De hotelier is een Fransman

Low budget-hotels nemen een almaar grotere hap uit de koek.

Eerst was er Formule 1: een hotelketen waar men voor minder dan 100 Franse frank een nachtje kon doorbrengen. Daarna kwamen de klonen en ging er een nieuwe markt open.

De low budget-hotels boeken in sommige Europese lidstaten nu tot 20% van alle zakelijke overnachtingen. De groep Accor maakte van de economy-hotels zelfs een afzonderlijke afdeling binnen de holding met merknamen als Ibis, Formule 1, Etap en Motel 6 (in de Verenigde Staten).

Het principe is overal hetzelfde. Een low budget-hotel wordt binnen de vier maanden opgetrokken in een buitenwijk van een stad, langs invalswegen of zelfs op industrieterreinen waar de grond betaalbaar blijft. Het bouwconcept is erop gericht tegen de laagst mogelijke operationele kosten de gast toch een minimum aan comfort te bieden. Douches en toiletten, vloerbekleding en bedden bestaan uit materialen die nauwelijks onderhoud vergen of in een handomdraai gedekt, gepoetst of hersteld kunnen worden. Personeel is evenmin een zware post. De meeste van deze hotels zijn franchiseproducten: een gerant en zijn vrouw kunnen een heel gebouw runnen.

Logisch dat u als gast niet op veel persoonlijke service moet rekenen. Komt u buiten de klassieke kantooruren aan, dan checkt u gewoon zelf in. Krediet- of bankkaart in de terminal aan de deur, gegevens intikken op een eenvoudig klavier, het bedrag dat zal worden gedebiteerd even goedkeuren, en meteen rolt samen met een factuurtje een elektronische sleutel uit een gleuf.

Stilaan gaan zelfs landen met een stevige traditie in het hotelwezen voor de bijl. In Duitsland bijvoorbeeld maakt de Etap-keten – vijftig hotels en prijzen van 980 tot 1400 frank per nacht – furore. Tegen alle verwachtingen in, want insiders voorspelden Accor een complete afgang in dit land met een relatief rijk hotelverleden. Het draaide anders uit. De Duitse Etaps boeken een gemiddelde bezetting van 72%, tegen een bezetting voor het hele Duitse hotelwezen van amper 32%.

Van traditie moet een groep als Accor het overigens niet hebben. Het eerste hotel van de multinational kwam er amper dertig jaar geleden (1967, Novotel). De eerste Formule 1 dateert van 1985 en de eerste niet-Franse F1 pas van 1994. Intussen verovert Accor met het no thrills-concept stilaan Europa en een stukje van de wereld. Er staan nu wereldwijd 152 Ibissen, ruim 180 Etaps, 300 F1’s en in de Verenigde Staten zit Motel 6 op net geen 800 vestigingen in 48 staten. Ook al heeft Accor Belgische banden – de Generale – de (goedkope) hotelier is dus weer een Fransman.

Marleen Fynhoudt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content