DE BRANDWEERMAN

In het vijfkoppige directiecomité van Bacob is Claude Piret de enige Franstalige én een echt cijferhoofd. Claude Piret : “Het is een tolerant Vlaams milieu. Het directiecomité telt vier West-Vlamingen die allemaal uitblinken in pragmatisme.” Bacob is de kleinste van de zeven grote banken of de grootste van de middelgrote (33,1 miljard frank eigen vermogen), 80 % van de activiteiten situeert zich in Vlaanderen.

Claude Piret komt uit Charleroi, is bouwkundig ingenieur van opleiding en heeft nog gewerkt als brandweerman. In 1975 studeert hij af aan de UCL als burgerlijk bouwkundig ingenieur. In de moeilijke economische context van die periode zoekt hij een spoor dat hem onderscheidt van zijn studiemakkers : hij wordt officier-brandweerman bij de brandweer van La Louvière. “Ik werkte er net lang genoeg om te beseffen dat ik de mentaliteit van een ambtenaar noch het temperament van een waaghals heb,” bekent Claude Piret glimlachend.

Begin 1978 treedt hij in dienst bij Assubel als ingenieur in risicoanalyse. Hij werkt er achttien maanden. “Ik merkte dat mijn interesse eigenlijk uitgaat naar een commerciële job,” vervolgt Claude Piret. Daarna wordt hij commercieel verantwoordelijke van het departement ondernemingen. Hij lijkt zijn roeping gevonden te hebben. Maar dan volgt hij aan de HandelsschoolSolvay een postgraduaat bedrijfsbeheer en ontdekt dat zijn ware passie in de financiële wereld ligt. “Veel ondernemingen beschouwen verzekeringen als een bijkomstig iets,” verklaart hij, “terwijl het financiële eigenlijk de kern is van het bedrijfsleven.”

In 1982 gaat hij aan de slag bij het Crédit Général, de Franstalige zusterbank van Kredietbank. In 1995 lonkt Bacob. “De spaarbank die een grote bank aan het worden was,” legt hij uit. “Soms hou ik ervan om niet op veilig te spelen. De uitdaging trok me aan.”

Bacob heeft twee strategische hoofdlijnen : de particuliere klanten en de activiteiten in de marktenzaal. Claude Piret is verantwoordelijk voor het risicobeheer, maar ook voor de corporate-activiteiten die een belangrijke activiteit omvat in de niet-commerciële sector. Hij legt zich toe op grote immobiliënprojecten en zoekt naar kansen voor de leasingmaatschappij van Bacob.

“Hoeveel ?” is de vraag die Claude Piret het vaakst stelt. Toch is hij sociaal. “Bepaalde banken hebben hun rendement op eigen vermogen verbeterd door personeelsinkrimpingen. Wij streven naar een rendementsverbetering met behoud van ons personeelsbestand.” De cost/income-ratio van Bacob bedraagt 58,4 procent.

CLAUDE PIRET (BACOB) Vier Vlamingen, één Waal in het directiecomité.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content