DE HOOFDROLSPELERS

Als leidraad bij het verhaal hiernaast, zetten we nog even de belangrijkste acteurs en bedrijven uit deze saga op een rij.

Maurice De Prins : oprichter van videoverhuurketen Super Club (in 1983) die hij op 22 maart ’91 overliet aan Philips. Was aandeelhouder in de groep Lavithas en in Luc Thibaut & Co Financiers.

Jan Maes : financieel brein achter Super Club en Lavithas. Was voordien bankier bij Noordkrediet en bij Kredietbank, waar hij verzocht werd ontslag te nemen wegens “praktijken die niet strookten met zijn positie van kantoordirecteur,” aldus gedelegeerd bestuurder Remi Vermeiren. Was bestuurder bij Thibaut. Kreeg op 5 juni ’87 de controle over Lavithas nv.

Marc De Vos : oprichter van Lowlands Holding sa in Luxemburg in 1989 (zie hoofdtekst). Begon zijn carrière als medewerker van beleggersblad Swingtrend. Stichtte samen met azaleakweker en financieel specialist Theo Boone de nv International Financial Publica

tions, het latere Reynaert Communicatie, dat korte tijd beleggersblad Vario Lineuitgaf en enkele doe-het-zelf magazines. Moest er wegens financiële moeilijkheden opstappen. Begon daarna met Afinas Rapport, een beleggersblad dat hij begin ’96 verkocht.

Marc De Schutter : aandeelhouder van Super Club en nauwe vriend van De Prins en Maes. Runde als gedelegeerd bestuurder Lavithas nv. Medestichter van JMP-Special en Bestofus nv, twee holdings.

Guido Van Belle : na problemen in de familiale kaashandel stapte hij in 1984 in de filmrechtenhandel. Stichter van Lumina Communications nv dat hij aan Lavithas verkocht, maar dat hij als gedelegeerd bestuurder bleef leiden.

Frans Thibaut : Antwerps verzekeraar en financier die in ’83 bevriend raakt met De Prins. Gaf kapitalisatiebons uit en deed leningen en leasings. Werd in ’88 de private financier van de groep Maes-De Prins.

Super Club nv : de door De Prins in ’83 opgerichte videofilmverhuurder. Werd op 22 maart ’92 overgenomen door Philips, dat inmiddels reeds meer dan 20 miljard frank heeft uitgegeven om de zaak rendabel te maken.

JMP-Special nv : op 14 maart ’89 door Jan Maes en Marc De Schutter opgerichte holding van waaruit zij Lavithas controleerden. Had op 28 februari ’91 een kapitaal van 155 miljoen frank. Ging in faling op 16 oktober ’92, een put achterlatend van 830 miljoen frank met bijna geen verzilverbare activa meer.

Lavithasnv : facilitair bedrijf in de audiovisuele sector, opgericht in 1983 in Mechelen door Jean-Pierre Lambrechts. Ging op 28 september ’92 failliet met een put van 579 miljoen frank.

Lumina Communications nv : handelde in filmrechten en werd door Guido Van Belle bestuurd. Veel van het bij Thibaut ontleende geld ging hierheen. Liet op 2 oktober ’92 een put achter van 630 miljoen frank. Het overgebleven actief was 0 frank. De curator vond zelfs geen stoel.

Bestofus nv : de op 3 mei ’91 door Maes en De Schutter opgerichte holding die Lavithas en Lumina controleerde. Had officieel een kapitaal van 1445,8 miljoen frank. Ging op 12 oktober ’92 failliet. De totale put van de groep JMP-Bestofus is geschat op 2,5 tot 3 miljard frank.

Luc Thibaut & Co Financiers nv : Antwerpse spaar-, leen- en leasingmaatschappij die vanaf ’88 bijna uitsluitend aan de groep De Prins-Maes leende, voor een bedrag dat op 4 miljard frank wordt geschat. Werd op 23 oktober ’92 in vereffening gesteld. Geschatte put voor de 3500 spaarders die hun geld aan Thibaut toevertrouwden : 1,5 miljard frank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content