De historica aan het hoofd van een IT-mastodont

De Gentse historica Rita Verreydt, CEO van Sogeti België-Luxemburg, leidt een van de grootste informaticadienstenbedrijven van het land.

Het hoofdkantoor Sogeti België-Luxemburg is gevestigd in een weelderig pand aan het Brusselse Stephanieplein, tegenover het Conrad-hotel. Sogeti, dat ontstaan is uit de fusie tussen Gitek en Ariane II België, is een filiaal van de Franse groep Capgemini en groeide uit een reeks herstructureringen en herschikkingen. De huidige CEO, Rita Verreydt (46), kwam eerder toevallig terecht in de informaticasector. Haar opleiding tot historica in Gent bereidde haar daar niet toe voor. “Ik hield van geschiedenis, maar er zat geen toekomst in,” legt ze uit. Aan de universiteit zelf kon ze niet verder, er zat dus niets anders op dan les te gaan geven in het middelbaar onderwijs. Na acht jaar van de ene school naar de andere en intussen vergeefs wachtend op een benoeming, gooide ze de handdoek in de ring.

Verreydt bood zich aan bij Promedia in Antwerpen om advertenties te verkopen voor de Gouden Gids. De rekruteerder vroeg haar of het onderwijs haar wel de nodige vaardigheid om te verkopen had bijgebracht. “Ik heb hem geantwoord dat de bekwaamheid om geschiedenis te verkopen in technische scholen wel kon tellen als ervaring.” Ze werd aangeworven. Een jaar later, tijdens de vakantie, kreeg ze aanbiedingen van drie bedrijven. Ze koos voor de minst voor de hand liggende aanbieding: Gitek, een informaticabedrijf met een twintigtal werknemers, die toepassingen voor grote computersystemen verkocht. Het was een vakgebied waarmee ze helemaal niet vertrouwd was, of dan toch zo goed als, want haar man werkte in de informatica. “Het risico was groter, maar de carrièrevooruitzichten waren des te interessanter.”

Zeven jaar later, in 1995, werd ze managing director en vandaag leidt ze Sogeti België-Luxemburg. De onderneming telt belangrijke klanten in het bankwezen, de farmasector en de automobielindustrie. Ze is ook actief in Luxemburg, waar een derde van haar personeel (280 van de 950 medewerkers) aan de slag is. Het werk moet overigens gedeeld worden met een ander filiaal van de groep, Capgemini België, dat weliswaar andere activiteiten ontplooit – onder meer consultancy en outsourcing – maar ook overlappingen in de dienstverlening telt. Daarmee zitten voor haar alle dagen van de week vol, soms zelfs overvol. “Ik lees graag, maar daar heb ik de tijd niet meer voor.”

RVA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content