De CEO moet outplacen

Geri Brouwers, topman van Pharmacia Belgium, moet 10 % van zijn personeel ontslaan. Hij speelt nu zelf voor outplacementbureau.

P harmacia wordt opgeslorpt door Pfizer. Dat is een bericht als een ander in de farmaceutische wereld, waar fusies en overnames al jaren aan de orde van de dag zijn. Maar voor Geri Brouwers, sinds 2000 gedelegeerd bestuurder van Pharmacia Belgium, sluit die fusie een tijdperk af. In Diegem, de thuisbasis van Pharmacia Belgium, ging het nieuws gepaard met de aankondiging dat mogelijk 173 van de 1686 werknemers moeten vertrekken.

Geri Brouwers heeft het op zich genomen om al deze medewerkers – waar het kan – aan een nieuwe toekomst te helpen. “Een mens moet nu eenmaal erg flexibel zijn,” zegt Brouwers. “Van mij wordt verwacht dat ik bezig ben met strategie, businessplannen en financiën. Nu moet ik plots het menselijk potentieel screenen en managen. En hopen dat we voor iedereen een oplossing vinden. Ik voel me verantwoordelijk voor mijn mensen.”

Heeft hij geen slapeloze nachten? “Neen,” zegt Brouwers. “Omdat ik overdag keihard werk aan een werkbaar sociaal plan.” Pfizer heeft zich alvast geëngageerd om tientallen jobs te redden. Als er nieuwe jobs openvallen bij Pfizer, krijgen de mensen met een Pharmacia-etiket de eerste kans. “Voorts onderhandel ik met bedrijven binnen en buiten de sector,” zegt Brouwers. “Het heeft me vooral plezier gedaan dat collega’s uit de farmawereld me spontaan gebeld of gemaild hebben om hulp te bieden. Er is dus nog solidariteit in de zakenwereld.”

Geri Brouwers komt beslagen ten ijs als bedrijfsdokter die een herstructurering moet begeleiden. “Het is mijn derde reorganisatie,” zegt hij. Eerder was hij aan de slag bij Wellcome, GlaxoWellcome en Searle, de farmadivisie van Monsanto. Brouwers is dierenarts van vorming.

Of er straks, na de bezegeling van het huwelijk tussen Pfizer en Pharmacia, voor hem zelf een plaats is weggelegd aan de top, weet Brouwers niet. “Maar het is lang niet mijn eerste zorg,” zegt hij. “Eerst de anderen, dan maak ik wel tijd voor mezelf.”

Geri Brouwers (46). Is: gedelegeerd bestuurder van Pharmacia Belgium.

Vrije tijd: familie, avontuurlijke reizen, joggen, lezen.

Karel Cambien

“Collega’s uit de farmawereld hebben me spontaan gebeld of gemaild om hulp te bieden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content