DE FRAUDEJAGER

Nadat hij herhaaldelijk uit de boot was gevallen als kandidaat voor bestuursfuncties in de fiscale administratie, is Ghislain Vandercapellen er eindelijk in geslaagd zich te laten benoemen tot directeur-generaal van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).

Enkele dagen voor hij met pensioen ging, liet José Gillard, de gewezen directeur-generaal van de BBI, in de pers uitlekken dat er een malaise heerste bij zijn diensten. De oorzaak : de afwikkeling van het Kredietbank-dossier. Gillard was vooral ongelukkig over de rol van het kabinet- Maystadt in het bepalen van de boete die “de bank van hier” werd opgelegd. Volgens hem was er echt sprake van een politieke interventie.

Ghislain Vandercapellen (VLD) spreekt zich niet uit over de beweringen van zijn voorganger, maar is wel van plan om de ontmoedigde administratie een nieuwe impuls te geven. Zijn ruime ervaring bij de belastingdiensten zal hem ongetwijfeld helpen om snel zijn gezag te vestigen al was het maar omdat hij goed vertrouwd is met de jacht op fraudeurs.

Ghislain Vandercapellen begint zijn carrière als adjunct-verificateur bij de administratie van het Register. In 1971 wordt hij overgeplaatst naar de bijzondere diensten van de BTW (toen nog een gloednieuwe belasting). Zijn belangrijkste opdracht : de georganiseerde fraude opsporen. Een goede voorbereiding op zijn huidige functie… Hij blijft in die functie tot in 1976, wanneer hij tot hoofdcontroleur bij het centraal bestuur van de BTW wordt benoemd. “In die tijd was het een hele eer om bij het centraal bestuur te mogen werken,” vertelt hij trots. Dan, in 1981, zet hij een nieuwe stap : hij gaat naar het centraal bestuur van de… Bijzondere Belastinginspectie.

“Mijn werk bestond uit het ontwikkelen van strategieën voor de fraudebestrijding, vooral op het vlak van de BTW,” legt Vandercapellen uit. Hij houdt zich daarmee bezig tot in 1985, wanneer de toenmalige staatssecretaris van Financiën, Waltniel, een beroep doet op zijn diensten en hem tot kabinetsattaché benoemt. Jammer genoeg valt de regering in 1986, zodat zijn kabinetsloopbaan van korte duur is. Hij wordt dan administratief expert bij de Koninklijke Commissie voor de harmonisering van de fiscaliteit… tot die zichzelf ontbindt wanneer haar leden collectief ontslag nemen. Ontgoocheld door zijn “politieke” ervaringen keert Ghislain Vandercapellen terug naar het kabinet van de administrateur-generaal van belastingen. Hij krijgt er de kans om te werken aan de hervorming van de fiscale procedure en de herstructurering van de administratie. De lobby’s, een reeks negatieve adviezen van de Raad van State en de tegenwerking van een gedeelte van de administratie zorgen echter dat het project met een slakkengangetje vordert. Laten we hopen dat Vandercapellen, een fervent wielertoerist en een liefhebber van de Franse geschiedenis, als directeur-generaal van de BBI meer armslag zal krijgen…

GHISLAIN VANDERCAPELLEN (BBI) Van plan om de ontmoedigde BBI-administratie een nieuwe impuls te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content