De beste Belgische aandelen

© ISTOCK

Bij de jaarwisseling worden beleggers overstelpt met lijstjes van de sterkste en zwakste aandelen van het aflopende jaar. Wij willen voortaan bij het jaarbegin een lijst van de beste Belgische aandelen maken, maar dan bekeken op een termijn tot twintig jaar. Dat deden we door een lijst te maken met de hoogste rendementen over de afgelopen twee decennia en door een rangschikking op te stellen op vijf, tien, vijftien en twintig jaar (koersstijging plus uitgekeerde dividenden).

We hanteerden een strafpuntensysteem. Het aandeel dat de hoogste return op vijf jaar behaalde, kreeg één punt; het tweede twee punten; het derde drie punten enzovoort. Hetzelfde deden we op tien, vijftien en twintig jaar. Het kwam er dus op aan zo weinig mogelijk punten te verzamelen. Bij een ex aequo bepaalde de hoogste return op twintig jaar de volgorde.

Het werd een nek-aan-nekrace tussen twee bedrijven die als enige zowel over vijf, tien, vijftien als twintig jaar in de top vijf van best presterende waarden voorkomen. Lotus Bakeries haalde het met één strafpunt minder. Het kan ook op twintig jaar een beduidend hogere return voorleggen dan die andere beursster, Picanol.

1. Lotus Bakeries

De naam Lotus doet meteen denken aan speculaas. Het bedrijf werd in 1932 opgericht door de broers Jan, Emiel en Henri Boone, die ontbijtkoek en speculaas produceerden. Marcel Stevens startte in 1937 het bedrijf Corona, dat cake bakte. In 1974 fuseerden beide bedrijven tot Corona-Lotus. Onder die naam trok het bedrijf in 1988 naar de Brusselse beurs. Lotus Bakeries is nog altijd in familiale handen. Sinds 2012 staat Jan Boone aan het hoofd.

Lotus Bakeries is consistent blijven groeien en heeft de markt zelden of nooit teleurgesteld. Anders zou het aandeel het jaar op jaar gedurende vijftien opeenvolgende jaren niet beter hebben gedaan dan de Bel-20-index. Sinds de eeuwwisseling is Lotus Bakeries tot een grandioos succes uitgegroeid, omdat het onder de kerktoren uit is gekomen, zich stapsgewijs heeft geïnternationaliseerd en van speculaas meer dan een lokaal product heeft gemaakt (lees ook pag. 7).

2. Picanol

De weefmachinefabrikant Picanol heeft een heel ander profiel dan Lotus Bakeries. Het bedrijf wordt als erg cyclisch omschreven, omdat het sterk afhankelijk is van de economische conjunctuur. Dat soort aandelen kent meestal hoge toppen en diepe dalen. Het is dan ook opmerkelijk dat Picanol in alle rangschikkingen telkens in de top vijf paradeert. Het bedrijf is dan ook de absolute wereldmarktleider in weefmachines. Het dankt die positie aan zijn technologische meesterschap.

Dat Picanol wel degelijk cyclisch is, mocht het bedrijf in 2008 en 2009 nadrukkelijk ervaren, toen de financiële crisis de West-Vlaamse onderneming uit Ieper bijna noodlottig werd. Ex-Trends Manager van het Jaar Luc Tack werd de redder in nood en nam het heft over van de familie Steverlynck, die decennialang de plak had gezwaaid bij de weefgetouwenproducent. Het werd een erg geslaagde reddingsoperatie, want de koers evolueerde tussen de zomer van 2009 en eind 2016 van 1,4 naar bijna 85 euro (lees ook pag. 8).

3. Econocom

Het technologiebedrijf Econocom is voor ons de grootste verrassing in de top vijf van de voorbije decennia. Het kan alleen maar een aansporing zijn om in de loop van dit jaar met de opvolging van het aandeel te starten, want dat hebben we de afgelopen jaren niet gedaan. Hadden we de verkiezing vereenvoudigd en enkel een klassement op twintig jaar gemaakt, dan zou Econocom zelfs helemaal bovenaan prijken. Het aandeel noteert sinds 1986 op de Brusselse beurs en maakte daar flink furore. Het IT-bedrijf met 9000 werknemers, dat actief is in negentien landen en in 2015 een omzet van 2,3 miljard euro haalde, profiteert van de digitale transformatie, waar ze bedrijven mee helpt.

Het bedrijf werd in 1974 opgericht door Jean-Louis Bouchard. Hij is nog altijd de voorzitter van de raad van bestuur en is met 41 procent de dominante aandeelhouder. De groep bestaat uit drie divisies: Technology management & financing, Products & solutions en Services. Hardware, software, beveiliging, web- en mobiele applicaties… daarvoor kunnen klanten allemaal bij Econocom terecht. Deels door gerichte overnames groeide de omzet tussen 2012 en 2016 op basis van de marktverwachtingen van 1,5 naar 2,5 miljard euro.

4. Melexis

Melexis is een van de weinige beursgenoteerde technologieparels die ons land rijk is. Het produceert halfgeleiders en sensoren, hoofdzakelijk voor de autosector (90%). Melexis staat wereldwijd op de vijfde plaats in het segment van de sensoren voor de autosector, een van de groeisegmenten van de halfgeleiderindustrie. Melexis is een van de sterkste groeiers in die branche en stevent af op een zoveelste recordjaar.

5. Texaf

Texaf is een kleine holding die zich heeft gespecialiseerd in vastgoed in de Democratische Republiek Congo (100 miljoen euro beurswaarde). Het gaat om gebouwen en gronden op toplocaties in Kinshasa, die bovendien – en dat is essentieel – goed beveiligd zijn. De holding, die is opgericht in 1925 en zich decennialang heeft gericht op de textielproductie, kende net als het land stormachtige perioden. Aan het begin van deze eeuw zag het er nog zeer slecht uit, getuige de koers van 0,05 euro in 2001. Toen nam CEO Philippe Croonenberghs Texaf over en hij heroriënteerde de maatschappij met veel succes richting vastgoed op toplocaties. Dat deed de kassa voor de aandeelhouders rinkelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content