De gezonde eetlust van BrightEye

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Het West-Vlaamse softwarebedrijf MESware verandert zijn naam in BrightEye, en gaat samenwerken met de Franse industriële reus Schneider Electric. Doelwit: de Belgische voedingssector.

“Onze exportgerichte agrovoedingssector moet goed gewapend zijn wanneer de economie zich herstelt. Wij helpen hen meer, gezonder en veiliger voedsel efficiënt te produceren met minder energie”, zegt Philippe Demoor, Industry Business Vice President van Schneider Electric.

De Franse groep is vooral gespecialiseerd in energiebeheer. Dat is net een van de grote uitdagingen voor de voedingsbedrijven. In 2050 lopen 9 miljard mensen rond op onze planeet. Die moeten worden gevoed, terwijl het beschikbare water beperkt is, er almaar minder landbouwgebied is, en het klimaat verandert.

Schneider Electric startte twee jaar geleden met een afdeling Food & Beverages, en Demoor besloot de mogelijkheden in de Benelux te bekijken. Dat ze bij BrightEye uitkwamen, is geen toeval. De voedingssector is al jaren de leefwereld van Lieven Decorte, CEO van BrightEye. De West-Vlaamse autodidact begon in 2003 zijn eigen onderneming, die in het begin focuste op het integreren van bestaande software- en automatiseringspakketten.

Na anderhalf jaar besefte hij dat er nood was aan een tussenplatform, dat hij samen met een piepjong Russisch bedrijfje uit Jekaterinenburg ontwikkelde: MES Control.net. “Er werken daar zes mensen voor ons, in joint venture.” Met het platform bouwde BrightEye in België een mooie klantenportefeuille uit, met namen als Mulder Natural Foods, Unifrost, Dujardin Foods, Agristo, Roger & Roger, en Poco Loco.

Het pakket koppelt geautomatiseerde processen op de werkvloer (bijvoorbeeld lopende banden of verpakkingsmachines voor diepvriesvoeding of graanproducten) aan de computerprogramma’s waarmee de bedrijfsleiding werkt, zodat die steeds zicht heeft op de situatie aan de productielijnen, of het magazijn. Door de samenwerking met Schneider Electric worden automatisering en energiebeheer als totaalpakket aangeboden, onder de overkoepelende naam PlantStruxure.

Troeven

Beide partners vullen elkaar prima aan. BrightEye mist de schaalgrootte om voor sommige contracten te concurreren met reuzen als Siemens of General Electric. Door de zware investeringen in de softwareontwikkeling – 2 miljoen euro – wordt pas de jongste twee jaar winst gemaakt. Het bedrijf rekent op de sterke schouders van Schneider Electric om de groei te versnellen.

Maar de West-Vlamingen hebben ook troeven die de Franse reus niet heeft. Zo vertrekt de software van BrightEye vanuit de noden van de fabrieksdirecteur uit de voedingssector. Zowel die sectorknowhow als die specifieke software zaten niet in het pakket van Schneider Electric, merkt Demoor op.

De samenwerking is niet exclusief, maar indien ze een succes is, kan ze worden uitgebreid naar andere landen, en mogelijk uitgroeien tot een joint venture, weet Demoor. Dat gebeurde eerder al in de divisie machinebouw. Voor dit jaar wordt gemikt op twee tot drie nieuwe projecten. Ook met Schneider Electric in Nederland worden de mogelijkheden bekeken.

LUC HUYSMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content