dag gaat Blijweert uit eten met relaties. ‘s Avonds kan daar soms nog een etentje met vrienden bij komen. Wil je zakelijk met deze ondernemer lunchen, dan moet je vanwege de lopende afspraken drie weken op voorhand reserveren.

In ieder geval zijn het de klanten die bepalen waar hij naartoe trekt. De ene zakenrelatie gaat graag naar Het Fornuis (Reyndersstraat 24, 2000 Antwerpen), de andere naar Comme chez Soi (Rouppeplein 23, 1000 Brussel). Voor Blijweert kan alles: hij vindt het niet erg om op elkaar gepakt te zitten in een lawaaierige brasserie; maar evengoed voelt hij zich thuis in een chic gastronomisch restaurant. Volgende week gaat hij zelfs waterkonijn eten in een lokaal café.

Aan tafel wisselen gastheer en gast hun favoriete eetadressen uit en zo wordt de basis gelegd voor een volgende afspraak. In het restaurant stoort Johan Blijweert zich aan draagbare telefoons, aan obers die vergeten om de glazen bij te vullen en aan ingrediënten die niet vers zijn. Stijf gedoe ligt hem evenmin: hij moet zich thuis voelen en daar hoort ambiance bij. Is die er niet, dan zal hij er desnoods zelf voor zorgen.

Hij heeft zijn vaste adressen voor bepaalde gerechten: in La Belle Epoque (Bondgenotenlaan 94, 3000 Leuven; zie blz. 94) gaat de vinger steevast naar kreeft met appel als voorgerecht en duif met truffelsaus als hoofdgerecht. Bij Michel (Alfons Gossetlaan 31, 1702 Groot-Bijgaarden) zijn de bereidingen met warme en koude langoustines, de pasta met bieslook en kaviaar en de kabeljauw steeds terugkerende succesnummers. In Het Fornuis kiest hij meestal voor krab tussen twee koekjes, filet américain met truffel en roggevleugel en in De Paddock (R. Lambertslaan 4, 3140 Keerbergen) zijn de asperges bijzonder lekker.

Geprivilegieerde momenten

Jan Mertens is headhunter bij G-Consult Services, een bedrijf dat opereert in de IT- en telecomsector. In zijn vrije tijd kookt deze koppensneller geregeld een lekker potje, zelfs op werkdagen wanneer hij moe thuiskomt. Jan Mertens is immers niet de eerste de beste hobbykok: hij kan bogen op vier jaar kookles bij superkok Eddie Van Maele. Zijn culinaire belangstelling gaat naar de klassieke, verfijnde Franse keuken.

Voor een headhunter is een zakenlunch een nuttig werkinstrument: tijdens drie kwartier tot een uur kun je een maaltijd immers koppelen aan een interview. Voor dit soort lunches kiest Mertens restaurants waar het eten correct en de bediening efficiënt is. Het uitgebreid en ontspannen lunchen met klanten reserveert hij voor heugelijke gebeurtenissen. Jan Mertens nodigt uit als hij iets te vieren heeft, zoals bijvoorbeeld een geslaagde aanwerving. Wanneer hij zelf een voorstel krijgt om ‘s avonds te gaan souperen, houdt hij liefst de boot af. Voor de headhunter-kok zijn de avonden immers heilig en in principe gereserveerd voor familie en sport.

Ook Jan Mertens polst meestal bij de klant naar diens lievelingskeuken. Uiteindelijk kiest hij het eethuis in functie van de kwaliteit van de keuken, de discretie van de bediening en de geboden privacy. De headhunter ergert zich aan obers die hun verhaal aan tafel komen doen, aan maaltijden die niet worden opgediend binnen het op voorhand aangegeven tijdsbestek, aan vuile borden die te lang op tafel blijven staan en aan wijnglazen die leeg blijven. Uit eten gaan moet een zorgeloos evenement zijn waar iedereen zich kan ontspannen. Zakenlunches zijn geprivilegieerde momenten waarop je elkaar beter leert kennen.

Goede ervaringen deed Jan Mertens op in de restaurants Le Grill aux Herbes d’Evan (Brusselsebaan 21, 1780 Wemmel) en Roland Debuyst (Leuvensesteenweg 614, 1930 Nossegem).

Smakelijk buffet

Theo Van Roy is managing director van Koncept, een van de grotere adviesbureaus voor marketing en communicatie. Koncept kan terugblikken op ruim dertig jaar onafhankelijkheid. Van Roy waardeert de goede, gezellige tafel en geniet van een goed glas wijn. Beide blijven echter meestal gereserveerd voor ‘s avonds, vaak in gezelschap van familie of vrienden. Om optimaal van spijs en drank te genieten, moet je immers rustig en ontspannen zijn.

De persoonlijke culinaire belangstelling van deze communicatie-expert gaat naar de verfijnde en bij voorkeur inventieve Franse, Belgische en Italiaanse keuken. Theo Van Roy durft te pionieren en wanneer hij signalen opvangt dat er ergens iets moois aan het gebeuren is, trekt hij eropuit. Het zakelijke eten hoort bij het beroep: in de wereld van marketing en communicatie zijn er massa’s cocktails, recepties, etentjes en andere verwennerijen. Toch vindt Van Roy het zonde om zakendoen en culinair genieten te combineren. Wanneer lekker eten en een goed glas wijn een middel worden om het omzetcijfer de hoogte in te jagen, is dat spijtig voor de heerlijke keuken. Lekker eten vraagt toewijding en tijd: uit respect voor de kok en zijn werk vindt de communicatieman het ongepast om druk uit te oefenen opdat alles binnen het uur op tafel zou staan.

Zakelijk lunchen buitenshuis gebeurt dientengevolge slechts twee à drie keer per maand. Gelukkig zijn er andere formules om relaties te ontvangen. Theo Van Roy apprecieert het wanneer bedrijven voor een smakelijk buffet zorgen. Je bestelt waar je zin in hebt en hebt de tijd onder controle. Zijn bureau nodigt af en toe klanten en potentiële klanten tegen betaling uit op een seminariedag, waar de nieuwste trends op het gebied van marketing en communicatie worden behandeld. Om de twee uur last Van Roy een pauze in, en telkens staat dan iets lekkers klaar.

Als Theo Van Roy bepaalde klanten zeer goed kent en weet dat zij liefhebbers zijn van de goede tafel, nodigt hij ze wel eens ‘s avonds uit, eventueel met partner, om gezellig uit eten te gaan. Op die manier creëer je een speciale band, zodat er in de toekomst op een andere manier kan worden gepraat.

Adressen waar Theo Van Roy geregeld met plezier terugkomt, zijn Le Grill aux Herbes d’Evan (Wemmel), Barthelomeus (Zeedijk 267, 8301 Heist-aan-Zee) en Le Prieuré Saint-Géry (Rue Lambot 9, 6500 Solre-Saint-Géry), dat hij beschouwt als een van de drie Waalse topadressen voor een fijne keuken.

Pieter van Doveren [{ssquf}]

Pols op voorhand welk soort restaurant en type keuken uw gasten verkiezen.

Ga niet met een klant eten om een zaak binnen te halen. Tafelen gebeurt beter naderhand, wanneer de zaak tot een goed einde is gebracht.

Denk eens na over alternatieve formules, zoals buffetten: daar hebt u de tijd volledig onder controle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content