De geheimen van financieel succes (en levenslessen op de koop toe)

Thierry Debels heeft het gedrag van de rijken grondig bestudeerd. Nu onthult hij hun geheimen. Ondertussen geeft hij ook beleggingsles.

Zoek het geluk niet op het werk. Dat advies is vloeken in de kerk van de hedendaagse bedrijfswereld. Enkele decennia geleden, toen ‘vast in dienst’ nog echt ‘vast in dienst’ betekende, zochten werknemers hun emotionele bevrediging in de familie, de gemeenschap en hobby’s, maar zeker niet op het werk. Begin jaren zeventig verwierpen hun hippe zonen en dochters dat ‘lege bestaan’ op het werk. Voortaan moest werk zowel financiële als emotionele voldoening schenken, een zoektocht die een orgasme beleefde tijdens de dotcomeuforie en vandaag nog stevig nazindert. Volgens de eigenzinnige New Yorkse life coach Stephen Pollan zit die zoektocht evenwel op een dood spoor. Werknemers kloppen vandaag meer uren dan ooit en ondertussen worden familie, gemeenschap en vrije tijd verwaarloosd. Bovendien is hun job nooit zo onzeker geweest. Ook (en vaak zelfs vooral) voor de beste werknemers dreigt voortdurend het ontslag. Besluit Pollan: jezelf voor 100 % inspannen en hard werken voor de onderneming helpen je geen moer verder. Niet-financiële elementen die je ego strelen, zijn waardeloos. De job van je dromen is de job die het best betaalt. Punt.

Dat balsturige advies vinden we in De zes geheimen van financieel succes van Thierry Debels. De Bruggeling, voormalig financieel adviseur bij ING België, legt de nadruk sterk op de rede. Rationaliteit, noem het desnoods nuchterheid, is zowel de impliciete als expliciete rode draad in zijn boeken. Gelukkig betekent dat niet dat hij gortdroog schrijft. We hebben zelfs zelden zo’n sappig, veelzijdig en verhalend boek over beleggen en financieel gedrag gelezen als De zes geheimen van financieel succes. Debels schrijft caleidoscopisch. Een volgend hoofdstuk, soms zelfs al een volgende alinea kan het thema zozeer vervormen en verkleuren, dat er een heel ander thema tevoorschijn komt. Finaal kom je wel weer terecht bij het oorspronkelijke onderwerp.

Dat thema is bij Debels doorgaans beha- vioral finance. Zo luidt ook de titel van een ander nieuw boek van zijn hand. Behavioral finance gebruikt inzichten uit de psychologie om de schijnbaar ondoorgrondelijke kronkels van beleggers te verklaren. De aanhangers ervan gaan regelrecht in tegen de klassieke financiële theorie, die ervan uitgaat dat beleggers zich altijd laten leiden door louter rationele motieven. Ze zouden dat moeten doen, maar in de werkelijkheid domineren vaak de emoties. In behavioral finance spit Debels dieper, doemt het jargon op en stevenen de meeste bladzijden af op voetnoten. Toch vergeet hij ook dan de leek niet. Misschien moet hij maar eens een Financipolis oprichten: zoals Technopolis de wetenschappen en technologie populariseert, zo kan Thierry Debels de complexe financiële theorieën voorzien van een vleugje verhelderende speelsheid. Luc De Decker

Thierry Debels, De zes geheimen van financieel succes. Roularta Books, 127 blz., 19,50 euro. Thierry Debels, Behavioral Finance – Motivatiepsychologie van de belegger. Garant, 280 blz., 33,90 euro.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content