De gouden drie

Dock’s Café in Antwerpen, La Quincaillerie in Brussel en Pakhuis in Gent – drie restaurants ontworpen door Antoine Pinto en uitgebaat door dezelfde directie – zijn blijvende publiekstrekkers.

Terwijl almaar meer horecazaken de boeken moeten sluiten, verstevigen Pakhuis, Dock’s Café en La Quincaillerie hun samenwerking met de aankoop van een boerderij in Frankrijk’, zo kon u op 18 juni al lezen op de economische pagina’s van dit blad.

Op zakelijk vlak vergaat het deze drie restaurants die worden geleid door ex-paracommando Dimitri De Cuyper goed. Maar hoe aangenaam is het er toeven? En hoe lekker is de keuken?

Dock’s Café Huis van vertrouwen

Dock’s Café bestaat achttien jaar en de barokke inrichting met de toortsen en krullen van koper en brons en het rode fluweel weten de tand des tijds goed te doorstaan. Yannick Frooninckx heeft de leiding over de keuken. Het publiek stroomt massaal toe voor de schotels met zeevruchten, de festivals, de handgesneden tartaar van tussenribstuk met truffel en oude parmezaan, de gegrilde rib van melkkalf en de wijnen (die per fles of glas verkrijgbaar zijn).

Wij werden met de glimlach onthaald door een hoffelijke jonge vrouw, vonden de Bouchotmosseltjes op Catalaanse wijze wat lang gekookt en braaf gekruid (9,95 euro), likten onze vingers af bij de zes gegratineerde messchelpen met luchtige, licht pikante saus (12,50 euro), genoten van de vol-au-vent uit Bresse met balletjes kalfsvlees en Parijse champignons (27,50 euro), de sint-jakobsschelpdieren met risotto en brunoise van vergeten groenten (26 euro) en, om af te sluiten, de cheesecake met rood fruit (9 euro).

Wij waardeerden de zuivere smaken van de correct bereide eersteklas producten en dronken de voorgestelde wijnen per glas. Deze wijnen waren met vakkundigheid gekozen en vielen in de smaak. Dock’s Café is een huis van vertrouwen, waar Vlaamse en Nederlandse zakenlieden terecht graag komen. Vanaf eind september is de oesterbar op de eerste verdieping weer geopend en zijn ‘plateaux de fruits de mer’ met schaaldieren en schelpdieren troef (57 of 60 euro per persoon).

DOCK’S CAFÉ: JORDAENSKAAI 7, 2000 ANTWERPEN, TEL.: 03 226 63 30, www.docks.be, ZONDAG GESLOTEN, LUNCH 15 EURO, MENU’S VAN 24,50 TOT 39,50 EURO

La Quincaillerie Oude ijzerwarenwinkel

Brasserie La Quincaillerie bestaat 21 jaar en is de oudste van de drie restaurants die onder de hoede staan van Dimitri De Cuyper. Het eethuis is ondergebracht in een meer dan honderd jaar oude winkel van ijzerwaren. Antoine Pinto nam het decor met de muren met honderden houten laden onder handen en wist een restaurant in de markt te zetten dat blijvend trendy is.

La Quincaillerie heeft een schaal- en schelpdierenbar aan de ingang. Wij kwamen op een drukke, doordeweekse dag, werden in het Frans onthaald en kregen een minitafeltje met harde caféstoelen aan de balustrade op de eerste verdieping. Specialiteiten zijn: met honing en limoen gelakte jonge eend uit Challans met wafelaardappels, bout van Bressekip met calvadossaus, gekonfijte eendenbil en in de oven bereid hammetje met mosterd uit Meaux. Ook hier is de wijnkaart met de verschillende classificaties per prijs, benaming en druivenstok verzorgd en gebruiksvriendelijk.

Onze keuze ging naar tartaar van makreel met rode biet, appel en blinis met zwarte olijven als doorsmakend voorgerecht (15 euro) en gebakken sint-jakobsschelpdieren van eerste kwaliteit met gestoofd witloof en flensjes van aardappel en appel (18 euro). We bestelden twee verschillende hoofdgerechten: enerzijds een stevige bout van Bressekip AOC Le Devant met gebakken champignons en groene linzen uit Puy (30 euro), anderzijds en ‘nage’ van staartvis of zes stukjes vis met schuimige bisquesaus, groenten en bulgur (30 euro).

Wij hadden geen aanmerkingen over de kwaliteit, maar vonden de prijs van de hoofdgerechten gepeperd. Als dessert kregen we nog met ijs gevulde profiteroles met slagroom (6 euro).

BRASSERIE LA QUINCAILLERIE: EDELKNAAPSTRAAT 45, 1050 BRUSSEL, TEL.: 02 533 98 33, www.quincaillerie.be, ZATERDAGMIDDAG EN ZONDAGMIDDAG GESLOTEN, MENU’S VAN 25 TOT 30 EURO, SCHAAL- EN SCHELPDIERENSCHOTEL VAN 46 TOT 110 EURO PER PERSOON

Pakhuis Negentiende-eeuws stapelhuis

Brasserie Pakhuis heeft de ingang in een achterstraat van de Veldstraat, de drukste winkelstraat van Gent. Wij kwamen om 18.45 uur en werden weinig enthousiast ontvangen. Wij wachtten in de knus schemerige bar tot het personeel had gegeten en genoten van de omgeving. Pakhuis is het grootste restaurant van de groep en het koper- en bronskleurige decor van het voormalige stapelhuis uit de negentiende eeuw is indrukwekkend. Spijtig dat twee van de drie damestoiletten vuil en verstopt waren. Nieuw is het terras met verschillende niveaus, waar het bij mooi weer goed toeven is. Om 19.00 uur werden wij naar boven geloodst, waar wij het aan de stok kregen met een dwarsliggend meisje, dat ons absoluut een tafel aan de muurkant wilde geven terwijl de tafels aan de balustrade nog vrij waren.

De spijskaart vermeldt schaal- en schelpdierenschotels van divers formaat en bereidingen uit de Frans-Italiaanse keuken. Wij kozen een frisse salade van krab met mango, avocado en granaatappel, exotisch gekruid met peper uit Jamaica (14,40 euro) en ganzenlever, te ver gebakken en opgediend met soldaatjes van peperkoek, veldsla en jus van citrusvruchten (16,60 euro). Hoofdgerechten waren: gegrilde Noordzeetongetjes van onberispelijke versheid met sterkers en goede frieten (29 euro) en op de plaat gebakken lendenribstuk, taai en zonder vet, opgediend met portsaus en ‘parmentier’ van prei en aardappel (23 euro). Om het weinig meegaande vlees te verteren, was er een lekker vers en fris kaasje van kaasmakerij Etrez uit Bresse met vanillesaus, druiven en walnoten (6,20 euro).

Wij vonden de kwaliteit van de gerechten én van de ontvangst in Pakhuis duidelijk minder dan in de twee andere eethuizen.

BRASSERIE PAKHUIS: SCHUURKENSSTRAAT 4, 9000 GENT, TEL.: 09 223 55 55, www.pakhuis.be, ZONDAG GESLOTEN, MENU’S VAN 25 TOT 42 EURO, SCHOTELS MET ZEEBANKET VAN 32,50 TOT 43,50 EURO

Door Pieter van Doveren Fotografie Daniel Geeraerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content