DE GROENE VERSNELLING

Milieuvriendelijk voorraadbeheer werkt ergonomisch. Autorecyclagebedrijf Auto Recup Vermander verzesvoudigde zijn magazijnruimte.

Waar vroeger amper plaats was voor vijf wagens, staan vandaag 120 deuren, 100 motoren en een rek vol kofferdeksels opgestapeld. Voor Glenn Vermander is de plaatswinst het meest tastbare resultaat van de omschakeling van zijn autorecyclagebedrijf. Tot 1992 leidde zijn vader Willy de eenmanszaak Auto Recup Vermander, een van de typische autokerkhoven in België. Op een weiland in het gehucht Oostkerke, bij Diksmuide, stonden 400 autowrakken. Milieuinspecteurs weigerden echter een nieuwe vergunning. “We zochten een oplossing om toch in de sector te blijven, door aan alle wettelijke voorschriften te beantwoorden,” herinnert zich Glenn, die in 1992 mee in de zaak kwam.

Het resultaat is een duidelijker gestructureerd bedrijf en een grootscheepse winst van ruimte. In het 1200 m² grote magazijn konden voor de omschakeling 85 wagens terecht. Glenn Vermander schat de inhoud vandaag op vijfhonderd. “Elke wagen wordt voortaan meteen gedemonteerd, alle bruikbare onderdelen gestockeerd in het magazijn. Alle schadelijke stoffen worden verwijderd, de rest van het afval wordt verkocht.” Alle afval wordt gesorteerd in aparte containers : met huishoudelijk gelijkgesteld afval zoals plastic, batterijen, oliën, koelvloeistof en remolie, ze hebben allemaal hun eigen container. De vloer is bedekt met een oranje ondoordringbare epoxyverf, om schadelijk bezinksel te verhinderen. Plaatsing, ophaling en verwerking van de containers door gespecialiseerde en erkende firma’s kost Auto Recup Vermander jaarlijks 100.000 frank.

“Het ontmantelen van de auto’s en het klasseren van de onderdelen maakt het werk veel aangenamer,” meent Glenn Vermander vier jaar na de omschakeling. “Alle onderdelen worden genummerd en in de computer opgeslagen. We kunnen nu onmiddellijk nagaan of we bepaalde onderdelen in huis hebben. Vroeger moesten onze klanten zelf op zoek gaan op het autokerkhof. Omdat ze nu niet meer moeten demonteren, bespaart hen dat ook op de uurlonen.”

Die klanten komen uit heel het land en zijn garages, koetswerkbedrijven en depannagediensten. De wagens, voornamelijk wrakken van een ongeluk, haalt Vermander hoofdzakelijk uit de eigen streek. Het bedrijf specialiseert zich in de merken Audi, Opel en Volkswagen. Het recycleerbaar deel is erg wisselvallig en schommelt tussen 10 % en 90 %. Maar hoe jonger de wagen, hoe winstgevender de ontmanteling. De eenmanszaak ontmantelde in 1995 171 wagens, vorig jaar 160 bij een omzet van 10 miljoen frank.

GLENN VERMANDER (AUTO RECUP VERMANDER) Milieuvriendelijk voorraadbeheer werkt ergonomisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content