DE EIK, VAN EIKEL TOT BOOM

In de voorbije vijf jaar is De Eik ingrijpend van gedaante veranderd. Piet Van Waeyenberge: “De Eik Beheer was een 100 % dochter van De Eik, een subholding met Ecoval en onder meer twee filialen die wij gezamenlijk beheerden met de familie Van Ballegooijen in Nederland en de familie Leonardt in Duitsland. Na een mislukte poging in 1995 werd in 1999 besloten de ingewikkelde structuur onder druk van een globaliserende wereld te vereenvoudigen tot een doorzichtige, logische groep. Ik heb een aandelenruil voorgesteld, waardoor alle filialen volledig eigendom werden van De Eik Beheer en bevriende aandeelhouders intraden in de tradingsubholding van De Eik. De familie Van Ballegooijen is vandaag voor 44 % eigenaar van De Eik Beheer en daarna is het management toegetreden voor 12 %. Beide families treden op als buffer voor die 12 %. De Van Ballegooijens zijn een traditionele partner van onze familie en zijn nooit een concurrent geweest. De Eik Beheer is om belastingtechnische redenen gevestigd in Nijmegen. Naargelang wij andere participaties kochten, brachten wij die telkens in bij de Nederlandse dochter, want Nederland had meer dubbelbelastingovereenkomsten – met Amerika bijvoorbeeld – dan België.

“Onder De Eik Beheer ressorteren vandaag vijftien tradingparticipaties wereldwijd. Buiten de Benelux heten wij Oak Trading. De Vlaming Chris Van Dorpe is chief executive officer in Nijmegen en de Nederlander Stefan Smits is chief financial officer. De Nederlander Bernard Bijvoet zit de raad van bestuur van Oak Trading voor – hij is een onafhankelijke voorzitter – en van elke familie zetelen twee bestuurders (commissarissen) in de raad, waarvan telkens één familielid en één onafhankelijke. Wij hebben onze controle bewust verwaterd om te groeien en internationaal sterk te zijn. Dat was gezonder en toekomstgerichter dan verder aanmodderen. Dilutie, dilutie, dilutie is het toverwoord van de internationalisering. Je wordt er beter van, kijk naar De Eik en InBev. De Eik Beheer zit in de topvijf van de wereldhandelaars in zuivel.

“De Eik is tot stand gekomen in 1971. Met de negen kinderen, zei vader terecht, hebben we een barrière nodig tussen de familie en de operationele maatschappijen, zodat men niet kan putten uit de operationele maatschappijen bij een overlijden. Alle activa werden stelselmatig onder De Eik geschoven. Vandaag zijn de poten: De Eik Beheer, Prominter, gekocht op de beurs voor privateequity, de aandelen in de Vum, en met onze spaarcenten (trade is een cashgenerator) werden wij een van de ‘families’ van Almanij. Wij hebben de logistiek omhelsd met Eurobrokers. Ons vastgoed is functioneel voor de groep, De Eik is geen promotor. Indufin, met Luxemburgse vrienden, is actief op de private-equitymarkt van familiale KMO’s, wat wij vroeger amateuristisch deden. In 1986 en 1987 klonk de lokroep: kom bij AG. Daarop werd Asphales gesticht.

“De Eik definieert zichzelf als een ‘ondernemende investeringsmaatschappij’. De holding wordt aangestuurd door een non-executive voorzitter, ikzelf sinds 1 januari 2004, en CEO Philippe Mathieu, geen lid van de familie Van Waeyenberge. De Eik stuurt de strategie, de human resources en de financiën aan. Wij werken zeer gedecentraliseerd, de dochters hebben een eigen raad van bestuur en een niet-familiaal management. Mijn zussen, broers en ik, de tweede generatie, vertrokken uit de operationele taken. De Eik telde aanvankelijk vier broers en zussen als bestuurder en drie onafhankelijke bestuurders: Theo Peeters, Roger Cocquyt en Philippe Mathieu. Wij hebben de raad dit jaar uitgebreid van zeven tot negen bestuurders, met twee leden van de derde generatie.

“Voor de neven en de nichten die wensen toe te treden tot de operationele ondernemingen van de groep, is een profiel geschreven. De onafhankelijke bestuurders selecteerden met eenparig advies twee vrouwen: mijn dochter Titia, die werkt in de private equity van Indufin, en Klaar, de dochter van mijn broer Johan die dit jaar startte bij De Eik Beheer in Nijmegen. Daarvoor werkte Aagje, dochter van mijn zus Marleen, al in de groep. Als je je familiale karakter wilt behouden, moet je familieleden toelaten als werknemers van de groep. Dat was ook het advies van de externe bestuurders, het comité van wijzen. Ons model is organisch gegroeid. Tot de dood van vader werd nooit een dividend uitgekeerd. Nadien wel, maar De Eik is schuldenvrij. Wij zijn daarin zeer conservatief. De familiale onderneming met goede corporate governance heeft de minachting, zoals voor de trading in de jaren zestig, voor familybusiness verdreven. Hij kan de economische ruggengraat zijn voor een land. ”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content