De groei krijgt een duwtje

© GF

Het Amerikaanse Qualcomm is marktleider in halfgeleiders voor mobiele toestellen zoals smartphones en tablets. Het bedrijf verdient op twee manieren geld aan zijn dominantie: door de verkoop van halfgeleiders en door de intellectuele rechten op de protocollen voor mobiele communicatie die het heeft ontwikkeld. De fabrikanten van mobiele toestellen die van de technologie gebruikmaken, moeten daarvoor een vergoeding per verkocht toestel betalen.

Qualcomm groeide het voorbije decennium explosief, maar dat elan begon twee jaar geleden flink af te zwakken. De smartphone- en tabletmarkt worden stilaan matuur. Bijzonder vervelend is dat het duurdere segment het laat afweten. Door die evolutie heeft Qualcomm minder inkomsten uit de halfgeleiderverkoop en patenten. Het verloor ook marktaandeel aan concurrenten als Samsung, Huawei en MediaTek, vooral in het lagere marktsegment. Door een groter aandeel van goedkopere halfgeleiders en minder patentinkomsten stonden de omzet en de marges onder druk. In 2015 daalde de groepsomzet met 3 procent. De marktonderzoeker Gartner ziet het smart- phonesegment dit jaar zelfs krimpen.

Het is dus duidelijk dat de groei elders vandaan moet komen. Qualcomm bleef niet lijdzaam toezien en reageerde met een grote herstructurering, waardoor 15 procent van de banen sneuvelde. Maar besparingen op zich volstaan niet. Daarom zette het bedrijf in op diversificatie, om de afhankelijkheid van het mobiele segment te verminderen. Daarbij wordt gemikt op segmenten als servers, zelfrijdende auto’s, drones en het internet der dingen. Maar die natuurlijke diversificatie ging niet snel genoeg.

Qualcomm koos er daarom voor de groei een handje te helpen met een vriendschappelijk overnamebod op NXP Semiconductor. NXP is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, die in 2006 van het Nederlandse elektronicaconcern werd afgesplitst en sinds 2010 een eigen beursnotering heeft op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. NXP nam vorig jaar zelf nog Freescale Semiconductor over voor 16 miljard dollar, waardoor het bedrijf is uitgegroeid tot de zevende halfgeleidergroep ter wereld. NXP produceert halfgeleiders voor industriële toepassingen en voor auto’s, een segment waarin het marktleider is. In tegenstelling tot Qualcomm, dat de productie uitbesteedt, heeft NXP wel eigen fabrieken. Met een omzetcijfer van ongeveer 9,5 miljard dollar (prognose voor 2016) is NXP een maatje kleiner dan Qualcomm, dat een verkoopcijfer van 23,2 miljard dollar heeft. Het gecombineerde bedrijf wordt de op drie na grootste halfgeleidergroep ter wereld. Qualcomm betaalt 110 dollar per aandeel van NXP. Inclusief de schulden van NXP heeft de transactie een totale waarde van 47 miljard dollar, waardoor dit de grootste overname in de chipindustrie is. Niet minder dan negen mededingingsautoriteiten moeten de overname goedkeuren, maar door het kleine aantal overlappingen in de activiteiten van beide bedrijven verwachten we geen problemen. De overname van NXP zal zowel worden gefinancierd met eigen cashreserves als met de uitgifte van nieuwe schulden.

Conclusie

De activiteiten van NXP zijn een uitstekende aanvulling voor Qualcomm. De integratie belooft wel een zware klus te worden, want beide bedrijven verschillen nogal van elkaar. Na de forse klim sinds het dieptepunt in januari is het aandeel niet langer goedkoop. Daarom adviseren we voorlopig af te wachten.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Al verschenen op insidebeleggen.be op 31 oktober

DE NATUURLIJKE DIVERSIFICATIE GING NIET SNEL GENOEG VOOR QUALCOMM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content