De Compagnie lonkt naar het binnenland

JORIS VRIELYNCK, STEVEN T'JOLLYN EN PHILIPPE DE MEESTERE Het nieuwe triumviraat aan het roer van Compagnie Het Zoute. © THOMAS DE BOEVER

De Compagnie Het Zoute, volgend jaar 110 jaar oud, vernieuwt en verjongt. Het nieuwe management heeft zijn zinnen gezet op Brussel en de Vlaamse centrumsteden.

De wissel van de wacht bij de Compagnie Het Zoute is voltooid. Na het vertrek van Patrick Mertens de Wilmars in 2015 en Philippe Muylle in 2016 wordt het bedrijf nu geleid door een jong triumviraat. Begin dit jaar werd Philippe De Meestere de algemeen directeur. De handelswetenschapper deed vastgoedervaring op bij King Sturge en CBRE. De ingenieur-architect Joris Vrielynck staat aan het hoofd van de afdeling projectontwikkeling. Financieel directeur Steven T’Jollyn is de veteraan. Hij werkt al zeven jaar voor de Compagnie.

“Onze voornaamste opdracht is de projectontwikkelingsactiviteit weer aan te zwengelen”, zegt Philippe De Meestere. Daarvoor doet het prospectie buiten de grenzen van Knokke-Heist. In 2000 deed de Compagnie al de stap naar de Noord-Franse badplaats Hardelot. Vijf jaar geleden streek ze neer in het Nederlandse Cadzand. En in Blankenberge start ze dit jaar de derde fase van het project Royal Gardens op.

De Compagnie leverde ook al een eerste project in Brussel op. In een joint venture met Kairos bouwde het 44 appartementen (Orée Gardens) in Sint-Pieters-Woluwe, aan de rand van het Zoniënwoud. “Brussel staat hoog op ons verlanglijstje”, stelt Philippe De Meestere. “Maar we kijken ook uit in Antwerpen, Gent, Brugge en andere Vlaamse centrumsteden.”

“Het komt erop aan geschikte locaties te vinden”, vult Joris Vrielynck aan. “We bouwen graag residenties die wat ruimte hebben. We hechten veel belang aan de aanleg van de tuinen. Daarvoor kijken we niet op een euro.”

Ook aan de Belgische kust wil de Compagnie het actieterrein uitbreiden. “We sluiten geen enkele badplaats uit. Met de Compagnie streven we wel naar kwaliteit en we blijven ons toespitsen op luxeappartementen. Maar dat kan in principe in elke kustgemeente.” Uiteraard ook in Knokke, waar de Compagnie in september start met de bouw van La Rive, de tweede fase van La Reserve. “Maar”, zegt Vrielynck, “in Knokke wordt de vijver kleiner, terwijl het aantal vissers blijft toenemen.”

Nederland boven

Het nieuwe directieteam is enthousiast over de activiteiten en de verkoop in Cadzand. Na de oplevering van Duinhof Zuid in 2014 (130 appartementen) bouwt het er nu de Strandresidentie (62 appartementen, waarvan 60 verkocht) en Duinhof Oost (60 appartementen en 29 woningen; allemaal verkocht). Op stapel staan de projecten De Branding en Duinhof Noord en Duinplein West. “We zien een sterke prijsevolutie in Cadzand”, zegt Vrielynck. “Destijds zijn we begonnen op het prijsniveau van Blankenberge, maar dat is al achterhaald. Ongeveer 80 procent van onze kopers in Cadzand is Belg.”

Iets noordelijker in Zeeland, op het schiereiland Noord-Beveland, lanceert de Compagnie ook de verkoop van de derde fase van het project Groote Duynen, dat 107 vakantiewoningen omvat. Zijn er plannen om het actieterrein in Nederland nog te verruimen? “In Zeeland misschien wel, maar niet verder”, stelt Philippe De Meestere. “We wagen ons bijvoorbeeld niet op de woningmarkt van Amsterdam of Rotterdam.”

LAURENZ VERLEDENS, FOTOGRAFIE THOMAS DE BOEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content