De Belgische designlieveling van Brad Pitt en Oprah Winfrey

Quinze & Milan verovert

de wereld. Het Kortrijkse ontwerpbureau heeft een showroom op Broadway in

New York en telt onder zijn cliënteel sterren als Brad Pitt, rapper 50 Cent en Oprah Winfrey.

De universiteitsbibliotheek van Utrecht, het heraankleden van een privé-jet, het Theatre House in Dallas, het interieur van de winkels van rapper 50 Cent, het bordeel Villa Tinto in Antwerpen… Quinze & Milan rijgt de opdrachten aan elkaar. In amper vijf jaar tijd heeft het bureau van stichter en creatief bezieler Arne Quinze (33) zich opgewerkt tot een naam met wereldwijde uitstraling.

Privé-jet voor Compaq

“We hebben onlangs het interieur van het bibliotheekgebouw in Seattle afgewerkt,” vertelt Arne Quinze. “Een samenwerking met Rem Koolhaas, waarmee we ook voor het Theatre House in Dallas en Casa da Musica in Porto in zee gingen.” Het Theatre House in Dallas moet in 2009 af zijn, het Casa da Musica opent in het voorjaar. Alle spullen worden voor die projecten op maat gemaakt. “Maar,” vervolgt Quinze, “we zijn meer dan een meubelbedrijf. We creëren een bepaalde sfeer en dat eindigt niet met interieurs of meubels. We zijn een platform dat zich bezighoudt met grafische vormgeving, interieur, meubels en architectuur. De enige voorwaarde is dat het ons prikkelt. We doen zowel de herinrichting van een privé-jet voor de bazen van Compaq of een rivierschip, luxueuze villa’s in Europa en de VS als het interieur van een bordeel in Antwerpen of een ziekenhuis. Het leuke aan al die opdrachten is dat je telkens in een nieuwe wereld terechtkomt. We nemen ook werk van andere ontwerpers en architecten op in onze collectie. Van Scott Wilson bijvoorbeeld, de artdirector van Nike. Veel zaken die andere ontwerpers of bedrijven niet durven te doen, pakken wij wel aan. En we werken ook graag samen met andere ontwerpers. Met OMA van Rem Koolhaas en met de Nederlandse architect Wiel Arets klikt het heel goed.”

De meubels en interieurstukken worden van a tot z in Kortrijk gemaakt en het bedrijf heeft ook zijn eigen distributiekanalen. “Ik heb mijn eigen visie en ik ben vanaf het begin altijd onafhankelijk willen blijven,” legt Arne Quinze uit. “Bovendien biedt deze manier van werken ons de mogelijkheid kwaliteit te leveren op een snelle en flexibele manier.”

De sofa van Oprah

In de Verenigde Staten is de faam van Quinze & Milan al een tijdje gevestigd. Sinds mei 2004 heeft het bureau er een showroom op Broadway in New York. In het klantenbestand zitten sterren zoals de rappers 50 Cent en Ludacris, televisiediva Oprah Winfrey en Hollywoodster Brad Pitt. De laatste bestelde enkele stukken van Quinze & Milan voor zijn privé-woning. Rapper 50 Cent wil zijn nieuwe winkelketen inrichten met spullen van het Belgische designbedrijf, terwijl Oprah Winfrey zitbanken vroeg voor haar show.

De VS is een aanlokkelijke markt voor Quinze & Milan. “De budgetten daar zijn niet te vergelijken met die in Europa,” weet Quinze. “Het budget voor de bibliotheek van Seattle bedroeg 165 miljoen dollar. Dat soort bedragen kennen we hier niet. We bekijken nu ook de mogelijkheid om in Moskou een showroom te openen. Ook daar gaat het over prijzen waar we hier niet eens van kunnen dromen.”

Dakloze straatjongen

Arne Quinze staat bekend als een rebel in de Belgische designwereld, wat onder meer te maken heeft met het feit dat hij geen enkele opleiding afgemaakt heeft. Als vijftienjarige zwierf Quinze na een breuk met zijn gescheiden ouders als dakloze straatjongen rond in Brussel en Amsterdam. Hij werd van straat gehaald en geadopteerd door een aspirant-Hell’s Angel.

“In die tijd deed ik alles wat niet mocht,” vertelt Arne Quinze. “Ik leefde erop los. Een periode waarin ik heel veel heb geleerd. Mijn overlevingsinstinct is aangescherpt. Ik heb dat nu nog altijd. En het is dankzij dat overlevingsinstinct dat ik nu doe wat ik doe.”

Tijdens de drie jaar waarin hij bij zijn nieuwe voogd woonde, volgde hij kunstacademie in Sint-Lucas. Maar die opleiding maakte hij dus niet af. Het botste te veel met de lesgevers. Vormgeving boeide hem wel al op jonge leeftijd. Hij schilderde en maakte driedimensionale graffiti: objecten in siliconen, rubber, polyester…

Dromen van een hotelketen

En zo belandde Quinze stilaan in de designwereld. Zijn eerste grote succes op de internationale meubelmarkt beleefde hij in 2000 samen met zijn toenmalige vennoot Yves Milan, met het innovatieve ontwerp Pouf. In 2003 waren er al 10.000 stuks van het zitmeubel de deur uitgegaan. Sinds dat eerste succes ging de bal hard aan het rollen voor Quinze & Milan. “Alle opdrachten heb ik via mond-tot-mondreclame gekregen,” vertelt Quinze trots. “Quinze & Milan is momenteel een hype, maar die heb ik zelf gecreëerd. Het is goed gestructureerd en om die reden ben ik ook niet bang dat het opeens zal ophouden. We hebben nu al opdrachten tot in 2008. Als het zo doorgaat, zal het huidige aantal werknemers ( nvdr – 25) van Quinze & Milan binnen twee jaar verdubbelen.”

Yves Milan verliet vorig jaar het bedrijf in goede verstandhouding. “Ik was altijd al de creatieveling. Yves leidde de administratieve kant. Maar we zaten niet meer helemaal op dezelfde golflengte. Omdat teamwerk belangrijk is bij Quinze & Milan, zijn we uit elkaar gegaan. De naam Quinze & Milan blijft bestaan, want die is mijn eigendom. Ik werk nu samen met Tom Degres. Hij is mijn vennoot, maar hij is vooral ook iemand die risico’s durft te nemen. Hij heeft ooit in zijn eentje een chocoladefabriek uit de grond gestampt in de VS. Risico’s durven nemen, is cruciaal, want er zijn nog veel dingen die we willen doen. Ik wil met Quinze & Milan ooit een hotelketen opstarten. We werden onlangs gevraagd voor de inrichting van een hotel in Moskou. Ik wil ook een eigen kuuroord hebben. De vraag bij dat soort projecten is niet ‘Waarom?’ maar ‘Waarom niet?’. Als ik die zaken kan realiseren, dan vind ik dat ik goed bezig ben. Ik heb stoute dromen en ik vecht er voor.”

Dominique Soenens

Als vijftienjarige zwierf Quinze na een breuk met zijn gescheiden ouders als dakloze straatjongen rond in Brussel en Amsterdam.

“We hebben nu al opdrachten tot in 2008. Als het zo doorgaat, zal het huidige aantal werknemers van Quinze & Milan binnen twee jaar verdubbelen.”

De meubels en interieurstukken van Quinze & Milan worden van a tot z in Kortrijk gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content