De holes des duivels

Begint aan de 17de hole van TPC Sawgrass in 2013. Daar maakte hij het verschil. © REU

Deze week staat in Ponte Vedra Beach (Florida) het Players Championship op het programma, een van de belangrijkste toernooien in het Amerikaanse circuit. Traditiegetrouw wordt het toernooi gespeeld op het parcours van de TPC Sawgrass, dat al een poos legendarisch is vanwege die waanzinnige zeventiende hole: een korte par 3 (121 meter), waarvan de volledige, piepkleine green is omgeven door water. Die zeventiende wordt dan ook vaak ‘de hole des duivels’ genoemd. Een zegen voor de televisieploegen, een gesel voor de spelers. Zelfs de grootste kampioenen gingen er onderuit. Zoals Sergio Garcia in 2013: de Spanjaard voerde het klassement aan, maar sloeg twee ballen in het water. Met een viervoudige bogey gaf hij de zege nog uit handen. Tiger Woods ging hem voorbij.

Afhankelijk van de windkracht, volstaat vaak een wedge op die moeilijke hole. Alleen kunnen spelers door het ontzagwekkende decor flink in de stress schieten. Het is dan ook geen toeval dat ieder jaar meer dan 150.000 balletjes uit het water worden gevist.

De zeventiende hole van Sawgrass is niet de enige par 3 die topspelers nachtmerries bezorgt. Zo is er de nummer twaalf op de Augusta National, met een lengte van amper 140 meter de kortste hole op het mythische parcours van de Masters. Het is ook een van de moeilijkste: er is water net voor de green, die zelf in het midden van bunkers ligt. Jordan Spieth kan het weten. Op die hole keek hij in 2016 tegen een viervoudige bogey aan. Ook de zevende hole op het Californische Pebble Beach behoort tot de legende. Met een lengte van amper 95 meter lijkt hij een makkie, maar de green is zeer smal en er zijn heel wat bunkers in de buurt. Het kleinste foutje wordt meteen afgestraft.

De kortste holes zijn niet zelden de moeilijkste, of de meest verraderlijke. Het nummer acht van de Schotse Royal Troon, die het koosnaampje postage stamp (de postzegel) kreeg, is er zo een. 110 meter kort, een hellende green en vijf genadeloze bunkers eromheen. Ontzettend moeilijk. Maar de meest legendarische par 3 is de negentiende hole van de Legend Golf & Safari Resort in Zuid-Afrika, de beruchte The Extreme. Met een lengte van meer dan 350 meter en een afslag die alleen met de helikopter bereikbaar is. De bal heeft meer dan twintig seconden nodig om de green – in de vorm van Zuid-Afrika – te bereiken. En die bevindt zich 400 meter lager.

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content