DE DENKER

Jean-Pierre Champion (36 j.), de nieuwe algemeen directeur van Avis Fleet Services, filosofeert graag over zijn vak. “De economie is eerst door de filosofen onderzocht en pas later door de wetenschappers. Ze bevindt zich op het kruispunt van twee disciplines,” vertelt de jonge Franse manager (36 j.), die economische en financiële wetenschappen gestudeerd heeft aan de Universiteit van Parijs.

Aan zijn dienstplicht, die hij volbracht als officier, houdt hij de overtuiging over dat de krijgskunst identiek is aan het besturen van een bedrijf. “In beide gevallen beoordeelt men nieuwe situaties en moet men elke situatie als uniek en bijzonder beschouwen anders verliest men de slag. Men moet enorm veel weten, maar brengt er slechts een fractie van in de praktijk.”

Na zijn legerdienst werd CCMC Scigos, een Franse firma die gespecialiseerd is in financiële software, zijn eerste professionele thuishaven. Hij trad er in 1986 in dienst als junior product manager en vertrok er vier jaar later als management controller. “Het feit dat ik met de verkoop en de marketing in contact was gekomen vóór ik een zuiver financiële post bekleedde, gaf mij zelfvertrouwen. Ik heb er een gevarieerde benadering van alle problemen geleerd.” Die polyvalentie vervolmaakte hij bij Avis Fleet Services vanaf 1992, net in de periode dat het leasingbedrijf door de Amerikaanse groep General Electric werd opgekocht. Champion werd eerst directeur marketing voor Frankrijk en kreeg later de leiding van de dienst voor bedrijfsovernamen.

In ’95 stuurde General Electric Jean-Pierre Champion naar Engeland ; hij stond er een jaar lang aan het hoofd van de operaties. “Zowel persoonlijk als professioneel een prachtige ervaring. Persoonlijk, omdat mijn vrouw een Engelse is. Professioneel, omdat ik de culturele eigenheden van een andere markt moest leren kennen.”

Nu woont Jean-Pierre Champion sinds een maand in Vlaanderen hij leert snel Nederlands om zijn nieuwe functie als algemeen directeur van Avis Fleet Services België-Luxemburg op te nemen. De uitdaging is groot, want Jean-Pierre Champion wil dat Avis een getrouwheidscijfer van meer dan 80 % haalt. Bovendien moet Avis in de markt betrokken zijn bij twee onderhandelingen op drie, vindt hij. Om die doelstellingen te bereiken, mikt hij op een nieuwe marktsegmentatiepolitiek en op een verbetering van de kwaliteit van de diensten. Hij blijft een filosoof in hart en nieren : “Kwaliteit is het verminderen van de kloof met de contractuele belofte,” zegt hij. “Op de Belgische markt, die haar maturiteit bereikt, is het tot in de puntjes naleven van de verbintenissen van het allergrootste belang.”

JEAN-PIERRE CHAMPION (AVIS FLEET SERVICES) Bedrijfsbeheer is identiek aan krijgskunst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content