De crisis remt de creativiteit niet

De bouwsector mag het dan al moeilijk hebben door de crisis, dat gaat blijkbaar niet ten koste van de architectuur, de innovatie en de kwaliteit. De jury van de Belgian Building Awards – een organisatie van Trends, Top Bouw, de Belgische Architecten, Batibouw, de Confederatie Bouw en Bouwkroniek – kreeg veel kwaliteit te zien bij de inzendingen voor de architectuurwedstrijd. En ook kwantitatief was het een van de betere jaren. De jury kreeg 122 projecten te beoordelen, 52 in de categorie residentieel gebouw en 70 in de categorie niet-residentieel gebouw.

Voor het architectuurgedeelte is de kernjury al jaren een vast triumviraat: professor architect Jan Bruggemans, burgerlijk bouwkundig ingenieur Laurent Ney en ingenieur-architect Dirk Jaspaert. Deze editie liet de kernjury zich assisteren door de twee laureaten van vorig jaar: Thierry Decuypere, architect bij Bureau V+ en docent aan de architectuurschool La Cambre, en Jan De Vylder, van het bureau architecten de vylder vinck taillieu.

Daarmee stelde zich wel een praktisch probleem: Jan De Vylder had zelf een project ingezonden. “Bij de jurering van zijn inzending moest hij de zaal even verlaten”, zegt Bruggemans. “Wees gerust: we hebben zijn project even kritisch bekeken als alle andere.”

In de categorie niet-residentieel dierenartsenpraktijk Malpertuus in Heusden, van de hand van architecten de vylder vinck taillieu, met de prijs aan de haal. De jury was onder meer onder de indruk van de manier waarop de architecten een relatief nieuw en onbekend programma heel intelligent en doordacht vorm gaven.

In de categorie residentieel won het complex P.NT2 in Brussel van Bob361 Architecten. De jury waardeert naast de architecturale en stedenbouwkundige kwaliteiten ook de moed van Bob361 Architecten. De architecten namen zelf het initiatief om op een verrotte stadsplek een toonzettend project te bouwen.

De prijs Cultureel Erfgoed gaat naar de stad Leuven en naar burgemeester Louis Tobback (sp.a) als boegbeeld van deze stad. “De stad Leuven voert al jaren een consequent en kwaliteitsgericht architectuur- en stedenbouwkundig beleid”, verwoordt Bruggemans de motivatie van de jury.

De International Award wordt dit jaar toegekend aan de Franse architect Christian de Portzamparc, bij ons onder meer bekend van het Hergé Museum en voor het project voor de herinrichting van de Wetstraat.

Ook in de bouwwereld lijkt de crisis geen rem te zijn voor de creativiteit en de innovatie. De Confederatie Bouw beloont dit jaar twee bedrijven met een Innovation Award: Strukton Rail uit Merelbeke en Van Laere uit Antwerpen. Wienerberger wint met zijn KoraSun zonnepanelen/dakpannen de Design Award van Batibouw.

De Keien van Bouwkroniek vestigt de aandacht op en beloont de snelst groeiende bouwbedrijven. In de categorie water en wegenwerken gaat de Kei dit jaar naar D. Stadsbader-Flamand uit Harelbeke. Cop & Portier uit Awirs kaapt de Kei weg in de categorie algemene bouwwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content