De gevarieerde aanpak van Metris

Metris uit Haasrode, specialist in meettechnologie voor onder meer auto- en vliegtuigbouw, boekte in het laatste kwartaal van 2008 maar de helft van de bestellingen van een jaar eerder. Een eerste besparingsronde werd op 18 november aangekondigd, een tweede op 16 januari. Sinds 2008 heeft Metris het aantal jobs van 725 voltijdse equivalenten naar 525 teruggebracht. Van die 200 geschrapte FTE’s zijn er slechts dertien Belgische.

Het pakket besparingen is een amalgaam van kleine en grote maatregelen. De afsplitsing van twee activiteiten is ingrijpend en is goed voor ongeveer 100 banen. In Italië verkoopt Metris zijn productie van C3 CMM-meetmachines weer aan de CEO van wie het die twee jaar geleden had gekocht. Metris blijft die machines wereldwijd verkopen. Omgekeerd wordt het verzelfstandigde bedrijf exclusief verdeler van Metris in Italië. Dat haalt een 70-tal jobs van de payroll. Metris verkoopt voorts een licentie op zijn Camio CMM software aan het grote Britse metrologiebedrijf Renishaw. Een aantal ontwikkelaars stapt mee over in die deal. Bovenop stopt Metris een aantal outsourcingcontracten voor software in India en Bulgarije. Ook die ontwikkelaars telden mee in het personeelsbestand. “We nemen die activiteiten weer zelf in handen”, zegt directeur marketing en communicatie Renaat Van Cauter.

De resterende 100 banen zijn verdwenen op tal van manieren. Integratie van enkele bedrijven, met schrapping van dubbele functies, was al voorzien. Dat is nu sneller doorgevoerd en bespaart een vijftiental jobs. Stopzetting van tijdelijke contracten kostte ongeveer twintig jobs. In de productie sneuvelden ook zo’n twintig jobs en vijftien via de gewone evaluatierondes. Ten slotte is er de natuurlijke uitstroom, vaak zonder vervanging, tot nog toe een tiental. “We zijn een ingenieursbedrijf. Wij leven van innovatie. We proberen zoveel mogelijk ons intellectueel kapitaal te behouden.”

Metris heeft geen vakbondsvertegenwoordiging. “In België betaalt Metris de wettelijke ontslagvergoedingen, afhankelijk van anciënniteit, loonniveau en dergelijke”, zegt hr-manager Kathleen Lamberigts. Ascento is aangeduid om kandidaten die in aanmerking komen voor outplacement op te volgen. Voorts variëren de ontslagregelingen per land. “In verscheidene landen zijn die opzegtermijnen vrij kort. In de VS kan je op zeer korte termijn ontslaan, bijna zonder dat het iets kost.”

Ten slotte promoot Metris, binnen de wettelijke lijnen, sinds anderhalve maand maatregelen zoals tijdskrediet en ouderschapsverlof. “Onze gemiddelde werknemer heeft kinderen tot twaalf jaar en kan daar voordelig gebruik van maken. Momenteel zijn dat er een tiental, maar ik verwacht nog een aantal tegen de zomer.”

“Wij motiveren onze mensen ook om buiten hun strikte jobcontext te denken. Dat kan gaan van praktische zaken zoals eens de post meenemen als hij naar het andere gebouw loopt, bezoekers ontvangen of meehelpen aan opendeurdagen. Of we geven hands-ontraining, zodat iemand die normaal eigenlijk geen demonstraties geeft op beurzen, dat toch kan doen”, zegt Lamberigts. “We proberen hokjesdenken te vermijden.”

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content