‘DE ECONOMIE KAN STIJGENDE RENTE AAN’

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank ten spijt, is de rente onderhevig aan grote schommelingen. “Maar we zijn nog altijd ver verwijderd van een rentepeil dat problemen oplevert”, zegt Philippe Gijsels, de hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis.

Op 22 januari gaf de Europese Centrale Bank (ECB) het startschot voor een beleid om de rente te drukken en de euro te verzwakken. Toch begon midden april de rente op overheidsobligaties te stijgen. De Belgische rente op tien jaar bijvoorbeeld ging in enkele weken tijd van 0,3 naar 1,3 procent.

“Beleggers werden in snelheid genomen”, zegt Philippe Gijsels, hoofdstrateeg bij BNP Paribas Fortis. “De ECB had verklaard schuldpapier te kopen tot en met een negatieve rente van 0,2 procent. En toen kwamen er berichten over schaarste. Er zouden amper grote beleggers zijn die hun obligaties wilden verkopen. Iedereen dacht dat de rente nog verder in het negatieve territorium zou zakken. Plots kwam de weerslag.”

We zien grote schommelingen in de rente. Heeft de ECB de obligatiemarkten onder controle?

PHILIPPE GIJSELS. “Benoît Coeuré, die verantwoordelijk is voor de marktoperaties van de ECB, slaagde er drie weken geleden in de minicrash op de obligatiemarkten te stoppen. Hij zei tijdens een toespraak dat de ECB wat meer overheidspapier zou kopen in mei en juni, omdat er dan veel uitgiften van nieuwe overheidsobligaties zijn, en wat minder in de luwe zomermaanden. Die uitspraak duwde de euro en de rentevoeten lager en deed de beurzen opveren.

“De ECB heeft veel macht. Ik zou dat niet onderschatten. Don’t fight the Fed, luidt een oude beurswijsheid. Wel, het heeft net zo weinig zin tegen de ECB te vechten. Het is alleen cruciaal dat iedereen gelooft dat de instelling haar engagement zal nakomen om elke maand voor 60 miljard euro obligaties te kopen tot september 2016.”

Kan de snelle stijging van de rente het economische herstel vernietigen?

GIJSELS. “Zowel de beurs als de reële economie kan een rentestijging van enkele procenten aan. Een terugkeer naar een normaal renteniveau kan wegen op de aankopen van vastgoed, op de rendementen van aandelen en op de investeringen van bedrijven. Maar we zijn nog altijd ver verwijderd van een rentepeil dat problemen oplevert. Een normale rente zou de nominale groei plus de inflatieverwachting zijn. Wel, de ECB verwacht in 2016 een groei van 1,9 procent en een inflatie van 1,5 procent. Pas als de Duitse tienjaarsrente 3 à 4 procent is, zou ik me zorgen beginnen te maken. Maar zolang de steunaankopen van de ECB lopen, zullen de obligatiekoersen niet onderuitgaan.”

Na een windstilte van een jaar zagen we in twee weken tijd drie bedrijven obligaties slijten aan de Belgische particulier. Denkt u dat er nog veel obligatie-uitgiften aankomen?

GIJSELS. “Als de rente begint te stijgen, maken de bedrijven nog snel werk van een herfinanciering van zo veel mogelijk leningen tegen een lagere rente, of proberen ze looptijden te verlengen. Maar doorgaans hebben de bedrijven veel cash op hun balans. Ik verwacht wel dat er de komende maanden nog een en ander op ons afkomt, maar ik denk niet dat bedrijven nu massaal obligaties zullen uitgeven.”

ILSE DE WITTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content