De beste en slechtste steden ter wereld

Vraagt u zich af waar u in 2006 die conferentie moet houden? Of wilt u weten wat er u wacht als u ergens landt om een klant te gaan bezoeken? Om op dergelijke vragen een antwoord te geven, heeft de Economist Intelligence Unit voor 127 steden een ‘zakenreizenindex’ opgesteld, die een rangschikking geeft van de beste en slechtste bestemmingen voor zakenreizen.

De top-3 van beste bestemmingen voor zakenreizen wordt ingepalmd door Canadese steden met Vancouver net iets voor Calgary en Toronto. Het zijn niet bepaald de goedkoopste oorden (dat is Karachi in Pakistan), maar ze bieden wel de juiste mix van ingrediënten om de zakenreiziger te behagen.

Onderzoeken van dit soort spitsen zich doorgaans enkel toe op de kosten. Maar ze gaan dan wel voorbij aan de dingen die het zakenleven draaglijk en zelfs plezierig maken. Alles bij elkaar vormen immers conventies, trainingen, bedrijfsbijeenkomsten en seminaries tegenwoordig een veel gebruikelijker reden voor zakenreizen dan afzonderlijke verkoopafspraken. Misdaad, klimaat, transport en ontspanning spelen allemaal een rol in deze ‘zakenreizenindex’, samen met de afstand tot luchthavens en de beschikbaarheid van goede hotels. Er werd gekozen voor een brede doorsnede van kosten- en comfortfactoren om een index van 1 tot 100 op te stellen, waarbij een lagere score wijst op een aantrekkelijker vooruitzicht voor de zakenreiziger.

Canadese steden bieden de juiste mix van wellnessfactoren aan. De enorme afstanden tussen de steden in Canada heeft een sterk ontwikkelde transport- en communicatie-infrastructuur in het leven geroepen en de weidsheid van de Canadese wildernis en de culturele verscheidenheid van het land heeft de steden er tot kosmopolitische toevluchtsoorden gemaakt. Aan het andere einde van de schaal slagen steden als Karachi er niet in om de gewenste gemoedsrust te scheppen voor zakelijke bijeenkomsten. Daarom staat het ook helemaal onderaan onze rangschikking, enkel nog gevolgd door het ongastvrije La-gos (Nigeria) en Port Moresby (Papoea-Nieuw-Guinea).

De kostprijs speelt ook een rol en dat is de reden waarom Londen pas op stek 72 staat, in de buurt van Shenzhen in China en Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Londen is een van de duurste steden in de wereld, maar ook de overbelaste transportinfrastructuur en de misdaad die met vele grote steden geassocieerd wordt, trekken de stad naar beneden.

Uiteraard houdt de rangschikking geen rekening met de individuele smaak en behoeften. De afstand en de vervoerkosten naar een bepaalde stad hangen natuurlijk af vanwaar u komt. Europeanen, bijvoorbeeld, kunnen misschien beter gebruikmaken van Wenen voor zaken dan tijd en geld te moeten spenderen aan een lange vlucht naar Vancouver.

De auteur is redacteur Worldwide Cost of Living bij de Economist Intelligence Unit.

Jon Copestake

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content