De grote oliepromotor

Natuurlijk kijkt de Belgische Petroleum Federatie met de nodige reserves naar biobrandstoffen. Maar de nieuwe voorzitter van de BPF, Gilbert Asselman, wil op basis van de feiten de belangen van de sector verdedigen.

De directeur van de Antwerpse raffinaderij van ExxonMobil laat de verbrandingsmotor thuis en komt met de fiets naar het werk. Gilbert Asselman (56) doet er een halfuurtje over. Omdat het de beurt van ExxonMobil was om de voorzitter van de Belgische Petroleum Federatie ( BPF) te leveren, mag Asselman nu ook drie jaar lang de belangen van de sector verdedigen bij de beleidsmakers.

Asselman legt aan de hand van het dossier van de biobrandstoffen uit waar hij met de BPF heen wil. “Posities worden ingenomen zonder rekening te houden met de feiten. Een liter biobrandstof kost drie tot vier keer meer dan een liter klassieke brandstof, terwijl het ecologische voordeel minimaal is. De teelt en productie van biobrandstoffen is zelfs energie-intensief. Als federatie moeten we proberen om de feiten veel meer in het debat te mengen. Maar ja, wij zijn de lieveling van het publiek niet, hè. In hun ogen zijn we vervuilers en belastinginners. Of we dan geen inspanning moeten doen om ons imago te verbeteren? Misschien wel, maar wij zijn per slot van rekening ingenieurs. De rede haalt het bij ons van de emotie.”

Asselman werkt al zijn leven lang bij de Amerikaanse olieboer, maar dat wil niet zeggen dat deze burgerlijk ingenieur scheikunde zijn broek dertig jaar lang op dezelfde stoel versleten heeft. ” Esso heeft de interessante traditie om zijn werknemers steeds een nieuwe job binnen het bedrijf aan te bieden,” zegt Asselman. Hij begon zijn Esso-carrière op de Antwerpse raffinaderij, maar werkte ook in Nederland, op het Amerikaanse hoofdkwartier in Fairfaix, in Parijs en in Engeland. De jobomschrijving was daarbij even divers, gaande van onderhoud en marketing tot strategische planning.

Asselman mag nu ‘lobbyen’ als vaardigheid aan zijn CV toevoegen. Dossiers genoeg. Zelfs de hoge loonkosten eisen in deze kapitaalintensieve branche hun tol. Asselman: “In vergelijking met onze raffinaderij in Rotterdam kampen we in Antwerpen met een loonhandicap van ruim 30 %, of 15 miljoen euro per jaar. Dat element speelt mee in het beslissingsproces van ExxonMobil.”

Gilbert Asselman (56).

Is: voorzitter van de Belgische

Petroleum Federatie.

Vrije tijd: fietsen.

D.K.

“Een liter biobrandstof

kost drie tot vier keer meer dan

een liter klassieke brandstof, terwijl het ecologische voordeel minimaal is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content