‘De concurrentie voor investeringen is ongelofelijk hevig’

Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

De ooggeneesmiddelengroep Alcon heeft in Puurs een vestiging met 1100 werknemers. Joe Jimenez, de CEO van het moederbedrijf Novartis, kwam en zag dat het goed was. Toch waarschuwt hij de overheid.

Jimenez werd begin 2010 CEO van Novartis. Nog geen jaar later kocht het farmabedrijf Alcon, dat hier bekend werd door zijn distributieakkoord voor Jetrea, het nieuwe oogmedicijn van het Leuvense biotechbedrijf ThromboGenics. Alcon heeft in Puurs zijn grootste productievestiging en die maakt indruk.

“We namen onze 100 fabrieken wereldwijd onder de loep en stelden vast dat Puurs voortdurend aan de top staat”, zegt Jimenez. Dat wil hij zo houden, maar dan moet de overheid bij de zaak blijven, vertelt hij bij zijn eerste bezoek aan Puurs. Novartis pompt jaarlijks 20 miljoen euro in de vestiging.

U beschouwt de aanpak van biotech en farma door Vlaanderen als een model voor andere landen. Nochtans zijn de loonkosten hoog en sleept de terugbetaling van medicijnen hier vaak langer aan dan elders.

JOE JIMENEZ. “Wij hebben ondervonden dat in onze sector gekwalificeerd personeel belangrijker is dan lage productiekosten. We investeren bijvoorbeeld 500 miljoen Zwitserse frank in een hypermoderne productiefaciliteit in Zwitserland, hoewel dat land heel duur is om zaken te doen. Over de vestiging in Puurs denk ik net hetzelfde. We hebben hier 1100 zeer hoog opgeleide werknemers en we zien deze vestiging als een model. Het klopt dat de goedkeuring voor de terugbetaling van medicijnen moeilijk is en we zouden willen dat dat sneller gaat. Maar dat is in vele landen een probleem.”

België geeft ook belastingvoordelen, maar tegen de notionele-intrestaftrek komt er verzet. Kan dat uw mening over investeren in Vlaanderen veranderen?

JIMENEZ “In Vlaanderen krijgen we de steun die we nodig hebben. En zolang dat in de juiste richting evolueert, blijven we hier wellicht investeren. Ik zou het daarop houden.”

Is dat een subtiele waarschuwing?

JIMENEZYeah, de concurrentie voor investeringen tussen regeringen van landen waarin Novartis investeert, is ongelofelijk hevig. Als regeringen investeringen van multinationals willen, moeten ze vriendelijk zijn voor innovatie en O&O-organisaties steunen, en er dus voor zorgen dat de voorwaarden die positief zijn voor verdere investeringen, zijn vervuld.”

Waarom hebt u ThromboGenics niet gewoon gekocht?

JIMENEZ “We hebben een duidelijke acquisitiestrategie. Onze focus ligt op organische groei, die 75 tot 80 procent van onze investeringen krijgt. Maar er is nog altijd 20 tot 25 procent voor het inlicentiëren van producten of voor kleinere, aanvullende acquisities. ThromboGenics past in het licentiegedeelte. ThromboGenics wil zijn business vooral in de VS bouwen en wij zien grote kansen voor Jetrea buiten de VS. Een goede regeling.”

Wat is uw topprioriteit?

JIMENEZ “Ervoor zorgen dat onze innovatie wordt voortgezet. Als sommigen in onze sector in moeilijkheden raakten, is het omdat ze hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling ieder jaar een beetje hebben verlaagd om hun financiële doelstellingen te halen. Met als gevolg dat ze tien jaar later een lege pijplijn hebben.”

BERT LAUWERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content