De geur van Cuba

Aan de Antwerpse Scheldekaaien ligt Mike’s Havana House. Cubaliefhebbers vinden er niet alleen 35.000 sigaren, maar ook een uitgebreid gamma aan Cubaanse producten én een bibliotheek.

M ike’s Havana House werd vorig jaar opgericht door autodealer MichelPermeke en MarcSaverys, topman van de scheepvaartgroep CMB. Verwonderlijk is dat niet. Beide heren zijn niet alleen verstokt aan Cubaanse sigaren, maar aan zowat alles wat met het eiland van Fidel te maken heeft. Zo vind je bij hen zelfs een heuse Cuba-bibliotheek.

Mike’s Havana House heeft ongeveer 35.000 sigaren in stock, verdeeld over 130 merken, ondermerken en modules waarover shop manager DannyDrowart graag uitleg geeft. Boven is er een apart rooksalon waar sigarofielen een humidor kunnen huren om hun rookwaren op te bergen.

Een havanna hoeft niet per se duur te zijn. Voor minder dan één euro hebt u al een Cubaan tussen uw lippen. Voor een Montecristo A, een imposante knoert van 23 centimeter, betaalt u wel 26 euro. “Het publiek is vaak jonger dan je zou denken,” zegt zaakvoerder Permeke, die als ervaren Cuba-ganger Fidel Castro heeft ontmoet. “Ook studenten komen hier langs. Net als mensen die van plan zijn naar Cuba te reizen. Ze kunnen bij ons nuttige informatie vinden. We willen dan ook niet alleen sigaren verkopen, maar de Antwerpenaar ook een sociocultureel extraatje bieden.” En dat laatste nemen ze op de Scheldekaai behoorlijk serieus: Permeke schreef een brief aan Castro met de vraag om het grondgebied van Cuba met 160 vierkante meter uit te breiden.

Aan cliënteel is er alvast geen gebrek. Op elf maanden tijd haalde de onderneming een omzet van 520.000 euro. Voor volgend jaar hoopt Permeke de kaap van de 600.000 euro te ronden. “Cuba zit duidelijk in de lift. Steeds meer toeristen gaan ernaartoe, je hoort constant Cubaanse son op de radio en elke week wordt er wel een documentaire over uitgezonden.”

Permeke koestert dan ook nogal wat ambitie. Als de cijfers gunstig blijven, sluit hij de opstart van een heuse keten niet uit. Een havannasigaar is volgens hem een genot voor iedereen. “Havanna’s roken is net als de liefde bedrijven,” verzekert hij. “Er is geen etiquette of leeftijd aan verbonden. Iedereen doet het op zijn manier, en als je er deugd aan beleeft, dan ben je het goed aan het doen.”

Dave Mestdach [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content