De ‘gazellengroei’ van Liebaert Staalbouw

Het Limburgse staalbouwbedrijf Liebaert heeft wellicht een van de jongste bedrijfsleiders van het land. Gedelegeerd bestuurder Stefan Liebaert is amper 28, maar hij heeft al wel achttien jaar ervaring in het familiebedrijf.

In 2003 werd Stefan Liebaert gedelegeerd bestuurder van het familiebedrijf. In de aanloopfase kon hij terugvallen op de ervaring van zijn vader. “We hebben samen een jaar in hetzelfde kantoor gezeten,” blikt Stefan Liebaert terug. “In die twaalf maanden heb ik bijzonder veel geleerd, vooral door te kijken. Er zijn zaken die je niet kunt leren op school of via cursussen. Dat geldt zeker voor het leiden van een bedrijf.”

Liebaert Staalbouw is actief in de productie van staalconstructies voor zowel de industrie- als de utiliteitsbouw. Het bedrijf levert ook groot- en kleinschalige industriële sleutelklare projecten af. Ondanks de zware concurrentie, kende Liebaert Staalconstructie de jongste jaren een gestage groei. Het bedrijf heeft een vestiging in Genk en breidde onlangs uit in Houthalen. In 2005 investeerde Liebaert in een nieuwe spuithal. “Ik heb geholpen bij het ontwerp,” zegt Stefan Liebaert niet zonder trots. “Van boven wordt in de spuitinstallatie hete lucht geblazen, van onder wordt die afgezogen. We hebben bijzonder veel aandacht aan de milieunormen besteed.”

Racing Genk

Op zijn achtentwintigste heeft Stefan Liebaert al drie jaar ervaring als gedelegeerd bestuurder. Een Limburgs succesverhaal, want het bedrijf werd al meer dan eens genomineerd als Trends Gazelle. Liebaert groeide als het ware samen op met het bedrijf. In 1987, amper tien jaar, begon vader Bert na een mooie carrière in de bouwsector met een eigen bouwbedrijfje. “Als klein ventje kreeg ik van mijn vader een kinderoverall, compleet met het logo van het bedrijf,” vertelt Stefan Liebaert. “Ik deed niet liever dan schroeven en moeren sorteren. En ‘s vrijdags kreeg ik een borstel in de hand geduwd en mochten of moesten we kuisen. Dat deed ik zonder veel protest, want ik voelde me groot en stoer als kleine werkman. Later ging ik tijdens het weekend met mijn vader de werven bezoeken en met de klanten praten.”

Stefan Liebaert volgde ingenieurstudies Bouwkunde. Tijdens zijn vrije tijd tekende hij op het bedrijf staalconstructies. “Twee dagen na de verdediging van mijn eindwerk heb ik beslist om hier te beginnen. Er liep een project waar ik bij betrokken was. Ik heb dus van mijn hart een steen gemaakt en ben zonder vakantie in het bedrijf gestapt. En eigenlijk ben ik er sindsdien permanent mee bezig. Zelfs als ik met een groepje vrienden ga fietsen, zorg ik er altijd voor dat de route toevallig langs een paar van onze werven loopt.” Sport is de tweede passie van Stefan Liebaert. “Eigenlijk ben ik een liefhebber van alle sporten,” zegt hij. “Als Limburgs bedrijf sponsoren we Racing Genk, maar ik heb ook een boontje voor Club Brugge.”

Geen buitenland

Heeft Liebaert Staalbouw ambities in het buitenland? “Ik heb de oefening al eens gemaakt, maar ons bedrijf is te klein om de stap naar het buitenland te zetten,” antwoordt Stefan Liebaert. “Zeg nooit nooit, maar voorlopig concentreren we ons liever op de thuismarkt. Ook in de huidige marktomstandigheden zie ik nog groeipotentieel. In het buitenland zouden we van scratch af moeten beginnen; in België is de basis voor verdere groei al gelegd. En we kunnen van hieruit gemakkelijk onze buurlanden bedienen. Overigens leveren we ook permanent staalconstructies voor de palmolie-industrie in Afrika.”

Jos Sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content