De gekte voorbij

Tien maanden voor de overgang naar het nieuwe millennium loopt het storm bij de reisbureaus en de hotels. De wachtlijsten worden almaar langer, de prijzen schieten omhoog.

Een hotelkamer boeken waarvan je de prijs niet van tevoren kent. Het lijkt pure luxe, maar het gebeurt. Voor de overgang naar het volgende millennium zijn tal van hoteliers er nog steeds niet uit: hoeveel moeten ze vragen voor een kamer voor de periode tussen 20 december 1999 en 10 januari 2000?

De hoteliersvereniging van de regio rond Hurghada (Rode Zee, Egypte) bijvoorbeeld heeft het nog niet beslist. Welke kamerprijzen moet ze hanteren voor haar vijfsterrenhotels? De wachtlijsten van geïntereseerden zijn lang. De prijs om er te verblijven bij de sprong naar het jaar 2000 zal pas later worden meegedeeld. Deze Egyptische hoteliers zijn echter niet de enigen met ellenlange wachtlijsten. Ook elders in de wereld worden steeds meer kandidaten netjes ingeschreven. De prijzen stijgen navenant.

Toch zijn er hotels die hun tarieven al lang geleden hebben bepaald. Eén van de fraaiste etablissementen in Marokko bijvoorbeeld, verviervoudigde zijn prijzen en zit gewoon vol – de normaalste zaak van de wereld. De hotels van Walt Disney World in Florida vragen in deze periode 575 in plaats van de gewone 285 dollar per kamer en dan moet die nog minstens voor één week worden geboekt. Idem in New York, waar voor de bewuste periode nu nog heel moeilijk één kamer te vinden is. Maar ook warme bestemmingen verkopen als zoete broodjes. In Europa doen de steden Londen, Madrid en Rome het uitstekend.

Toch kan het problematisch worden. Niet alleen is er het magische jaar 2000, ook het einde van de ramadan valt op 20 december 1999. Dat brengt massaal luchtverkeer in en rond islamitische landen met zich. Als de millenniumbug niet bijkomend roet in het eten zal strooien…

Voorlopig loopt alles echter vlot. Zo vlot zelfs dat Amerikaanse experts een terugval van de bezettingsgraad van hotels voorspellen voor het komende najaar. Zuivere leisuregasten blijven dan thuis, zij sparen voor het eindejaar. Alleen de zakenreiziger trekt eruit. Wellicht komt er een soortgelijke terugval in de reisindustrie begin van het jaar 2000. Het geld is dan wellicht gewoon op.

Voor volgend jaar zullen er overigens slechts twee echte uitschieters te noteren vallen op het reisfront: Italië (vooral Rome) waar het Heilig Jaar wordt gevierd en het Australische Sydney met de Olympische spelen. Die twee evenementen zullen de millenniumkater iets makkelijker verteerbaar maken.

Marc Vrijens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content