De grootste pillendraaier van Pfizer België

Cees Heiman, de nieuwe algemeen directeur van Pfizer België-Luxemburg, wil een vooraanstaande rol spelen in de maatschappelijke discussie over gezondheidszorg.

C ees Heiman is de nieuwe algemeen directeur van de Belgisch-Luxemburgse dochtermaatschappij van Pfizer. Deze Nederlander is van huis uit apotheker. Hij begon zijn loopbaan in eigen land, waar hij al voor Pfizer werkte. En toen volgden de meest uiteenlopende bestemmingen: New York, India, Hongarije, Japan, Polen en tot slot België (sinds juni). Heiman zat altijd in functies die rond marketing en productontwikkeling draaiden voordat hij directeur van de dochtermaatschappij werd. “Ik wilde een internationale carrière, maar ik had me echt niet zo’n kosmopolitisch parcours kunnen voorstellen.”

Heiman heeft de transformatie van Pfizer als insider meegemaakt. In een dikke tien jaar tijd wist de farmaceutische groep zich op te werken naar de top van de farmaceutische industrie, met behulp van opzienbarende acquisities en uiterst succesvolle producten. België is een relatief belangrijk land voor de farmaceutische wereldleider en staat op de twaalfde plaats van de landen die bijdragen tot de omzet van Pfizer. Heiman: “Dat is een van de redenen voor mij om mijn tenten op te slaan in België – voor een paar jaar althans. Er wachten mij flink wat uitdagingen op deze markt. De farmacie kan niet echt prat gaan op een buitengewoon imago. In dit land is, zoals overal trouwens, de communicatie spaak gelopen tussen de patiënten, de overheid en de farmaceutische sector. Dat geeft een push om een bevredigende prijs te verkrijgen voor je innoverende producten.”

De discussie over de begroting van de gezondheidszorg wordt volgens Heiman vaak beperkt tot de kostprijs van de producten. Hij vindt dat gezondheid niet echt als een investering voor de bevolking wordt beschouwd. Daarom hebben de laboratoria het moeilijk om producten met een hoge toegevoegde waarde voor te stellen, waarvan de prijs de reële inbreng weerspiegelt. Heiman: “In deze discussie moet Pfizer – zijn status als wereldleider getrouw – zich profileren als aanvoerder en gesprekspartner van de regering.”

Cees Heiman.

Is: algemeen directeur van Pfizer België-Luxemburg

Vrije tijd: ski, tennis, golf, film, Belgische gastronomie.

Pierre-Yves Warnotte

“Pfizer moet – zijn status als wereldleider getrouw – zich profileren als aanvoerder en gesprekspartner van de regering.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content