DE BRON IN VIETNAM

Als ereconsul in Vietnam heeft Henri Piérard het behoorlijk druk. Het snel stijgende aantal Belgische bezoekers aan Vietnam bezorgt hem steeds meer werk. Maar daar maalt hij niet om. Sinds oktober ’94 is hij immers met pensioen hij rondde zijn loopbaan af als directeur-generaal van de lokale dochter van PetroFina, waarvoor hij in 1990 naar Vietnam was gekomen. Piérard kent het land inmiddels door en door, en kwam onlangs even naar Brussel om op een seminarie zijn kijk op de zaken te geven. Die is erg positief : “Vietnam zal ook de komende jaren zeker zijn hoge groeicijfers van 9 à 10 % blijven halen. Men voert er een vrij logisch beleid. Opmerkelijk daarin is de rol van de Communistische Partij, die in allerlei vormen ook deelneemt aan het bedrijfsleven. De Jongcommunisten bezitten bijvoorbeeld in Ho Chi Minhstad een ultramodern kantorencomplex waar buitenlandse en lokale bedrijven zich hebben gevestigd.”

Henri Piérard werd in 1933 in het Brusselse Etterbeek geboren en studeerde in ’55 af aan de ULB met een licentie in de Geologie en Mineralogie. Nadien volgde hij nog een extra cursus aan de Parijse Ecole Nationale Supérieure du Pétrole. Een loopbaan bij Petrofina leek dan ook een logische volgende stap. Voor onze nationale petroleumtrots trok hij in 1958 naar Angola, toen nog in Portugese handen. In totaal werkte hij 36 jaar voor het bedrijf in o.a. Zaïre, Tunesië, Frankrijk en de Verenigde Staten. In ’90 arriveerde hij in Vietnam waar hij de exploratieplannen in de praktijk moest zien te brengen. Op 1 oktober ’94 ging hij met pensioen een maand eerder was hij ereconsul geworden maar hij kan het vandaag blijkbaar nog niet laten een oogje te houden op zijn vroegere troetelkind : “PetroFina heeft nu indicaties dat er in het haar toegewezen gebied olie is en zal dit de komende weken en maanden verder onderzoeken. Wel is het reeds duidelijk dat het gezien de geologische situatie geen grote hoeveelheden zullen zijn. In het algemeen valt Vietnam qua olie-ontginning wat tegen. De hoeveelheden zijn niet bijzonder. Buiten de Russen is niemand echt tevreden. En wat aardgas betreft, zijn er ook niet die gigantische hoeveelheden die export naar bijvoorbeeld Japan interessant zouden maken. Daarbij komt dat de lokale Vietnamese markt nog te klein is. Het is dus voorlopig nog afwachten,” poneert Piérard.

Over de Belgische aanwezigheid in het land is hij nogal tevreden. “Een aantal Belgische bedrijven, zoals Schréder, Sugar Export en onze diamantairs, doet hier goede zaken. Ze begrijpen de plaatselijke cultuur en hebben goede lokale partners weten te kiezen.”

HENRI PIERARD (ERECONSUL IN VIETNAM) Ook de komende jaren zal Vietnam zijn groeicijfers van 9 à 10 % blijven halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content