DE BELKAART

PRO EN CONTRA.

Het Brusselse InTouch, nu 40 werknemers groot, deed er zo’n anderhalf jaar over om met belkaarten op de Belgische markt operationeel te worden. “Het is een gigantische klus,” zegt Alexander de Vos. Vandaag handelt de firma 1,3 à 1,5 miljoen telefoongesprekken per maand af via zijn netwerken. Het bouwde daarvoor met de hulp van Codenet en BT (zie hoofdtekst) een eigen netwerk uit in België.

De belkaarten van InTouch verschillen van de klassieke telekaart in die zin dat ze niet door de gleuf van een telefoontoestel gegleden moeten worden. De klant tikt een (gratis) 0800-nummer in, daarna de kaartcode en dan het nummer van z’n correspondent. Deze werkwijze is geschikt voor elk toestel met een numeriek klavier. Een ander voordeel is het betaalgemak de kaarten zijn te koop in de winkel en worden dus (in tegenstelling tot de Belgacom Calling Card) vooraf betaald.

Volgens InTouch zijn z’n belkaarten vooral in trek in drie marktgebieden : één, het telefoonverkeer zelf, twee, de promotie (het kaartje kan het logo van een firma dragen), drie, de verzamelaar (bepaalde plaatjes gaan voor fikse bedragen de deur uit).

In februari ’96 bracht InTouch zijn eerste belkaart uit. Met de InTouch Card International ( ICI) kon (én kan) de klant voor 200 of 500 frank per kaart vanuit België naar het buitenland bellen vanuit een telefooncel : hiermee bespaart hij minimum 20 % op het Belgacomtarief. InTouch kon zich zó scherp profileren omdat telefoneren via een openbare cel in België doorgaans 40 % duurder is dan met een binnenhuistoestel.

Wie dus met de ICI-kaart thuis naar het buitenland belde, genoot die korting niet, tenzij hij in Brussel woonde en over de kaart ICI – Home Calling

Abroad (2500 frank per kaart) beschikte. Hiermee belde de klant dan eerst (met het zonale 02-nummer) in op de centrale van InTouch in Brussel en werd dan doorverbonden : goed voor 15 tot 20 % korting, maar het leek een beetje op een lapmiddel.

Met de nieuwe PhoneCard (zie hoofdtekst) is die beperking nu opgeheven. Elke abonnee, waar hij ook woont, kan vanaf nu op goedkopere wijze van thuis uit naar het buitenland bellen : hij tikt daarvoor eerst het nummer 078-15 in (aan zonaal tarief), dan de code en daarna het nummer van de correspondent. InTouch rekende uit dat de klant hiermee kortingen bekomt van 17 tot 50 % inclusief BTW én de extra kosten van het 078-nummer en dat hij voor hetzelfde geld 20 tot 90 % langer telefoneert met de belkaart dan bij Belgacom (zie tabel).

Vorige zomer bracht InTouch ook de Holiday Phone Card 600 frank per kaart op de markt, specifiek bedoeld voor mobiele telefoongebruikers die vanuit het buitenland op voordelige wijze België willen bereiken. Groot nadeel hier is dat de gebruiker over een waslijst aan groene nummers moet beschikken, naargelang van het land van waaruit hij belt. Dit euvel wordt, volgens de Vos, deze zomer opgelost omdat de internationale telecomorganisatie ITU dan pan-Europese groene nummers zal toekennen die in elk land van toepassing zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content