De greenback gaat op z’n bek

Door de tegenvallende economische tijdingen zijn de centrale bankiers weer aan zet om de rentevoet te verlagen. Gelukkig voor iedereen zakt de koers van de dollar.

Alan Greenspan van zijn kant, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank ( Federal Reserve, kortweg Fed), zit in een steeds lastiger parket. Greenspan verlaagde al tot zes keer toe de kortetermijnrente, maar positief reageren deed de Amerikaanse economie nog niet. Zo’n tijdsverschil tussen actie van de Fed en reactie van de economie is niet ongewoon, maar het stelt het geduld en de zenuwen van de investeerders wel danig op de proef.

De verdere daling van de bedrijfswinsten die voor dit kwartaal en de volgende wordt verwacht, zal bovendien de beleggers niet kalmeren. Tot overmaat van ramp kwamen er cijfers aan het licht die suggereren dan de productiviteitstoename in de Amerikaanse economie de jongste jaren lager was dan gedacht. Over de grote plas was er ook wat goed nieuws: de inflatiecijfers vallen mee. Het is daarom lang niet uitgesloten dat Greenspan de voorbije dinsdag, 21 augustus, de rente voor een zevende keer zal hebben verlaagd.

De dollar was een van de voornaamste slachtoffers van de twijfels over de Amerikaanse economie die investeerders uitten. Een goedkopere dollar is misschien een cadeau voor zowel Greenspan als Duisenberg. Een zwakkere greenback betekent een zetje in de rug van de Amerikaanse uitvoer en groei. Een sterkere euro kan dan weer de inflatie in euroland temperen omdat de invoer goedkoper wordt. Dat geeft Duisenberg wat speelruimte om de rente te verlagen.

Daan Killemaes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content