De drie van Ethenea

Het populaire gemengde fonds Ethna – Aktiv E krijgt er een defensief en een dynamisch broertje bij.

Bij Belgische beleggers staat het fonds Ethna Aktiv-E hoog aangeschreven. Dat komt omdat het, samen met Carmignac Patrimoine, een van de zeldzame financiële producten was die de financiële crisis van 2008 zonder veel kleerscheuren hebben doorstaan. De beheerde activa stegen daardoor fenomenaal, tot bijna 6 miljard euro eind 2013. Behalve op zijn sterke weerstand tijdens de crisis kan het fonds bogen op een gemiddeld rendement van 7 procent over de afgelopen tien jaar. De lage volatiliteit kan bovendien tippen aan die van een obligatiefonds. Het product richt zich duidelijk op particuliere beleggers, aangezien Aktiv-E geen voordeliger voorwaarden biedt voor institutionele beleggers.

Kleiner in omvang

De kleine Duitse beheerder Ethenea, die minder dan vijftig medewerkers heeft, heeft zijn fondsenaanbod op de Belgische markt verruimd met Ethna – Global Defensive, een defensiever fonds dat maximaal 10 procent van de portefeuille belegt in aandelen, en Ethna – Global Dynamic, een dynamischer product waarvan de aandelenportefeuille kan variëren tussen 30 en 70 procent. Beide fondsen hebben een kleinere omvang dan Aktiv-E, wat het mogelijk maakt om kleine en middelgrote kapitalisaties op te nemen in de portefeuille.

“We denken dat 2014 in de lijn van 2013 zal liggen, met zeer liquide markten en een zwakke groei”, zegt Guido Barthels, een van de drie beheerders van Ethenea. “Als zich geen uitzonderlijke gebeurtenissen voordoen, zullen aandelen beter blijven presteren dan obligaties, omdat alle andere activaklassen onder druk staan.” Toch heeft hij zijn posities in Amerikaanse aandelen afgebouwd, om vooral te focussen op Europese cyclische aandelen, waarvan de waarderingen aantrekkelijker zijn.

Dure euro

“Onze toegevoegde waarde is niet zozeer gelegen in de selectie van individuele lijnen, maar in onze vaardigheid om de markttrends aan te voelen en onze portefeuilles daarop af te stemmen”, beweert Guido Barthels. Hij verwacht bijvoorbeeld dat de Europese Centrale Bank (ECB) in 2014 opnieuw tussenbeide zal komen, om het transmissiemechanisme naar de reële economie te verzekeren — vooral in de Europese periferie, waar bedrijven het erg moeilijk hebben om zich te financieren.

Hij verwacht ook dat de euro in de komende maanden nog in waarde stijgt tegenover de dollar. Dat is een vrij verrassende stelling. Barthels: “Louter op basis van de economische fundamenten zou ik ook geneigd zijn te zeggen dat de dollar eerder duurder zal worden. Maar de Verenigde Staten en Japan voeren nog altijd een expansief monetair beleid. De Federal Reserve bouwt zijn stimuleringsprogramma dan wel af, maar vooralsnog blijft de balans van de Amerikaanse centrale bank elke maand aanzwellen. Als de ECB de middelen niet heeft om het beleid van de andere centrale banken te volgen, zal de euro dus wellicht in waarde blijven toenemen.”

Ethna Global Defensive

ISIN-code: LU0279509144

Ethna Global Dynamic

ISIN-code: LU0455735596

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content