De golfer die een golfster werd

De Deense profspeelster Mianne Bagger was ooit een jongen.

We begonnen het stilaan gewoon te worden, vrouwen die door sponsors worden uitgenodigd om deel te nemen aan mannentoernooien. Maar dit is alweer iets nieuws: de eerste transseksueel in een profcompetitie voor vrouwen.

Een week geleden werd Mianne Bagger de eerste transseksueel die deelnam aan een vrouwentoernooi. Meer bepaald in Sydney, tijdens de Open van Australië. Bagger, in 1966 in Denemarken geboren als jongen, rondde de eerste dag af met twaalf onder par. De tweede dag sloeg ze een 74, maar miste de cut. Niet meteen een wereldevenement, maar toch praatte iedereen in Australië erover. Vooral omdat iemand een foto had gevonden van de veertienjarige Bagger, toen hij na een golf clinic fier als een gieter naast de legendarische Greg Norman poseerde.

Bagger begon golf te spelen op zijn achtste, samen met zijn vader. Op zijn 25ste, in 1992, had hij handicap vier. En toen begon hij werk te maken van zijn ombouw tot vrouw met een hormonale behandeling. In 1995 ging hij onder het mes en in 1998 trok hij als een zij opnieuw naar de golfbaan. Daar won ze drie keer het Australische kampioenschap voor amateurs en vorig jaar werd ze professional bij de Deense PGA.

Bagger heeft altijd beweerd dat ze in haar sportieve prestaties niet wordt bevoordeeld door haar geslachtswijziging. “Na de gebruikelijke hormonale behandeling hebben transseksuelen altijd minder spierkracht dan vroeger. En de operatie zorgt ervoor dat die situatie onomkeerbaar is.”

In Sydney werden haar woorden bevestigd door de afstand van haar drives. Ze sloeg tweehonderd meter ver, terwijl Karrie Webb en Laura Davies het balletje doorgaans nog vijftig meter verder joegen. Dat Bagger in Australië toernooien speelt, onderstreept ook dat de Europese en Amerikaanse Tours, maar ook de Amerikaanse federatie van de deelneemsters, vereisen dat de speelsters als meisjes werden geboren. Aan de basis van die politiek lagen de uitstekende prestaties van Charlotte Wood in 1987, in de Amerikaanse kampioenschappen voor mid-amateurs en seniors. Wood was toen vijftig en transseksueel.

“Ik wil gewoon een goede profspeelster worden en uiteraard wil ik dezelfde kansen krijgen als de andere vrouwen. Ik ben altijd verslingerd geweest aan de golfsport en momenteel heb ik een achterstand. Toen ik van geslacht veranderde, speelde ik maar vijf keer in vijf jaar. Ik moest wennen aan mijn nieuwe lichaam en mijn nieuwe identiteit. Ik was 31 en begon fanatieker dan ooit te spelen. Ik speelde tegen de beste amateurs, we hadden geen geheimen voor elkaar. Toen begonnen de resultaten te volgen. Tegen de beste speelsters kon ik niet op, iedereen kon toen zien dat ik helemaal geen fysiek voordeel had. Toen ik bij de Australische amateurs op de zesde plaats eindigde, besliste ik om over te stappen naar de professionals. Waar ik nu vooruitgang blijf boeken.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content