De eeuw van Afrika

Didier Le Menestrel, de voorzitter van Financière de L’Echiquier, blijft optimistisch over Europa. Maar de fondsen van de Franse beheerder spelen vooral in op de groei in de opkomende landen. Daar hoort ook Afrika bij.

Arty – ISIN-code: FR0010611293

Echiquier Major – ISIN-code: FR0010321828

Didier Le Menestrel, de voorzitter van de beheersmaatschappij Financière de L’Echiquier, is ervan overtuigd dat Europese aandelen door de groei van de wereldwijde consumptie in 2013 een remonte zullen inzetten. “Beleggers die investeerden in bedrijfsobligaties werden vorig jaar verwend”, zegt Le Menestrel. “De waarde van de obligatiefondsen en de gemengde fondsen van Financière de l’Echiquier is gestegen met ongeveer 15 procent. We gaan ervan uit dat de rendementen zich in 2013 normaliseren. We verwachten geen herhaling van het scenario van vorig jaar, maar we denken ook niet dat de obligatiemarkt zal crashen. Terwijl er een zeepbel is ontstaan rond de veiligste activa — met name de grote bedrijven — doen er zich nog mooie kansen voor bij minder grote namen, die evengoed beschikken over grote hoeveelheden liquiditeiten. Dit jaar opteren we dus voor een zorgvuldige selectie van obligaties met een focus op het highyieldsegment, hoewel dat iets meer risico’s met zich brengt. We blijven bedrijfsobligaties ook de voorkeur geven boven overheidspapier.”

Europese aandelen staan aantrekkelijk gewaardeerd. Geldt dat voor alle aandelen en alle sectoren?

DIDIER LE MENESTREL. “Ondanks de slechte groeivooruitzichten worden de Europese bedrijven meegezogen door de positieve dynamiek van buiten de regio. Zo is de gemiddelde export van de eurozone maar liefst 20 procent hoger dan in 2007.Wij blijven ons kapitaal dus toevertrouwen aan bedrijven zoals L’Oréal en Unilever, die inspelen op de almaar groeiende consumptiedrang van de wereldwijde consument. Daarnaast zetten we ook in op groepen zoals Safran, Pearson en Hexagon, die de Europese knowhow belichamen. Ons derde beleggingsthema voor Europa is het verwachte herstel van de waarderingen.”

U richt zich op de opkomende markten. Daarbij focust u ook op het potentieel van Afrika.

LE MENESTREL. “Sinds 2010 is de wereldwijde toename van het aantal nieuwe consumenten de rode draad door onze beleggingen. Het potentieel van Afrika wordt volgens ons te weinig gewaardeerd, ondanks de groeiprognose van meer dan 6 procent per jaar voor de komende jaren. De fondsen van Financière de l’Echiquier investeren al in dat continent; zo hebben we onder meer belegd in de groep Bolloré, die is gespecialiseerd in infrastructuur en logistiek, en in Nigerian Breweries, de Nigeriaanse leider van de biersector.”

Welk fonds van Financière de l’Echiquier raadt u beleggers aan om optimaal te profiteren van de markttendensen in 2013?

LE MENESTREL. “We raden voorzichtige beleggers aan te kiezen voor ons Arty-fonds, dat belegt in aandelen en bedrijfsobligaties. De beheerders zoeken voortdurend naar het best mogelijke evenwicht tussen die twee activa, maar ze houden het aandelengedeelte altijd onder 50 procent. Door die voorzichtige aanpak blijft de volatiliteit beperkt. Beleggers die risico’s willen nemen en aandelen willen kopen, raden we Echiquier Major aan. Dat fonds belegt in Europese bedrijven die marktleider zijn in hun sector.”

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content