De fik in de oude schrijnwerkerij

David Desmet Farmaceutisch communicatie- en PR-adviseur

Met een doorgedreven specialisatie weet Vernibouw binnen een wat fossiele sector de vlam brandend te houden. En dat voor een bedrijf dat brandwerende deuren produceert.

“Het waren aanvankelijk moeilijke discussies met de machineconstructeurs, maar vandaag begrijpen ze tenminste waar ik naartoe wil,” zegt Rony Bols (39). Hij is de zaakvoerder van Vernibouw, dat gespecialiseerd is in de productie en montage van binnendeuren. De discussies gingen vooral over de aanpassing van de machines aan het sterk geautomatiseerde systeem van de KMO. “De schrijnwerkerij is een conservatieve wereld. Ik durf de klassieke patronen in twijfel te trekken,” aldus Bols.

Terecht, zo blijkt, want Vernibouw ging aan de haal met de Prijs Ondernemen 2002 van de Kempense kamer van handel en nijverheid. Bols begon in 1989 met een eenmanszaak voor verbouwingen, maar legde zich al gauw toe op de projectmarkt voor binnenschrijnwerk. De eenmanszaak is intussen uitgegroeid tot een KMO met 32 werknemers, en liet in 2001 een omzet van 5,8 miljoen euro optekenen. De productie en plaatsing van brandwerende deuren, waarmee Vernibouw wil doorgroeien, is sterk gereguleerd. Hij plaatst zijn binnendeuren en kaselementen in kantoor- en appartementsgebouwen, gezondheidsinstellingen en scholen.

Bols en zijn ploeg deden eerst vier jaar ervaring op als puur montagebedrijf, maar de ondernemer ergerde zich aan de toelevering die in zijn ogen beter kon. Dus startte hij zelf een productiedivisie op. De zware investeringen in gespecialiseerde machines zijn voor de KMO uit Hoogstraten een flinke hap uit het budget, maar door de eigenzinnige manier van werken ook kostenbesparend. Bols: “Wij zijn sterk verticaal geïntegreerd. Ons hele productieproces, van bestelling tot eindproduct, is volledig computergestuurd.” De programmatie van de software gebeurt in eigen huis.

De Belgische markt is nog volop aan het groeien. Vernibouw wacht dan ook een beetje af voor het begint te exporteren – al klinkt de lokroep uit Nederland steeds luider. Bols: “De Europese normering voor brandveiligheid zou pas tegen 2005 op een gelijke leest geschoeid zijn. Pas dan zal die markt echt openbloeien.”

Lieven desmet [{ssquf}]

“De schrijnwerkerij is een conservatieve wereld. Ik durf de klassieke patronen in twijfel te trekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content