DE GANGMAKER

KB LUX (IERLAND) ?

Oh goodness, no.”

Edward Marah, chief executive officer van Kredietbank-dochter Irish Intercontinental Bank ( IIB), schrikt als we hem vragen of zijn bank zich net zoals het zusterbedrijf KB Lux specialiseert in fiscale spitstechnologie. “Wij hebben weinig Belgische klanten. En voor fiscale constructies moet je bij KPMG of Price Waterhouse zijn, niet bij ons.”

Eén en ander neemt niet weg dat IIB aan de wieg stond van het International Financial Services Centre. De Kredietbank was in oktober 1987 de eerste bank die een licentie kreeg om er te opereren. “Hier in dit kantoor vroeg de minister van Financiën of we het voortouw wilden nemen,” getuigt Paddy McEvoy, voorzitter van IIB, in de hoofdzetel aan Merryon Square. “We hebben jarenlang verdedigd dat Ierland een financieel centrum moest worden, met een tax shelter als eerste aanzet. Vandaar dat we niet aarzelden om de stap te zetten.”

IIB, de zesde bank in Ierland, werd in 1973 opgericht met het kapitaal (een half miljoen Ierse punt of 25 miljoen frank) van Marine Midland Bank en Irish Life Insurance Company. In 1978 nam KB een 75 %-participatie in IIB. Irish Life heeft nog steeds de resterende 25 % in handen. IIB heeft voorts een 66 %-aandeel (naast Irish Life) in de hypotheekmaatschappij Irish Life Home Loans. Daarnaast is IIB samen met KB (49 %) actief in het Britse Krediet Finance, dat onder meer immobiliënprojecten (dikwijls in de gezondheidssector) financiert. Ook KB Financial Services (KBFS), de poot van IIB op het IFSC, is een joint venture met KB in Brussel.

Vanaf het begin positioneerde IIB, die geen distributienet voor particulieren heeft, zich als een corporate bank. In die niche behoort het tot de top-3. IIB heeft in Ierland 3 miljard dollar bedrijfskredieten uitstaan. Via KBFS heeft IIB 4 miljard aan leningen bij internationale klanten.

“We richten ons vooral op de financiering van grote projecten,” aldus Marah. “Gewone leningen aan kmo’s verstrekken we zelden.” KBFS is één van de wereldspelers op het gebied van financiering van vliegtuigen. Vanuit deze expertise stortte de bank zich ook op scheepsfinanciering.

“De concurrentie is enorm,” zegt Liam Donlon, executive officer van KBFS, die de fiscale incentive van Ierland relativeert. “Het geeft ons misschien een licht voordeel, maar Kredietbank had dit echt niet nodig om zijn mannetje te staan, zoals we in het verleden al bewezen.”

IIB en KBFS zijn ook sterk actief geworden in de projectfinanciering van infrastructuurwerken. Zo behoorde IIB via KBFS met Barclays, WestLB en Chemical Bank tot de lead managers bij de privatisering van de Britse steenkoolmijnen, waarbij aan RJB Mining 500 miljoen Britse pond ter beschikking werd gesteld. ” A wonderful cash generator, met goeie marges en hoge commissielonen,” aldus McEvoy. Kredietbank financierde via Ierland eveneens het Nigen-project van Powerfin (Tractebel) in Belfast. Mobistar was dan weer een ander project met een partner van de thuismarkt.

Voorts is IIB actief in telecom- en infrastructuurprojecten in het Verre Oosten, Zweden, de VS, Indonesië en andere landen. “Zo’n projectfinanciering gebeurt uiteraard in nauw overleg tussen Dublin en Brussel,” aldus Marah. Om de vraag naar kapitaal voor dit soort activiteiten te spreiden, nestelde KBFS zich in augustus 1996 in de KB-kantoren in Hongkong. Eind 1997 wordt New York ingeschakeld.

De aanwezigheid (met Irish Life) op de markt van de hypotheken heeft een financieel-technisch hoogwaardige spin-off. IIB is ook één van de toonaangevende banken op het gebied van “effectisering” (waarin Bacob zich profileert in België). Daarbij worden hypothecaire kredieten in één pakket aan de markt verkocht als obligatieleningen. “Het is een relatief jonge markt met zeer mooie perspectieven,” meent McEvoy.

In het kantoor van IIB hangt ook een bord waarop de namen van een aantal Belgische bedrijven (zoals Bekaert) prijken. “Enkele ondernemingen beheren een deel van hun treasury department vanuit Ierland,” aldus Marah. “Dit is slechts een nevenactiviteit. Maar op dat vlak zijn we inderdaad concurrenten van de Belgische coördinatiecentra.” En neen, concrete cijfers over het aandeel van deze niche wil McEvoy niet kwijt. “Wij zijn een Ierse onderneming en als particulier bedrijf moeten we onze cijfers niet publiek maken.”

PADDY MCEVOY EN EDWARD MARAH (IRISH INTERCONTINENTAL BANK) KB-dochter IIB stond aan de wieg van de uitbouw van Dublin tot financieel centrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content