De groeimotor van Dell

Om zijn Belux-omzet te verhogen, repatrieert Dell een ver familielid van oud-Tractebelbaas Philippe Bodson.

André Bodson wuift de idee weg dat hij naar Brussel is gehaald om Dell Belux opnieuw op het groeipad te brengen. “Frank Bitoun wou om familiale redenen terug naar Parijs,” zegt hij over zijn voorganger. Tegelijk belooft hij veertig aanwervingen te doen, een stijging van het personeelsbestand met 40 %. Dell Belux is het afgelopen jaar rond de honderd medewerkers blijven hangen, ondanks de beloftes in 2004 van een omzetverdubbeling.

Bodson, een drummer in zijn vrije tijd, is in Luik geboren (1963) en verre familie van topmanager Philippe Bodson. Hij emigreerde op zijn tiende naar Parijs. “Mijn ouders werkten in de reclamebranche. Mijn vader als creatieve man en later manager van een aantal bureaus, mijn moeder als copywriter. En om zeker niet te doen wat zij deden, studeerde ik politieke wetenschappen.” Een managementdiploma van Insead later werkte hij voor Arthur Andersen om dan financieel directeur te worden voor Frankrijk, Spanje en Italië bij verpakker Carnaud Metalbox. Op zijn 29ste leidt hij een fabriek in de Beaujolais – hoewel Pomerol zijn favoriete wijn is. Briljante jongeman? “Of veel geluk,” antwoordt Bodson. “Vanuit managementstandpunt was het in elk geval geweldig om zelf je fabriek te mogen runnen, processen te stroomlijnen en de kwaliteit te verbeteren. Maar je zat wel op het Franse platteland, in the middle of nowhere.” Dat verbeterde toen hij directeur finance & operations werd bij een van de Franse divisies van L’Oréal. “Make-up en lipstick, ik was de held van mijn dochters,” lacht Bodson.

Hij rolde in de informatica in 1998, toen GE Capital de grootste (maar bijna failliete) Franse corporate reseller Ista overnam. Bodson werd financieel directeur, vervolgens adjunct-algemeen directeur. Om de rotzooi op te ruimen? “Het was een goede leerschool,” bevestigt hij. “Een totaal andere vorm van controle. Zeer snel, zeer sterk gefocust op resultaat.” Zowat de helft van de banen sneuvelt voordat GE zijn Franse acquisitie na drie jaar aan Britten verkoopt. Bodson vertrekt als financieel directeur naar Dell France.

Dell concurreert nu met HP in grote systemen. “Wij zweren bij ons directe model, maar we moeten wel de skills hebben om onze grote klanten de infrastructuur te geven die ze vragen,” zegt Bodson. Vandaar de aanwervingen. Deze zomer verhuist hij met vrouw en dochters – intussen dertien en zestien – naar Brussel. ” Back to the roots, jawel.”

ANDRé BODSON (DELL BELUX)

IS: algemeen directeur Dell Belux.

VRIJE TIJD: drummen8, tennis.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content