‘DE GROTE VERRASSING WAS DAT ER GEEN PANIEK UITBRAK’

© JONAS HAMERS
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Sinds de verkiezing van Donald Trump sluipt de dollar in de richting van de pariteit met de euro. Een wisselkoers van 1 euro voor 1 dollar valt niet uit te sluiten volgens Philippe Gijsels, de marktstrateeg van BNP Paribas Fortis. “De stijging was te verwachten.”

Is de spectaculaire stijging van de dollar louter toe te schrijven aan de overwinning van Donald Trump?

PHILIPPE GIJSELS. “Of je vandaag een vraag stelt over de dollar, de beurzen, de obligatiemarkten of de groeilanden – het antwoord luidt altijd: Trump. In de eerste uren dat hij leek te winnen, daalde de dollar nog. Maar al snel verschoof de aandacht naar Trumps plannen om meer uit te geven, onder meer door de belastingen te verlagen en te investeren in infrastructuur. In een economie die het al goed doet, kan dat leiden tot meer inflatie en dus een snellere verhoging van de rente door de Federal Reserve (Fed), wat de dollar doet stijgen.

“Dat effect wordt versterkt door de gigantische kapitaalstromen die op gang kwamen na de overwinning van Trump. Zo stijgen de Amerikaanse beurzen, wat aantoont dat beleggers hogere bedrijfswinsten verwachten. Wie wil beleggen op Wall Street, moet uiteraard eerst dollars kopen. En dan zijn er nog de protectionistische plannen van Trump. De dollar stijgt ook als er minder in het buitenland gekocht wordt.”

Bent u verrast door de stijging?

GIJSELS. “De grote verrassing was vooral dat er geen paniek uitbrak op de markten onmiddellijk na de verkiezing van Trump. Dat daarna een stijging zou volgen, was wel te verwachten. Het valt niet uit te sluiten dat de dollar verder stijgt naar de pariteit met de euro. Anderzijds mogen we niet vergeten dat Europa een stevig handelsoverschot met de Verenigde Staten boekt, wat de euro ondersteunt. Zodra de kapitaalstromen wat kalmeren, zal duidelijk zijn dat de grootste stijging van de dollar achter de rug is.”

In het verleden bleken vooral de groeilanden kwetsbaar voor de stijging van dollar. Verwacht u nu problemen?

GIJSELS. “Groeilanden kunnen inderdaad last ondervinden van de hogere Amerikaanse rente en de sterke dollar. Ook het protectionistische beleid van de VS kan zich laten voelen in die regio’s. De stijging van de grondstoffenprijzen is dan weer een opsteker voor de opkomende markten.

“Vooral voor de concurrentiepositie van Europa en Japan is de stijging van de dollar goed. Voor de Verenigde Staten zou de sterkere dollar een tegenwind moeten vormen, maar de Amerikaanse economie is vrij gesloten: traditioneel profiteert Europa meer van een stijging van de dollar dan de Amerikanen van een daling van de Amerikaanse munt. En als de economie aantrekt onder Trump, kan dat het effect van de duurdere dollar compenseren.”

De verwachting is dat de Fed halfweg deze maand haar rente optrekt. Kan de stijging van de dollar de Fed nog op andere ideeën brengen?

GIJSELS. “Absoluut niet. De markt gaat ervan uit dat die renteverhoging er komt. Ze niet doorvoeren zou een zeer slecht signaal zijn. De vraag is wat er daarna gebeurt. Wij verwachten volgend jaar twee renteverhogingen en in 2018 drie. De Fed moet relatief snel verhogen als de groei en de inflatie aantrekken. De stijging van de dollar kan dat proces hoogstens wat vertragen.”

JASPER VEKEMAN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content