Restaurant Comme chez Soi Rouppeplein 3- 1000 Brussel tel. 02 512 29 21 www.commechezsoi.be
...

Restaurant Comme chez Soi Rouppeplein 3- 1000 Brussel tel. 02 512 29 21 www.commechezsoi.be Villa Lorraine Diesdellelaan 75- 1000 Brussel tel. 02 374 31 63 www.villalorraine.be Bon-Bon Karmelietenstraat 93 - 1180 Ukkel tel. 02 346 66 15 Dôme Grote Hondstraat 2 - 2018 Antwerpen tel. 03 239 90 03 Les Brasseries Georges Winston Churchilllaan 259 1180 Brussel (Ukkel) tel. 02 347 21 00 Dock's Café Jordaenskaai 7 - 2000 Antwerpen tel. 03 226 63 30 Voiturier beschikbaar. Lijsterbes Donklaan 155 - 9290 Berlare (Donkmeer) tel. 09 367 82 29 www.lijsterbes.be Bistro Novo Hugo Verrieststraat 12 8800 Roeselare tel. 051 24 14 77 Ristorante Sabatini Kortrijksesteenweg 114 9830 Sint-Martens-Latem tel. 09 282 80 35 Danieli Il Divino Beukenlaan 12 - 2610 Antwerpen tel. 03 825 37 38 In de boetiek verkopen ze 32 soorten grappa's, deegwaren en oliën. Le Grand Bleu Snepkaai 15 9000 Gent tel. 09 220 50 25 www.legrandbleu.be Blue Elephant Waterloosesteenweg 1120 1180 Ukkel tel. 02 374 49 62 www.blueelephant.com Baan Thai Corduwanierstraat 57 9000 Gent tel. 09 233 21 41 The Sea Grill Radisson SAS Hotel Brussel Wolvengracht 47 1000 Brussel tel. 02 227 31 20 François Baksteenkaai 2 1000 Brussel tel. 02 511 60 89 Restaurant Hof van Cleve Riemegemstraat 1 9770 Kruishoutem tel. 09 383 58 48 Brasserie Latem Kortrijksesteenweg 9 9830 Sint-Martens-Latem tel. 09 282 36 17 L'Ecailler du Palais Royal Bodenbroekstraat 18 1000 Brussel tel. 02 512 87 51 Met dank aan Linda Scheerlinck, die de enquêteresultaten op een overzichtelijke manier verwerkte. eXtra informatie op www.trends.be Op de Trends-website vindt u de volledige enquêteresultaten, een overzicht van de gebruikte methodiek, het profiel van de zakenlui voor deze enquête en de persoonlijke voorkeurlijstjes (de zogenaamde 'open keuze') van de geïnterviewden. Wat zijn de voorkeurrestaurants van de Belgische kaderleden en captains of industry? Om op die vraag een antwoord te krijgen, werden in opdracht van Trends en ons Franstalige zusterblad Trends-Tendances via e-mail meer dan 14.000 enquêteformulieren verstuurd naar hooggeplaatste kaderleden (10.062 Nederlandstalige en 3950 Franstalige). In aanmerking kwamen de volgende bedrijfsfuncties uit de Trends Top 30.000: voorzitter van de raad van bestuur, gedelegeerd bestuurder, voorzitter en leden van het directiecomité, algemeen directeur, directeur, zaakvoerder, commercieel directeur, directeur financiën en directeur marketing. Maar liefst 1377 bedrijfsleiders of zo'n 10 % van de gecontacteerden nam de moeite om op onze vragen te antwoorden en hun persoonlijke voorkeuren door te spelen. Dat resultaat is niet alleen uiterst interessant, maar ook belangrijk. Deze Trends-Top-Restaurantgids is immers het gemeenschappelijke werk van bijna 1400 vrijwilligers, die hun objectieve mening gaven en die samen sterker staan dan alle inspecteurs van alle restaurantgidsen samen. Het eindresultaat is ook gewichtig omdat via de ingevulde enquêtes een schat aan andere wetenswaardigheden kwam bovendrijven. Deze Trends-Top-Restaurantgids bestaat uit tien categorieën: beste gastronomisch restaurant, beste jong talent, beste brasserie, meest inventieve restaurant, beste Italiaans eethuis, het restaurant met de beste prijs-kwaliteitverhouding, beste uitheemse restaurant, beste visrestaurant, beste wijnrestaurant en beste zakenrestaurant. Om de bedrijfsleiders en topmanagers op weg te helpen, stelde restaurantjournalist Pieter van Doveren tien aangeeflijsten samen met telkens de twintig beste namen. De kaderleden werd verzocht om 1 voorkeurrestaurant uit die aangeeflijsten te selecteren. Hun keuze mochten zij vervolgens aanvullen met maximaal twee voorkeurrestaurants die niet in de aangeeflijsten voorkwamen (de zogenaamde 'open keuze').TOP-10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN 1. Comme chez Soi (Brussel) 16,3 2. Hof van Cleve (Kruishoutem) 14,8 3. De Karmeliet (Brugge) 9,6 4. The Sea Grill (Brussel) 7,6 5. 't Fornuis (Antwerpen) 4,9 6. Clos Saint Denis (Vliermaal-Kortessem) 4,2 7. 't Oud Konijntje (Waregem) 3,6 8. De Bijgaarden (Groot-Bijgaarden) 3,3 9. La Truffe Noire (Brussel) 3,2 10. De Bellefleur (Kapellen) 3,1 De categorie 'gastronomische restaurants' is de grote aandachttrekker uit deze enquête. 42,7 % van de ondervraagde topmanagers is al gaan eten in Comme chez Soi, terwijl 36 % ook al De Karmeliet heeft bezocht. Dit is een enorm hoog cijfer! Ook The Sea Grill, 't Fornuis, De Bijgaarden en 't Oud Konijntje zijn populaire aanlegsteigers voor de Belgische captains of industry. De eerste plaats bij de beste gastronomische restaurants is voor het Brusselse eethuis Comme chez Soi. Hof van Cleve komt op nummer twee en De Karmeliet pas op de derde plaats. Opvallend goed scoort het Antwerpse restaurant 't Fornuis. Bij de 'open keuze' (de restaurantnamen die de geënquêteerden zelf naar voor konden schuiven) gaat Villa Lorraine in Brussel met een eerste plaats lopen - een opmerkelijke prestatie. L'Ecailler du Palais Royal is hier tweede. Deze resultaten beklemtonen de conservatieve ingesteldheid van onze bedrijfsleiders: de klassieke feestkeuken is nog lang niet versleten! NR. 1 CATEGORIE 'BESTE GASTRONOMISCH RESTAURANT'COMME CHEZ SOI: ONVERGANKELIJK Dat het Brusselse restaurant Comme chez Soi als nummer één uit de belangrijkste categorie van deze enquête komt, is geen verrassing. Maar tegelijkertijd is het ook een uitzonderlijke prestatie. Comme chez Soi slaagt er als geen ander Belgisch restaurant in om nu al decennialang, generatie na generatie, topkwaliteit te leveren. Het resultaat toont ook dat de lezer veel waarde hecht aan een constante over heel de lijn. In Comme chez Soi is de hoedanigheid van de producten constant van topkwaliteit, de porties zijn constant van hetzelfde formaat en gewicht, de bereidingswijzen zijn altijd identiek en zelfs ontvangst en bediening zijn constant. Om dit te bereiken, is Comme chez Soi verplicht om zo min mogelijk aan het toeval over te laten. De fichebak met het receptenregister steekt in een brandveilige kast in het kantoortje in de keuken. Alles is zorgvuldig genoteerd, tot op de gram, tot op de seconde. Voor de laatste culinaire trends of gewaagd culinair trapezewerk ben je in Comme chez Soi aan het verkeerde adres: een restaurant met zo'n geschiedenis en reputatie kan zich geen culinaire waaghalzerij veroorloven. Daarom verschijnen er jaarlijks slechts een twintigtal nieuwe gerechten op de verschillende seizoenskaarten. Voordat deze gerechten het publiek in de eetzaal bereiken, worden ze eerst uitvoerig uitgetest in beperkt comité. In Comme chez Soi geven de ouders, Thérèse en Pierre Wynants, de fakkel geleidelijk door aan de jonge generatie. Dochter Laurence staat in de eetzaal en beschikt over een natuurlijk talent om de gasten op hun gemak te stellen. Schoonzoon Lionel Rigolet staat in de keuken en het ziet ernaar uit dat hij over de juiste capaciteiten beschikt om in de voetsporen van zijn schoonvader te treden. De tweede dochter, Véronique, beweegt vooral achter de schermen en houdt zich bezig met de organisatie. De nieuwe generatie is zich bewust van haar verantwoordelijkheid en brengt een voorzichtige vernieuwing met behoud van tradities. Heel wat van de specialiteiten op de spijskaart zijn onmisbaar geworden en groeiden uit tot culinaire evergreens. De wereldvermaarde 'filets de sole mousseline au riesling' of 'les filets de sole et médaillon de homard en cardi-nal' dateren nog van de tijd van grootvader Georges Cuvelier. Het zijn gerechten die tonen dat echte kwaliteit onvergankelijk is. Vraag je eigenaar en chef-kok Pierre Wynants naar de kenmerken van de keuken van Comme chez Soi, dan is zijn antwoord: "Franse technieken uit de klassieke keuken, een voorkeur voor eigen streekproducten, een persoonlijke afwerking in de geest van verfijning en een feestelijke presentatie zonder overdrijvingen". NR. 1 CATEGORIE 'BESTE GASTRONOMISCH RESTAURANT (VRIJE KEUZE VAN DE TRENDS-LEZER)'VILLA LORRAINE: KLASSE Na de recente verfrissing van het decor van de eetzaal waait er een nieuwe wind door de Villa Lorraine. De Villa teert een beetje op de reputatie die het restaurant in het verleden heeft opgebouwd. De grote jaren van Marchel Kreusch leven voort - zonder de drie Michelin-sterren weliswaar, maar wel met het door hem opgeleide personeel, zijn gedachtegoed en ook met de aristocratische klanten die het geluk hebben nog te leven. Na de dood van Marchel Kreusch werd chef-kok Freddy Vandecasserie mede-eigenaar. Hij begon als keukencommis, is inmiddels 42 jaar in huis en leidt de zaak samen met zaaldirecteur Jan De Craemer (28 jaar in dienst). Zoon Patrick Vandecasserie staat al veertien jaar in de keuken. Onlangs werden de eetzalen in een nieuw, chic kleedje gestoken. Om het oude, gegoede cliënteel niet weg te jagen, werd de vernieuwing uitgevoerd met de nodige voorzichtigheid. Voor veel oudere aristocraten is de Villa een vaste ontmoetingsplaats. De nieuwe inrichting is lichter en sierlijker en blijft klassiek. De Villa bezoek je in feestkledij (bij de mannen is das of foulard verplicht) en bij voorkeur met een informant die thuis is in de hogere regionen en die kan vertellen wie uit de haute bourgeoisie die dag heeft aangeschoven. In de Villa geniet je niet alleen van het eten, maar ook van de gasten en van het zaalballet: strenge en stijve obers versnijden aan tafel vlees of flamberen flensjes. Om de 'haute cuisine' in al haar glorie te doen herleven, is er het 'Menu Traditions & Qualité' (150 euro, spijs & drank) of zijn er de gerechten die op de spijskaart staan vermeld onder de noemer 'Les Traditions de la Maison', met onder meer oesters in champagne (38 euro), rivierkreeftjes Villa Lorraine (33 euro), kalfszwezerik Villa Lorraine (40 euro) en reebokfilet met Cumberlandsaus en fruit (84 euro voor twee). Wil je moderner eten en niet te veel geld uitgeven, dan is er voor 50 euro een aantrekkelijk vijfgangenmenu (77 euro wijnen inbegrepen). TOP-10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN 1. Bon-Bon (Ukkel) 4,4 2. Jürgen Eetboetiek 3,4 (Hasselt) 3. Brasserie Hertog Jan 2,8 Sint-Andries/Brugge) 4. Radis Noir (Antwerpen) 2,6 5. Marcus (Deerlijk) 2,2 5. Hecker (Antwerpen) 2,2 7. In de Wulf (Dranouter) 1,9 8. Lotus Root (Nazareth) 1,7 9. A Food Affair (Gent) 1,6 10. Rabelais (De Haan) 1,5 In de categorie 'beste jong aanstormend talent' is Brasserie Hertog Jan uit Sint-Andries het meest bezocht. Toch beoordeelden onze bedrijfleiders dit restaurant niet als het 'beste'. Brasserie Hertog Jan komt pas op de derde plaats, na Bon-Bon in Ukkel en Jürgen Eetboetiek uit Hasselt. De inspecteurs van Michelin hebben zich nooit als talentscouts geprofileerd. De rode gids geeft dan ook alleen Bon-bon een sterretje en houdt zich voor de rest op veilige afstand van het aanstormende, jonge talent. Ook de nummer één in de 'open keuze', restaurant Dôme in Antwerpen, wordt genegeerd door Michelin. NR.1 CATEGORIE 'BESTE JONG AANSTORMEND TALENT'BON-BON: VERWENNERIJ Christophe Hardiquest is baas en chef-kok van Bon-Bon. Hij is jong, doch verre van een beginner. Christophe kreeg een opleiding aan de Naamse koksschool, werkte in bekende Brusselse eethuizen (L'Amandier, The Sea Grill, L'Orangeraie, Maison du Maître) en vertrok naar Amerika. Bij zijn terugkeer werd hij chef-kok in het loftrestaurant Voyage à Travers les Sens, om wat later zijn eigen eetcorner Bon-Bon te openen in de winkel Wood-Cottage aan de Brusselse Louizalaan. De tafels waren daar altijd bezet, maar handelaars uit de omgeving vonden dat er geen restaurant in een decoratiewinkel thuishoort. Christophe moest op de vlucht. Begin 2003 heropende Bon-Bon in de Karmelietenstraat in Ukkel. Het eethuis is ondergebracht op het gelijkvloers van een hoekhuis in een oude woonstraat en is ingericht als klassebrasserie. Het nostalgische decor is opgebouwd uit oude planken vloeren, lambriseringen in natuurhout, spiegels, kristallen luchters en fluwelen gordijnen. Om spektakel te creëren, is er voor de keuken een houten toog, die dienstdoet als werkplaats voor een bataljon jonge koks met hoge mutsen. Aan tafel zit een kosmopolitisch publiek. Het onthaal is in het Frans en ook de vermeldingen op het leien bord zijn in het Frans. Bon-Bon heeft geen spijskaart. Het vertrekpunt is het 'Menu du Marché', dat in driegangenversie 55 euro kost en verder kan worden uitgebreid met één of twee gangen. Behalve het menu zijn er een zestal suggesties. Christophe Hardiquest staat erop om zijn klanten te verwennen en omlijst een maaltijd naar gewoonte met allerlei culinaire attenties. NR.1 CATEGORIE 'BESTE JONG AANSTORMEND TALENT (VRIJE KEUZE VAN DE TRENDS-LEZER)'DÔME: CULINAIRE HOOP VAN ANTWERPEN Dôme werd in 1893 als café gebouwd door Jos Bascourt, de bekende Antwerpse architect die menig burgerpaleis aan de Cogels-Osylei op zijn naam heeft staan. Het hoekhuis heeft een koepelvormige gelagkamer met bewerkte plafonds en een vloer in mozaïek van handgelegde steentjes. Binnenhuisarchitect Paul Wauters decoreerde de ruimte in een prettige, sobere stijl. Hij liet de koepel lichtblauw schilderen en die kleur contrasteert aangenaam met de tabakskleur van de zetels en het donkerbruine leder. Dôme is momenteel de culinaire hoop van Antwerpen. Spijtig genoeg ziet Michelin het anders, want tot op heden bleef een eerste, welverdiende ster uit! Aan de deur staat Sophie Verbeke. Zij studeerde voor handelsingenieur aan het Solvay-instituut en was vroeger commercieel medewerkster van couturekoning Dries Van Noten. De liefde voor de jonge kok bracht haar naar de horeca, waar zij zich ontpopte als een charmante en efficiënte gastvrouw. Achter de schermen kookt Julien Burlat, een jonge, getalenteerde Fransman afkomstig uit de Rhône-streek. Hij ging in de leer bij goden als Pierre Gagnaire, Alain Ducasse en Bernard Pacaud. Bij Pacaud in L'Ambroisie leerde Julien koken met lokale producten volgens het ritme van de seizoenen. In Antwerpen presenteert hij een persoonlijke presentatie van die keuken van de waarheid, waarbij hij via de juiste technieken en juiste gaartijden eersteklas producten met eerbied benadert. Dôme hanteert een beknopte spijskaart. De grote troef is het moduleerbare menu 'Carte Blanche', dat is opgebouwd uit een hele reeks kleine en grote delicate bereidingen. TOP-10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN 1. Les Brasseries Georges 12,2 (Ukkel) 2. Brasserie Latem 7,5 (Sint-Martens-Latem) 3. La Luna (Antwerpen) 7,2 4. Pazzo (Antwerpen) 6,1 5. La Manufacture (Brussel) 6,1 6. Café Théâtre (Gent) 4,3 7. Le Mess (Etterbeek) 4,0 8. Boardroom (Heverlee) 3,4 9. Chez Fl'eau (Antwerpen) 3,2 10. Grade (Gent) 2,9 Bij de brasserieën is La Manufacture in Brussel het meest bezocht. De titel 'beste brasserie' gaat echter naar Les Brasseries Georges in Ukkel, terwijl La Manufacture genoegen moet nemen met de vijfde plaats, na Brasserie Latem in Sint-Martens-Latem, La Luna en Pazzo, beide in Antwerpen. Opvallend is de eerste plaats in de 'open keuze'. Die gaat naar Dock's Café in Antwerpen, een restaurant dat uitzonderlijk geliefd is bij onze bedrijfsleiders en maar liefst drie keer een eerste plaats binnenhaalt. NR. 1 CATEGORIE 'BESTE BRASSERIE'LES BRASSERIES GEORGES: TIJDLOOS Hoewel de oerformule van de brasserie haar oorsprong in Duitsland vond, wordt Parijs doorgaans als voorbeeld gesteld voor de brasseriemode, die bij ons zo'n vijftien jaar geleden de kop opstak. Een brasserie is eigenlijk een bierhuis, waar naast het gerstenat en de karafjes wijn ook een beperkte spijskaart wordt aangeboden, opgebouwd uit stevige gerechten, waarbij zuurkool met worst in geen geval mag ontbreken. Een andere eigenschap van een brasserie is dat drank en spijs de hele dag door tot laat in de avond beschikbaar zijn. Authentieke bierhuizen tref je nog in Beieren. München kan zelfs pochen op een brasserie uit 1589. In Parijs, dat door velen ten onrechte wordt beschouwd als de bakermat, geraakte de brasserieformule pas in zwang na de oorlog van 1870. In België ontdekten ze het fenomeen in de jaren zeventig, met de komst van Brusselse eethuizen als Ogenblik en Scheltema. Aan de basis stond Georges Neefs, een man die eerder met de Smog de toon had gezet in het uitgaanscircuit. Neefs heeft een feilloos gevoel voor timing: in 1975 introduceert hij de oesterbank. In 1986 volgt Les Brasseries Georges: de eerste grote brasserie met schouder-aan-schouder-ambiance naar het voorbeeld van Parijs. De tijdloze inrichting is van Jacques Zajtman: mozaïektegels op de vloer, muurspiegels, cafétafels met marmeren blad en boven iedere bank een koperen hoedenrek zoals je die vroeger in de trein aantrof. Les Brasseries Georges viel onmiddellijk in de smaak bij het BCBG-publiek van Brussel en sindsdien is het lawaai niet verstomd. Dagelijks komen er 300 tot 500 bezoekers over de vloer, waardoor Les Brasseries Georges het grootste landelijke debiet van schaal- en schelpdieren heeft. De oesters die worden voorgesteld, dragen de naam van de oesterkweker: Engelse Colchester, West Mersea van Alain Bird, Zeelandse van A. Verwijs, Prat ar Coum uit Bretagne van Yvan Madec enzovoort. Specialiteit is de Plateau Royal, beladen met schaal- en schelpdieren. De spijskaart vermeldt klassiekers, zoals kabeljauw met aardappelpuree en gefrituurde prei, vol-au-vent met frieten en cassoulet met gekonfijte eend, aangevuld met meer modieuze suggesties. NR.1 CATEGORIE 'BESTE BRASSERIE VRIJE KEUZE VAN DE TRENDS-LEZER)'DOCK'S CAFÉ: VASTE WAARDE Dock's Café is te vinden tussen het Noorderterras en het Steen. Het eerste wat opvalt, is het beladen barokke interieur, dat het midden houdt tussen kitsch en kunst. Het werd ontworpen door designer-kok Antoine Pinto. Deze Portugees belandde op zeventienjarige leeftijd als politiek vluchteling in België, nadat hij met een groep studenten het twintig jaar lang verboden toneelstuk O Homúnculo van Natália Correia had opgevoerd. Pinto creëerde in België een hele reeks originele eethuizen, zoals de Brusselse Quincaillerie, het Pakhuis in Gent en de Belga Queen in Brussel en Gent. Pinto vult ruimtes zoals een kunstschilder een doek. Alles wordt uitgedacht, uitgetekend en op maat gemaakt. Dock's Café bestaat inmiddels vijftien jaar en groeide uit tot een vaste waarde. Het interieur - met de bronzen toortsen, de koperen bollen die vrijheid en creativiteit symboliseren, en de engeltjes aan de plafonds - bleef authentiek. Alleen de toiletten verhuisden na enkele jaren en maakten plaats voor een schaal- en schelpdierentoog. Chef-kok van het Dock's Café is inmiddels al heel wat jaren Tom Fluit. Deze kok, die van Nederlandse origine is, ontpopte zich als een ware vakman. Hij kiest voor vers, volgt de seizoenen en maakt bereidingen op Frans-Italiaanse basis. Onvergankelijke specialiteiten zijn: garnaalkroket en contrefilet met groenteboeket en bearnaisesaus en zeetong meunière. TOP-10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN 1. Lijsterbes (Berlare) 6,9 2. Couvert Couvert (Heverlee) 6,4 3. Auberge De Herborist 5,5 (Sint-Andries) 4. Bartholomeus (Heist-aan-Zee) 5,1 5. Truffeltje (Dendermonde) 4,0 6. L'Eau Vive (Arbre) 3,7 7. 't Zilte (Mol) 3,6 8. Hecker (Antwerpen) 3,4 9. Brasserie Hertog Jan 3,2 (Sint-Andries/Brugge) 10. L'Eveil des Sens 3,0 (Montigny-le-Tilleul) De Blauwe Zalm in Gent is het meest bezochte eethuis uit de rubriek 'meest inventieve restaurants'. Het visrestaurant moet echter genoegen nemen met een twaalfde plaats in de lijst van beste keukens. De nummer één in deze categorie is Lijsterbes in Berlare, een restaurant dat door de afgelegen ligging miskend is. Op nummer twee komt Couvert Couvert uit Heverlee, een vooruitstrevend eethuis dat Michelin weigert met een ster te bekronen! Bij de 'open keuze' gaat Bistro Novo met de eerste plaats lopen. Daar wordt voorzichtig inventief gekokkereld, zonder de klassieke regels overboord te gooien. Opvallend is een derde plaats voor De Watermolen in Kasterlee. NR.1CATEGORIE 'MEEST INVENTIEVE RESTAURANT'LIJSTERBES: VERFIJNING VAN DE EENVOUD Het restaurant Lijsterbes, gelegen op het punt waar de gemeenten Overmere, Berlare en Uitbergen elkaar raken, was oorspronkelijk een oude feestzaal. Beetje bij beetje werd de negotie omgebouwd tot een culinair lustoord. In tijden dat alles beweegt, is stilstaan synoniem van achteruitgaan. Ook in de keuken is dit het geval en dat beseft de ambitieuze kok Geert Van Der Bruggen (40) maar al te goed. Dat is de reden waarom hij permanent investeert in kennis en comfort. Hij kreeg scholing van de beste koks van Vlaanderen (Marc Paesbrugghe van Sir Anthony van Dyck en de helaas te vroeg overleden Willy Slawinsky van Apicius). In de keuken van Lijsterbes kiest Geert Van Der Bruggen voor ingrediënten van eerste kwaliteit, die hij verwerkt in delicate, persoonlijke bereidingen. Hij zoekt het de jongste tijd, zoals wel meer koks doen, in de verfijning van de eenvoud. In het mooie keukenlab gaart de kok zeevruchten, groenten en vlees in eigen vocht op een teppan-yakiplaat. Tegen de muur staat een monumentale Molteni-grill, die de mogelijkheid biedt om fazanten, kwartels, eendenlever of perziken aan het draaiende spit te bereiden. 85 % van de bezoekers heeft vertrouwen in de goede smaak van de chef-kok en kiest voor een van de menu's. In het verlengde van de keuken staat een lange gastentafel, waar maximaal twaalf personen plaats kunnen nemen. De plaatsen in de keuken garanderen spektakel, maar staan ook garant voor ongemak, zoals het lawaai van knetterende pannen. Aan de andere kant van het gebouw wacht een gerieflijke eetzaal, van waaruit je uitzicht hebt op de keuken. Er is een polyvalente ontvangstruimte met haardvuur voor winterse momenten en een tuinterras voor warme zonnige dagen. NR.1 CATEGORIE 'MEEST INVENTIEVE RESTAURANT (VRIJE KEUZE VAN DE TRENDS-LEZER)'BISTRO NOVO: GESPIERDE KEUKEN Bistro Novo gaat verborgen achter een onopvallende façade. De sfeermakers in dit intieme restaurant zijn de comfortabele armstoelen, de elegant gedekte en zorgvuldig uitgelichte tafels en de geafficheerde spijskaarten van beroemde Franse restaurants. In de keuken staat eigenaar-chef-kok Krist De Bruyn. Deze kok kreeg een droomopleiding in vermaarde Brusselse eethuizen, zoals Café de Paris, Cravache d'Or, L'Ecailler du Palais Royal en Comme chez Soi. De Bruyn trok naar Frankrijk om bij niemand minder dan Alain Ducasse en Troisgros in de leer te gaan. Elf jaar geleden begon hij voor zichzelf. De klassiek geschoolde kok koos voor een vlotte kwaliteitsbistro. De Bruyn is consequent bezig en blijft trouw aan de bistroformule en aan zijn culinaire principes. Hoewel de lat in de loop der jaren hoger kwam te liggen, zijn z'n bereidingen wars van liflafjes of ander 'culinair gegiechel'. Zijn smakelijke en gespierde keuken is klassiek van basis. Culinaire tradities worden op een persoonlijke manier geïnterpreteerd. Al wat je in Bistro Novo proeft, heeft smaak en draagt de handtekening van de chef. Er wordt gekookt volgens de seizoenen en volgens de producten uit de streek. Voor een Rossini van jonge duif worden de rosé gebakken borsten versneden en weer samengebracht met een plakje ganzenlever tussen het vlees. Daarbij komen gebakken schor-seneren met een lepeltje mousselinesaus. Een blijvend succes zijn de in huis gemaakte cochonnailes. GaultMillau riep Krist De Bruyn uit tot 'Chef van het Jaar'! TOP-10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN 1. Sabatini 6,6 (Sint-Martens-Latem) 2. San Daniele (Ganshoren) 5,3 3. Villa Doria (Schoten) 4,9 4. Castello Banfi (Brussel) 3,7 5. Marina (Oostende) 3,6 6. Le Stelle (Schaarbeek) 3,4 7. Senza Nome (Schaarbeek) 2,6 8. Da Lidia (Maasmechelen) 2,2 8. Ciao (Brussel) 2,2 10. Arlecchino (Hasselt) 2,0 San Daniele in Ganshoren is het meest bezochte Italiaanse eethuis, maar komt uiteindelijk op de tweede plaats in de lijst met de 'beste Italiaans restaurants", na Sabatini uit Sint-Martens-Latem. Sabatini behoort tot de oude generatie Italiaanse eethuizen en verdedigt een Italiaans-Belgische keuken, waar rijk met room en boter wordt omgesprongen. Het uitstekende en authentiek Italiaanse restaurant Bocconi in Brussel is blijkbaar nog relatief onbekend en komt onderaan in de top-20. Bij de open keuze wint Danieli Il Divino uit Antwerpen. Dit drukbezochte eethuis heeft geen gastronomische pretenties en valt te omschrijven als een Italiaanse brasserie en 'place to be'. NR.1 CATEGORIE 'BESTE ITALIAANSE RESTAURANT'SABATINI: PASTA MET KAVIAAR EN TRUFFEL De Italiaanse cultuur is voor velen een afschildering van het goede leven. Geen wonder dus dat de Italiaanse keuken in België rijk is vertegenwoordigd via ontelbare Italiaanse restaurants. Maar de koks die in heel wat huizen aan de pannen staan, kregen meestal geen beroepsopleiding, waardoor het repertoire beperkt blijft en gemakshalve op de Belgische smaak en gewoonten is afgestemd. Zo ontstond in de loop der jaren de typische Italiaans-Belgische boter-en-roomkeuken. Ristorante Sabatini behoort tot de oude garde en wordt door de welgestelde inwoners uit Sint-Martens-Latem beschouwd als een top-Italiaan. Pastabereidingen met kaviaar en truffel zijn bij Sabatini de gewoonste zaak van de wereld. Aan het fornuis staat de Italiaanse Gentenaar Ciro Miccoli: hij brengt een eigen interpretatie van de Italiaanse gastronomie. De kok kreeg uit handen van de voormalige Italiaanse president Oscar Luigi Scalfaro een diploma omdat zijn restaurant werd opgenomen bij 's werelds dertig beste Italiaanse restaurants buiten Italië. Deze diploma's worden jaarlijks uitgereikt door het Italiaanse ministerie van Landbouw, de Italiaanse Academie voor Gastronomie en Ciao Italia, de beroepsvereniging van Italiaanse restaurants in het buitenland. Ciro Miccoli is getrouwd met een Vlaamse uit Ronse en begon vijftien jaar geleden met Ristorante Sabatini. Daar kwamen in de loop der jaren zoon Mario, zoon Carlo in de keuken én een zaalmeester bij. Vaste specialiteiten zijn: carpaccio met truffels, lamszadel met seizoensgroenten, zeebaarsfilet uit Livorno en zeebrasem op zeezout. NR.1CATEGORIE 'BESTE ITALIAANSE RESTAURANT (VRIJE KEUZE VAN DE TRENDS-LEZER)'DANIELI IL DIVINO: PRETTIG SNOBISTISCH Renzo Mela weet wat feesten bouwen is: dat bewees hij eerder in zijn Antwerpse clubs Ancienne Belgique en Mamounia. Ook in zijn Italiaanse restaurant aan de De Keyserlei is nooit iemand uit verveling weggegaan. Van het centrum verhuisde Renzo met potten en pannen naar het koetshuis van Kasteel Den Brandt. Met grote middelen en goede smaak werd het tussen het groen van het Nachtegalenpark verscholen koetshuis uitgebreid met een oude serre van smeedijzer en glas, en heringericht tot een sfeervolle tafelschouwburg, compleet met pluchen zetels en tochtgordijnen, in marmermotief geschilderde muren, oude luchters en toortsen en lambriseringen met spiegels. Te midden van de dagelijkse drukte beweegt Renzo zich van tafel tot tafel als een Pavarotti van de pannen. Hij weet wat het publiek wil en zet in met de juiste toon. Danieli Il Divino is zonder twijfel de nummer één van de Italiaanse brasserieën. Het gaat er 'prettig snobistisch' aan toe en je treft er in een wervelende ambiance mooie meisjes, zakenbonzen en andere zware jongens. Om het mondaine volkje te behagen, vermeldt de wijnkaart een indrukwekkende verzameling dure flessen met zeldzaamheden waarvoor astronomische bedragen moeten worden neergeteld. TOP-10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN 1. Le Grand Bleu (Gent) 5,2 2. Kreeftenput (Blankenberge) 4,4 3. De Drie Biggetjes (Gent) 4,3 4. 't Kantientje (Knokke-Heist) 3,4 5. Rooden Scilt (Erps-Kwerps) 1,9 6. La Petite Fugue (Namen) 1,3 6. Le Grill des Tanneurs (Namen) 1,3 6. Le Gourmandin (Brussel) 1,3 9. Le Bol d'Air (Watermaal-Bosvoorde) 1,0 9. La Balade Gourmande (Laken) 1,0 De Kreeftenput in Blankenberge is het meest bezochte eethuis in de rubriek 'beste prijs-kwaliteitverhouding'. Nummer 1 in deze categorie is evenwel het bescheiden eethuis Le Grand Bleu in Gent. Bij de 'open keuze' gaat de eerste plaats naar de populaire Antwerpse luxebrasserie Dock's Café (een bespreking van dit restaurant vindt u op blz. 95). Merkwaardig is de tweede plaats voor Kasteel Van Saffelaere in Zaffelare. NR.1 CATEGORIE 'BESTE PRIJS-KWALITEITVERHOUDING'LE GRAND BLEU: ROYAAL ETEN VOOR 35 EURO Le Grand Bleu ligt langs de Snepkaai aan de groene rand van Gent, daar waar de trein en de Leie elkaar ontmoeten. Voor een tafel moet je op voorhand reserveren. Aan de basis van dit succes ligt lekker eten voor lage prijzen. Le Grand Bleu bestaat volgend jaar tien jaar en werd in 1997 overgenomen door chef-kok Peter Maximus en zijn vrouw Jagienka De Vriese. Peter Maximus komt uit Antwerpen, kreeg een beroepsopleiding en trok naar Frankrijk, waar hij in het eethuis Chez Madeleine in Ramatuelle zijn voorliefde voor vis en schaal- en schelpdieren kreeg. In Le Grand Bleu maakt de kok de verhouding prijs-kwaliteit aantrekkelijk door prijsbewust in te kopen. Wanneer grote zeetong te duur is, vindt Peter Maximus het interessanter om kleine zeetongen van zes in een kilo te kopen. Deze bistro pur sang heeft een bescheiden voorkomen. De muren zijn blauw geverfd en op de houten vloer staan houten tafels met kale bladen en caféstoelen. Het gaat er in Le Grand Bleu allesbehalve swingend aan toe. En wat op het bord komt, is ook niet vernieuwend. Maar je eet er wel zonder meer lekker en het is er gezellig. 's Middags komen veel ouderen, die de tijd hebben om buiten de stad te rijden. Dan zijn het spotgoedkope lunchmenu met keuze en de huiswijn geliefd. 's Avonds is de sfeer romantischer en komen ook jonge mensen over de vloer. Omdat de zaak maar klein is, zijn de tafels snel allemaal bezet. Kreeft is de grote trekpleister. De kardinaal van de oceaan komt op tafel in dertien verschillende gewaden. De wijnkaart is Frans georiënteerd en de prijzen zijn, zoals die van het eten, bijzonder redelijk. In Le Grand Bleu is het mogelijk om royaal te eten en drinken voor zo'n 35 euro per persoon: wie doet dat na? NR.1 CATEGORIE 'BESTE PRIJS-KWALITEITVERHOUDING (VRIJE KEUZE VAN DE TRENDS-LEZER)'DOCK'S CAFÉ (een bespreking van dit restaurant vindt u op blz. 95)TOP-10 AANGEEFLIJSTEN% STEMMEN 1. Blue Elephant (Ukkel) 11,3 2. Les Larmes du Tigre (Brussel) 5,7 3. Tanuki (Brugge) 5,4 4. Ming Dynasty (Leuven) 3,4 5. Izumi (Antwerpen) 2,8 6. Samourai (Brussel) 2,5 7. Sombat Thai Cuisine (Antwerpen) 2,4 8. Baan Thai (De Panne) 1,9 9. Yamayu Santatsu (Elsene) 1,7 10. River Kwai (Antwerpen) 1,6 In deze categorie is de Thaise keuken het populairst. De meest bezochte en beste uitheemse eethuizen zijn Blue Elephant en Les Larmes du Tigre in Brussel. Ook de eerste plaats 'open keuze' is voor een Thais eethuis: het relatief onbekende Baan Thai in Gent. Niet slecht is de derde plaats voor Tanuki, het Japanse restaurant uit Brugge, waar een Vlaming zelfs veeleisende Japanners uit zijn hand laat eten. Tanuki eindigt drie plaatsen voor het bekende Brusselse eethuis Samourai, een hele prestatie! NR.1 CATEGORIE 'BESTE UITHEEMSE RESTAURANT'BLUE ELEPHANT: MAGISCHE PALEISSFEER Blue Elephant is één van de eerste Thaise restaurants in ons land. Het is er, onder leiding van Karl Steppé, in geslaagd om de kwaliteit van het eten almaar te verfijnen. Niet alleen de rijk geparfumeerde en bont gekruide en sterk afwisselende en gezonde Thaise keuken-van-het-moment, maar ook het adembenemend mooie decor en de feestelijke tafeldekking met Thais brons blijven verbazen. Je eet over vijf verschillende niveaus, die gedeeltelijk schuilgaan onder een waterval van planten en bloemen. Alom aanwezig zijn oosterse tekeningen, spiegeltjes, geborduurde kostuums, offerblokken, tempelwachters en ramabeelden. De magische paleissfeer uit de eetzaal van Blue Elephant komt 's avonds het meest tot zijn recht, wanneer er kaarsjes branden en er dromerige muziek klinkt. Een Thaise maaltijd is samengesteld uit zoveel mogelijk verschillende gerechten, die samen op tafel komen. Er verschijnen liefst evenveel hoofdgerechten als er tafelaars zijn: zo kan iedereen van een maximaal aantal gerechten proeven. Als begeleiding krijg je gebakken, gestoomde of gekookte rijst. De meeste van de in Blue Ele- phant gebruikte ingrediënten worden vers vanuit Thailand overgevlogen. De Brusselse Blue Elephant is het trotse moederbedrijf van een internationale keten van luxe-eethuizen, met vertakkingen in grootsteden over heel de wereld (Parijs, Londen, Kopenhagen, New Delhi, Moskou enzovoort), met een eigen productenlijn, met eigen kookboeken en een afdeling bereide maaltijden, die worden verkocht via de warenhuizen. NR.1 CATEGORIE 'BESTE UITHEEMSE RESTAURANT (VRIJE KEUZE VAN DE TRENDS-LEZER)'BAAN THAI: MATIG PIKANT Hoe geliefd de Thaise keuken onder de exoten is, toont de enquête. Ook de winnaar in de 'open keuze' is een Thais eethuis. Baan Thai is te vinden in een pand uit de zeventiende eeuw in de Gentse wijk Patershol. De Thaise Kitrattanawong Wanpen was eerst elf jaar lang salesmanager voor een Chinese firma in Bangkok voor zij, negentien jaar geleden, naar Gent kwam en daar trouwde met een politieagent. Vijftien jaar geleden opende zij het Thaise eethuis Baan Thai. Kitrattanawong Wanpen gaat op haar eigen manier te werk. Zij koos zelf de decoratie van de drie eetvertrekken, waarbij zij Europese en Thaise invloeden samenbrengt. Aan de achterkant is een kleine binnenplaats, waar bij mooi weer een glaasje wordt gedronken. Kitrattanawong Wanpen engageerde de chef-kok Chimparlee Settha, die werd opgeleid in de keuken van het wereldvermaarde Oriental Bangkok Hotel. Hij presenteert een aangepaste, matig pikante versie van de Thaise toeristenkeuken, met bekende bereidingen als kip met chili en Thaise basilicum, tom-yam-kung-soep, gamba's met peper en knoflook en brasem met rode curry. In de keuken van Baan Thai wordt zo veel mogelijk met verse ingrediënten gewerkt, zoals vers limoensap, verse Thaise koriander, galanga, kleine aubergines en geurige Thaise basilicum. Aan tafel zitten liefhebbers van de Thaise keuken, waarbij prominenten. Het restaurant is alleen 's avonds geopend en zondags voor de lunch. TOP-10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN 1. The Sea Grill (Brussel) 18,5 2. L'Ecailler du Palais Royal (Brussel) 11,7 3. Kelderman (Aalst) 3,4 3. 't Stoveke (Strombeek-Bever) 3,4 5. De Blauwe Zalm (Gent) 3,2 5. Café de Paris (Nieuwpoort) 3,2 7. Oesterbar (Leuven) 2,6 8. Si Versailles (Knokke) 2,4 9. Het Nieuwe Palinghuis (Antwerpen) 2,2 10. La Belle Maraichère (Brussel) 1,8 The Sea Grill in Brussel is het meest bezochte en ook het beste visrestaurant. 't Stoveke in Strombeek-Bever krijgt een mooie vierde plaats: niet slecht voor een autodidact die zijn job bij een multinational inwisselde voor een plaats aan het fornuis! Bij de 'open keuze' behaalt François uit Brussel een eerste prijs en daarmee mag dit toeristenrestaurant hééééél blij zijn! NR.1 CATEGORIE 'BESTE VISRESTAURANT'THE SEA GRILL: RODE TONIJN ALS 'STEAK AMÉRICAIN'In 1989 opende het Brusselse Radisson SAS Hotel zijn deuren. Achter de indrukwekkende façade ontvouwt zich een atrium, waar tussen water- en rotspartijen, terrassen en overblijfselen van een elfde-eeuwse Romaanse stadsmuur, drie liftkooien geruisloos op- en neerglijden. Voor een maaltijd op niveau is er The Sea Grill. Dit visrestaurant met twee Michelin-sterren is het paradepaardje van de groep. Het straalt een warme, aristocratische en kosmopolitische stijl uit. Executive chef-kok is Yves Mattagne. Deze zoon van een Vlaamse moeder en een Waalse vader werd in Etterbeek geboren. Mattagne heeft charme: met zijn gebruinde voorkomen lijkt hij meer op een zuiderse playboy dan op een fornuiskoelie. Zijn leermeesters waren Michel Theurel (Hilton Brussel), Michel Beyls (Orangeraie Brussel) en vooral Jacques Le Divellec, Frankrijks 'vissigste kok'. Yves Mattagne heeft het als eerste aangedurfd om vlees door vis te vervangen in bekende traditionele vleesbereidingen. De spijskaart vermeldt enkele evergreens, zoals rode tonijn, als steak américain aan tafel bereid, aan de lijn gevangen zeebaars in zoutkorst, geroosterde tarbot met choronsaus en aardappels 'Pont Neuf' en kreeft uit de pers. NR.1 CATEGORIE 'BESTE VISRESTAURANT (VRIJE KEUZE VAN DE TRENDS-LEZER)'FRANÇOIS: AL VIER GENERATIES IN HANDEN VAN DEZELFDE FAMILIE De vestiging van de Europese Commissie in Brussel en de komst van een legertje vetbetaalde bureaucraten heeft een impuls gegeven aan de Brusselse horeca. Al die eurocraten die, meestal gespeend van enige culinaire kennis, neerstreken over de stad, vormen een goudmijn voor menig restaurateur. Er is maar één probleem: eurocraten trekken eurocraten aan en het duurt niet lang of de Belg blijft weg, omdat hij zich tussen al die kakelende buitenlanders, die alles prachtig en lekker vinden, niet langer op zijn gemak voelt. Ook voor de komst van de Commissie was de Vismarkt al in trek bij buitenlanders. Japanners en Amerikanen kwamen er toen al bij bosjes kreeft eten. Een van de eethuizen die nog in zekere mate een Brusselse sfeer uitstralen, is François. Het restaurant op de hoek van de Vismarkt bestaat zo'n tachtig jaar. Het instituut is sinds vier generaties in handen van dezelfde familie. Vandaag is het Jean-Pierre Veulemans, de vierde generatie, die het stukje oorspronkelijk Brussel in ere probeert te houden. Vis is troef en de bereidingen zijn rijk en soms ouderwets, wat niet wil zeggen dat er niet smakelijk wordt gegeten. Specialiteiten zijn: gemarineerde zalm met Hasseltse jenever, zeetong Duglere, gepocheerde rog met gebruinde boter en kappertjes en Normandische pannenkoeken met karamel. TOP-10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN 1. Hof van Cleve (Kruishoutem) 13,6 2. Pazzo (Antwerpen) 7,7 3. De la Vigne à l'Assiette (Brussel) 3,8 4. Folliez (Mechelen) 3,4 5. Bistro Novo (Roeselare) 2,8 6. Marie (Elsene) 2,7 7. Vini Divini (Elsene) 2,2 8. Olijfboom (Veurne) 2,1 9. Ciboulette (Flémalle) 1,9 10. L'Air du Temps 1,5 (Noville-sur-Méhaigne) Maar liefst 22,7 % van de respondenten bezocht het Hof van Cleve in Kruishoutem. Het chique en dure restaurant kreeg de titel 'beste wijnrestaurant'. Ook wijnkampioen William Wouters mag zich in de handen wrijven, want zijn Pazzo behaalde een eervolle tweede plaats. Vini Divini, het Italiaanse restaurant in een garage in Elsene waar onze premier geregeld neerstrijkt, behaalde een eervolle zevende plaats. Bij de 'open keuze' kozen onze bedrijfsleiders Brasserie Latem in Sint-Martens-Latem, een brasserie naar Parijs' model met een indrukwekkende voorraad flessen in de kelder. NR.1 CATEGORIE 'BESTE WIJNRESTAURANT'HOF VAN CLEVE: GASTRONOMISCH TRAPEZEWERK De keuken van Peter Goossens, eigenaar en chef-kok van Hof van Cleve, werd enkele maanden geleden bekroond met een derde ster. Die ster had volgens velen eigenlijk al veel eerder moeten komen. De kok uit Kruishoutem is een culinaire acrobaat. Zijn gastronomisch trapezewerk wordt alom op applaus onthaald en zoals het een goede acrobaat betaamt, blijft hij onverstoord in evenwicht. Zelfs nachten van enkele uren slaap kunnen Peter Goossens niet uit balans brengen en ook dan staat hij borg voor culinaire hoogstandjes. De chef is veertig jaar, staat twintig jaar in de keuken en wist vanaf zijn twaalfde dat hij kok wilde worden. Peter Goossens is de jongste jaren vooral met het product bezig: topproducten zijn moeilijk te vinden en de gaartijd is erg belangrijk. De evolutie in de keuken gaat naar sober, een beetje zen, waarbij alles draait rond de hoedanigheid van het product en de juiste behandeling in de keuken. Er komen geen vijf andere ingrediënten, maar slechts één of twee met zorg gekozen producten als afgewogen garnituur. De smaken dienen zuiver te zijn en het eindresultaat moet ook nog eens een mooi geheel vormen. Peter Goossens staat erop dat een maaltijd in Hof van Cleve in alle gevallen een feestelijke belevenis dient te zijn. Daarom verwent hij op niveau en omlijst de gerechten met culinaire verrassingen in de vorm van fijne verrassingshapjes. Stijn Van der Beken is de getalenteerde wijnkeldermeester van Hof van Cleve. Hij is nog maar 25 jaar oud en al vijf jaar in dienst. In die tijd werd er verder geïnvesteerd in de wijnkaart, die uitzonderlijk uitgebreid is. Hof van Cleve beschikt over een uitzonderlijke voorraad wijnen met een ruime keuze uit de topjaren, en genoeg reserve. De voorraad is aangevuld met interessante flessen uit nieuwe wijnlanden. Ook werd er geïnvesteerd in kleine domeinen die de kenmerken van de streek weerspiegelen. NR.1 CATEGORIE 'BESTE WIJNRESTAURANT (VRIJE KEUZE VAN DE TRENDS-LEZER)'BRASSERIE LATEM: PRACHTIGE WERELDWIJNKAART Peter Van den Bossche was maar 24 jaar oud toen hij bijna vijftien jaar geleden een van de eerste Vlaamse brasserieën opende. Hij kwam beslagen op het ijs: de kok kwam van de beroepsschool in Brugge en was getraind in gereputeerde restaurants, zoals L'Oasis in Brussel en Hof ter Eycken in Ninove. In plaats van het zoveelste gastronomische restaurant te openen, kozen Peter en zijn levensgezellin Katrien Bogaert voor een klassebrasserie, naar Parijs' model. Aan de Kortrijksesteenweg, in Sint-Martens-Latem, namen de twee een oud restaurant over. De eetzaal werd met respect voor het verleden opgeknapt. Donker houtwerk alom en een royale bar, waaraan ook gegeten kan worden, zorgen voor een nostalgisch-knusse sfeer. Katrien ontvangt en bedient met brio en weet de toeloop in goede banen te leiden. Peter kokkerelt er lustig op los, kiest voor eersteklas ingrediënten en verliest de regels van de klassieke keuken niet uit het oog. Met de spijskaart kan je vele kanten op: liefhebbers van orgaanvlees kunnen hun hart ophalen aan kalfs- en varkenspoot, zwezerik of kalfsnieren. Voor de aanhangers van de traditionele keuken zijn er garnaalkroketten en andere Belgische lekkernijen, zoals een smakelijke gemalen biefstuk, op het moment zelf op de toog in de gehaktmolen gemalen en naar wens gekruid. De wekelijkse suggesties spelen in op actuele tendensen in de keuken. Peter Van den Bossche is een fervent wijnliefhebber en stelde een prachtige wereldwijnkaart samen met zo'n 700 referenties. Heel wat ontdekkingen zijn per glas beschikbaar en alle wijnen kunnen tegen handelsprijs in de kelder worden aangekocht. TOP-10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN 1. L'Ecailler du Palais Royal 12,3 (Brussel) 2. 't Fornuis (Antwerpen) 10,3 3. Maison du Boeuf (Brussel) 5,9 4. De Barrier (Houthalen) 4,7 4. Michel (Groot-Bijgaarden) 4,7 6. De Bellefleur (Kapellen) 4,3 7. Arenberg (Heverlee) 3,7 8. Folliez (Mechelen) 3,6 9. Hof ter Eycken (Ninove) 3,1 9. Château du Mylord (Ellezelles) 3,1 Het Maison du Boeuf in het Brusselse Hilton-hotel is het meest bezochte zakenrestaurant. 't Fornuis heeft de wind blijkbaar ook in de zeilen en komt op de tweede plaats. Vraag je de topmanagers naar het 'beste zakenrestaurant', dan komt het Brusselse restaurant L'Ecailler du Palais Royal naar voren. 't Fornuis eindigt hier op de tweede plaats, voor Maison du Boeuf, dat pas op nummer drie komt. In de top is de elfde plaats voor een Italiaans restaurant: Le Stelle in Schaarbeek. Bij de 'open keuze' is Dock's Café in Antwerpen het 'beste zakenrestaurant'. Het is in deze enquête al de derde keer dat Dock's op nummer één eindigt! De bespreking ervan vindt u op bladzijde 95. De tweede plaats is voor De Watermolen in Kasterlee, een restaurant dat in de gidsen ondergewaardeerd blijkt te zijn. De zesde plaats is voor het Antwerpse Pomphuis, een Antwerps restaurant dat in diverse 'open keuze'-lijstjes terugkomt. Bistro Novo uit Roeselare, dat hier de vijfde plaats inneemt, kwam ook al in andere categorieën naar voren. Blijkbaar is het heel geliefd bij onze ondernemers. NR.1 CATEGORIE 'BESTE ZAKENRESTAURANT'L'ECAILLER DU PALAIS ROYAL: EEN HUIS VAN TRADITIES L'Ecailler du Palais Royal bestaat 37 jaar en stond tot de komst van The Sea Grill (hotel Radisson SAS) alleen aan de top van de visrestaurants. Het conservatieve eethuis is oorspronkelijk een creatie van grootmeester Marcel Kreusch, die ook La Villa Lorraine onder zijn beheer had en in die tijd waakte over vijf Michelin-sterren (drie voor de Villa, twee voor L'Ecailler). Na de dood van Kreusch ging het visrestaurant over in de handen van zaaldirecteur René Falke en chef-kok en sauzenpaus Antilio Basso. De twee heren zijn inmiddels op pensioen en de nieuwe eigenaar en chef-kok is de in het Nederlands opgevoede Richard Hahn. Deze innemende kok is van Luxemburgse origine en kreeg een opleiding in klassieke eethuizen. Hij was van 1983 tot 1986 sous-chef in L'Ecailler en van 1988 tot 1999 chef-kok van het Brusselse restaurant La Maison du Cygne. Om de kookstijl van het huis onder de knie te krijgen, werkte Richard Hahn twee jaar naast Antilio Basso. L'Ecailler du Palais Royal is een huis van tradities, waar veranderingen slechts geleidelijk aan worden doorgevoerd. Het interieur is dat van een chique en conservatieve Engelse gentlemen's club, compleet met ruitjesstoffen, lambriseringen in donker hout en een indrukwekkende houten bar, waar tijdens de lunch zakenlieden aanschuiven om dagverse oesters te degusteren met een karaf champagne. Dit vermaarde visrestaurant heeft een trouwe fanclub, opgebouwd uit gegoede burgers. De Franstalige spijskaart vermeldt vermaarde Ecailler-gerechten, zoals 'suprême van griet met mosterd', 'zeetong façon Ecailler met wittewijnsaus, mosterd en brunoise van selder' of 'wit van tarbot Condorcet met schijfjes tomaat en champignons en een saus van Noilly Prat'. NR.1 CATEGORIE 'BESTE ZAKENRESTAURANT (VRIJE KEUZE VAN DE TRENDS-LEZER)'DOCK'S CAFÉ (een bespreking van dit restaurant vindt u op blz. 95) Pieter van DoverenDeze Trends - Top-Restaurantgids is het gemeenschappelijke werk van 1377 vrijwilligers, die hun objectieve mening gaven en samen sterker staan dan alle inspecteurs van alle restaurantgidsen samen. Dat de Comme chez Soi door de Trends-lezers als 'beste gastronomisch restaurant' wordt vernoemd, toont aan dat topmanagers veel waarde hechten aan constante kwaliteit. Dôme is momenteel de culinaire hoop van Antwerpen. Spijtig genoeg ziet Michelin dat anders, want tot op heden bleef een eerste, welverdiende ster uit! Dock's Café in Antwerpen is een restaurant dat uitzonderlijk geliefd is bij onze bedrijfs-leiders: het haalt maar liefst drie keer een eerste plaats binnen. De nummer één in de categorie 'meest inventieve restaurant' is Lijsterbes in Berlare, een restaurant dat door de afgelegen ligging miskend is. De Italiaanse cultuur is voor velen een afschildering van het goede leven. Geen wonder dus dat de Italiaanse keuken in België rijk is vertegenwoordigd. Uit deze Trends-enquête blijkt dat de klassieke feestkeuken nog lang niet versleten is. In het Gentse restaurant Le Grand Bleu is kreeft de grote trekpleister. De kardinaal van de oceaan komt op tafel in maar liefst dertien verschillende gewaden. In de categorie 'beste uitheems restaurant' is de Thaise keuken het populairst. De meest bezochte en beste uitheemse eethuizen zijn Blue Elephant en Les Larmes du Tigre in Brussel. Het Maison du Boeuf in het Brusselse Hilton-hotel is Belgiës meest bezochte zakenrestaurant.