De duizendpoot van UCB

Het financiële brein van de farmaceutica-groep UCB is Luc Missorten. Eerder was hij een strategische overnemer bij InBev.

Ik bespeel geen enkel instrument, maar zorg voor een partituur zonder valse noten.” De vijftigjarige Luc Missorten is het prototype van de moderne financieel directeur die zich niet meer beperkt tot het keurig bijhouden van de rekeningen, maar zich ook met de bedrijfsstrategie bemoeit. Het bewijs? Hij zetelt als enige Belg in het directiecomité van farmaceuticagroep UCB, uiteraard in de buurt van Georges Jacobs, de voorzitter van de raad van bestuur.

Is Luc Missorten een man achter de schermen? Ongetwijfeld. Discretie voert hij hoog in het vaandel, en toch is hij absoluut geen onbekende in Belgische zakenkringen. De geboren Leuvenaar studeerde rechten aan de KU Leuven en leerde het klappen van de zweep in het advocatenkantoor De Bandt, Van Hecke & Lagae (nu Linklaters). Daarna focuste hij zijn carrière op de financiële wereld, meer bepaald bij Citibank. In enkele jaren beklom hij de volledige ladder en schopte het tot directeur van het corporate finance-departement voor België en Luxemburg.

Met die ervaring stapte hij begin jaren negentig over naar Interbrew (nu InBev). Daar leverde hij dertien jaar lang een aanzienlijke bijdrage aan de mondiale ontwikkeling. Hij had een hand in de grote acquisities, zoals de overname van de Canadese brouwerij John Labatt, de grootste overname ooit gerealiseerd door een Belgische onderneming. Vijf jaar verbleef hij in Toronto om Labatt in Interbrew te doen opgaan. “Wat me bijblijft van Canada? Het licht, niet de strenge winters!”

Vanaf zijn terugkeer in België, in 1999, leidde hij de financiële afdeling van Interbrew en de (geslaagde) beursgang van 2000. Ondanks alles paste zijn wat ongeduldige temperament niet in het team van John Brock, die Hugo Powell opvolgde aan het hoofd van InBev. Het belet hem niet nog goede contacten te onderhouden met enkele vertegenwoordigers van de stichtende families van de Leuvense groep.

Deze gelukkige vader van twee kinderen houdt van kunst, vooral van de Belgische fauvistische schilder Théo Van Rysselberghe. Missorten is een vurig liefhebber van het gebergte, speelt tennis en herbront zich graag in de Provence. Dat heeft misschien wel te maken met de stille droom die hij koestert: ooit de Mont Ventoux beklimmen.

IS: financieel directeur van UCB.

VRIJE TIJD: fietsen, tennissen, kunst.

SBu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content