De geest van 2008

De geest van de herfst van 2008 waart rond op de beurzen. Beleggers zijn bang dat een nieuwe financiële crisis, die van de Europese overheidsfinanciën, de economie zal doen ontsporen. Zo wordt paniek de belangrijkste raadgever van heel wat spelers.

Overhaast te werk gaan levert op de beurs nochtans zelden wat op. De vrees voor een herhaling van de feiten is niet echt gegrond, want de overheden hebben vrij snel een structureel ondersteuningsplan op poten gezet. Ze wilden zich niet wagen aan het avontuur van een faillissement zoals dat van Lehman Brothers in de VS. De economie zal echter wel gevolgen ondervinden van de besparingsmaatregelen waartoe binnen de eurozone beslist werd. Temeer omdat de VS en het VK er ook niet aan zullen kunnen ontkomen.

Dat betekent echter niet dat de wereldeconomie opnieuw in een recessie zal terechtkomen. Bovendien versterkt het de rol van de opkomende landen, die de onbetwistbare motor van de wereldeconomie geworden zijn.

In die context willen wij profiteren van het huidige extreme wantrouwen om opnieuw positie in te nemen in een onopvallende sector binnen onze portefeuille: de metalen, die volop profiteren van de vraag vanuit de BRIC-landen. We plaatsen dan ook twee aankooporders, voor Nyrstar en Xstrata. Het eerste is het wereldwijde nummer een in de raffinage (omzetting van mineraal in metaal) van zink. Onder het bestuur van de nieuwe CEO, de Luxemburger Roland Junck (die net na de fusie CEO van ArcelorMittal was), besloot Nyrstar vorig jaar om zijn strategie naar een vroeger stadium in het productieproces uit te breiden door mijnen (en mijnproductiebedrijven) te kopen. Zo zal de Belgisch-Australische groep voluit kunnen profiteren van de hoge metaalprijzen. Het aandeel is aan 6,5 keer de verwachte winst voor 2010 (consensus van 1,16 euro per aandeel) aantrekkelijk gewaardeerd.

De Zwitserse mijngroep Xstrata staat wat in de schaduw van de Brits-Australische giganten BHP Billiton en Rio Tinto. Dat neemt echter niet weg dat Xstrata een van de grootste producenten van steenkool ter wereld is (grootste exporteur ter wereld van thermische steenkool), van koper (vierde grootste producent ter wereld), nikkel (vierde grootste producent ter wereld) en ferrochroom (grootste producent ter wereld). De waarderingsratio’s van het aandeel liggen momenteel wat lager dan die van de sectorgenoten, terwijl de groep het voorwerp van een overname zou kunnen worden. Er zijn immers heel wat geruchten die stellen dat Glencore, de grootste handelaar in grondstoffen ter wereld en met 34,4 % van het kapitaal de hoofdaandeelhouder van Xstrata, de mijngroep wil overnemen om vervolgens naar de beurs te trekken. (C)

Door Cédric Boitte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content