De flexibele netwerker

© Jens Claessens

Volgende lente verruilt Jean-Paul Van Avermaet de beveiligingsspecialist G4S voor bpost. De nieuwe CEO heeft oog voor de werkvloer.

De 52-jarige Jean-Paul Van Avermaet zal vanaf eind februari bpost leiden. Daarmee wordt hij de patron bij een van de belangrijkste werkgevers van het land. De huidige topman, Koen Van Gerven, ambieert geen verlenging van zijn mandaat.

Van Avermaet heeft de klassieke adelbrieven voor de functie. De Oost-Vlaming studeerde handelsingenieur aan de KU Leuven en haalde een MBA aan de Vlerick Business School. Aanvankelijk maakte hij carrière in de cateringwereld en in de hospitality-sector. Hij bekleedde diverse functies bij Aviapartner, Rail Gourmet en de Compass Group, alvorens in 2005 de CEO van het beursgenoteerde Carestel Group te worden. Sinds 2010 leidt hij de Belgische tak van de beveiligingsonderneming G4S. Niet minder dan 6000 werknemers vallen onder zijn verantwoordelijkheid.

Fan van Italië

Jean-PaulVan Avermaet geldt als een harde werker. Hij zegt wel tijd te nemen voor wat sport en graag te lezen, vooral boeken van Pieter Aspe. En hij is een muziekliefhebber, met Michaël Buble en Laura Pausini als favoriete artiesten. “Ik ben nogal een fan van Italië: het land, de bevolking en zeker ook de keuken”, aldus de toekomstige postbaas.

Een aanzienlijke lijst mandaten verduidelijkt dat hij een echte netwerker is. Niet enkel is hij voorzitter van de Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen, hij combineert dat met bestuursmandaten bij Voka vzw en de Brusselse afdeling Voka Metropolitan, maar ook bij De Lijn, Odisee en Select HR. Minder klassiek is een bestuurderszitje bij het Agentschap voor Integratie & Inburgering. Volgens Peter van Biesbroeck, algemeen directeur bij Voka Vlaams-Brabant, heeft Van Avermaet een bijzondere interesse in de tewerkstelling van laaggeschoolden.

Daarnaast heeft hij affiniteit met de muzieksector. Zo combineert hij het vicevoorzittersschap bij de Brusselse tak van het Festival Van Vlaanderen met een mandaat bij het kamerorkest Casco Phil. Dat klassieke kamerorkest opereert zonder structurele subsidies en is erg blij een beroep te kunnen doen op zijn netwerk. Van Avermaet kan op zijn beurt de ondernemingszin in het orkest waarderen.

Toch is de nieuwe postbaas geen verzamelaar van betekenisloze bestuurszitjes, zegt Van Biesbroeck: “Jean-Paul engageert zich pas als hij ook echt een toegevoegde waarde te bieden heeft. Hij wil zijn stempel drukken.”

Van Avermaet durft ook al eens incognito te verschijnen op de werkvloer. Kwestie van te netwerken met zijn werknemers. “Jean-Paul verstaat de kunst om met iedereen op gelijk welk niveau te praten”, bevestigt Van Biesbroeck. “Bediende, arbeider of CEO, het maakt hem niet uit. Hij voelt zich even goed met een pint in het voetbalstadion als tijdens een meeting met enkel CEO’s.”

Loonkosten

Meteen na het vertrek van zijn voorganger begon een discussie over het loonplafond van de CEO bij het overheidsbedrijf bpost. Dat ligt op 650.000 euro plus een variabele bonus. Volgens sommige experts is dat te laag. In een televisie-interview gaf Van Avermaet aan dat hij met het loonplafond bij bpost geen probleem heeft. Naar verluidt zou de overstap naar het overheidsbedrijf voor hem zelfs een salarisverhoging betekenen.

Het is bekend dat de nieuwe topman van bpost voor een lastige opdracht staat. De daling van de klassieke brievenpost versnelt en de overname van het Amerikaanse Radial levert vooralsnog niet de beoogde winstgroei op. Bovendien hangt het verschil tussen succes en falen ook sterk af van het beheersen van de loonkosten en dus een goed sociaal klimaat.

Van Avermaet heeft ondanks zijn voorgeschiedenis in andere sectoren wel degelijk het aura van de geschikte kandidaat. “Jean-Paul is geen man van grote woorden, maar wel een leidersfiguur”, laat een collega-bestuurder optekenen. “Hij is eerder de spelverdeler die de dingen naar zijn hand zal zetten, zonder meteen het grote woord op te eisen. Zijn karakter speelt in zijn voordeel. Hij is een rustige manager die feiten analyseert, en de mensen achter de cijfers blijft zien.”

Toch valt ook te horen dat hij niet bang is van de nodige controverse. Dat zou hem natuurlijk ook zuur kunnen opbreken bij een overheidsbedrijf waar de vakbonden meestal iets meer politieke connecties hebben dan in een privébedrijf. “Hij is echt heel goed in sociaal overleg”, nuanceert Van Biesbroeck.

Het vertrouwen is dus groot. Van Avermaet heeft genoeg sociale onderhandelingen in een dienstgericht, arbeidsintensief en groot bedrijf achter de kiezen om het belang van de loonkosten in te schatten. Het succes of het falen van de nieuwe postbaas kan weleens afhangen van de speelruimte die de volgende voogdijminister laat.

Jean-Paul Van Avermaet (52)

– Wordt: CEO bpost

– Vrije tijd: mountainbike & fitness.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content